Algemene Informatie

Paul Keres is een actieve Utrechtse schaakvereniging met ongeveer 100 leden. Ooit is de club begonnen als studentenvereniging, tegenwoordig is het een open vereniging. Een gezellige, brede vereniging waarbij leden van uiteenlopende leeftijden (15 tot 80) en schaaksterkte (ELO van 1400 tot 2500) lol aan het spelletje beleven.

Info, eerst in het kort

Onze vaste clubavond is op donderdag. Het clubgebouw iigt sinds 2023 centraal, vlakbij Utrecht CS. Voor OV’ers ideaal. Je kan een keer langskomen om de sfeer te snuiven en als je je aanmeldt kan je gelijk (tot 4x gratis) meedoen. Bij het volgende kopje staat toegelicht hoe dat in zijn werk gaat.
Extern wordt er in KNSB-verband op zaterdagen tegen andere teams gespeeld. Momenteel tellen we 7 teams van 8/10 man: het eerste team speelt in de Meesterklasse en het zevende in de laagste klasse. Voor iedereen zijn er gelijkwaardige tegenstanders en spannende potjes.
Hiernaast worden nog allerlei andere schaakactiviteiten georganiseerd. Er zijn masterclasses en trainingsavonden, er worden toernooien georganiseerd. Paul Keres is als gezegd een actieve, gezellige club!
Tenslotte is er een kopje over de contributie en de kortingen die er zijn.

Actiefoto van de Interne

Hoe gaat een clubavond?

Onze clubavond is op donderdag in Tribes Utrecht Centraal Station (klik hier voor meer informatie, bereikbaarheid en de handigste looproute vanaf het station). Let op dat je de goede ingang pakt waar je de trap op moet. Als je mee wilt spelen, meld je dan vóór 19:00 aan via de aanmeldpagina. Daar staat ook het speeltempo uitgelegd. Aanvangstijd van de partij is 19:45.

Circa 3 van de 4 avonden is er interne competitie: één partij tegen een ongeveer gelijkwaardige tegenstander. Hier vind je de indelingsregels.
Op de andere avonden worden het rapid- en het snelschaakkampioenschap verspeeld; en ook creatieve schaakvarianten: omnisimultaan ; Fischer Random ; Baskisch schaak; Rad van Fortuin; het fameuze Kees Vreeken Knock Out.
Rechts op de website zie je bij ‘aankomende evenementen’ vinden wat er gepland is.

Simultaan van Hugo ten Hertog

Externe competitie

Schaken staat bekend als een individuele sport, maar veel schakers vinden juist het teamverband leuk. Het seizoen 2023-24 hebben we liefst 7 externe teams! Een team bestaat in de hoogste twee klassen uit 10 spelers en in de andere klassen uit 8 spelers. Er wordt op zaterdagen gespeeld, 9 wedstrijden, ongeveer 1x per maand.
PK1 heeft in 2021 voor het eerst de meesterklasse bereikt en heeft zich daar prima gehandhaafd. PK2 houdt zich al een jaar langer staande in de eerste klasse. De ambitie is om in elk van de 7 klassen een team te hebben! Op een ‘KNSB-zaterdag’ spelen 60 Keresianen tegelijk.
De animo om extern te spelen blijkt groot te zijn. Zeker bij thuiswedstrijden is het een gezellige en drukke toestand, waarbij onze speellocatie met zijn overvloed aan zalen de mogelijkheid biedt om toch in rust je partij af te werken. De teams worden zoveel mogelijk naar sterkte ingedeeld: de plaatsingsregels staan hier.

Denkprocessen bij PK1-LSG1

Verder spelen we altijd mee in de KNSB-beker, de SGS-beker en bij het snelschaken voor clubteams. Bij de KNSB-beker wordt regelmatig de finaledag behaald en in het seizoen 2013-2014 wisten we de beker zelfs te winnen!

Kampioensfoto 2013-14

Georganiseerde toernooien en competities

Buiten Utrecht zijn we vooral bekend om het Open Kampioenschap van Utrecht, een ondertussen 50-jarige traditie. Meer dan 200 mensen deden dit jaar mee. Zeven partijen tussen Hemelvaart en het weekend. Aan het begin van het seizoen is er een rapidtoernooi ter nagedachtenis aan ons erelid Hans Sandbrink. In de zomer faciliteren we de Zomer Avond Kompetitie, een ontspannen toernooi waaraan iedereen mee kan doen.
En dan organiseren we ook nog de Utrechtse Meesters waarvan twee edities geweest zijn. Een tienkamp op uitnodiging voor sterke spelers.

Shot van OKU 2023

Masterclasses en trainingsavonden

Op de clubavond wordt met regelmaat een Masterclass gehouden. Deze start om 19:00 uur en duurt tot de interne begint. De meest diverse onderwerpen zijn al de revue gepasseerd. Dolle torens, mega madness, terugblik op het NK van onze GM. Ze worden opgenomen en zijn terug te zien. Maar het leukst en meest leerzaam is natuurlijk om er live bij te zijn.

Voor wie zich in het rijke spel wil verbeteren worden er maandelijks trainingen gegeven onder de naam PK Academy. Het loopt al een aantal jaar en kent een stabiele kring van fans.

John legt het nog één keer uit

Contributie

De contributie van SV Paul Keres bedraagt 125 euro per jaar voor een volledig lidmaatschap. Als je al elders extern speelt is dat 75 euro. Voor nieuwe leden gaat er nog eens 15 euro vanaf, terwijl studenten de eerste 2 jaar ook nog 20% korting krijgen. Ook doet Paul Keres mee aan de U-pas-korting.

In onderstaande tabel een overzicht met eventuele kortingen:

1e jaar2e jaar3e jaar en volgende
normaal hoofdlid110 euro125 euro125 euro
dubbellid60 euro75 euro75 euro
met studentenkorting hoofdlid85 euro100 euro125 euro
studenten-dubbellid45 euro60 euro75 euro

Hierboven las je van alles over ons, maar een persoonlijke kennismaking is natuurlijk beter. Neem contact op als je vragen hebt of kom gewoon een keer langs!