Xander Wemmers

IM Xander Wemmers 2375                              (Foto: John Saunders)

Xander afficheert zichzelf graag als de Oude Meester. En het is waar, in het huidige PK1 met het jonge grut is Xander de senior. Aan schaakkracht, wilsdrang en rattigheid heeft hij echter niets ingeboet. De OM zal de IM’s in spe laten zweten voor hun proeve van bekwaamheid; de IM-norm.

Xander brengt veel aan routine mee en in Gibraltar heeft hij laten blijken in goeden doen te verkeren. Zijn odds bij de bookmakers staan laag.

Wat is je lievelingsplek in Utrecht en waarom?
Thuis heb ik een prachtig balkon met uitzicht over Utrecht! Ik mag daar graag een bord op tafel zetten om fraaie partijen na te spelen of listige openingen te bestuderen. Op dit moment woedt een stevige februari-storm maar ik hoop in de loop van dit toernooi mijn balkon steeds zonniger te zien worden.

Van wie heb je schaken geleerd en hoe oud was je?
Dat is nogal een makkelijke vraag om te stellen. Ik heb de vraag ook al vaak moeten antwoorden: ik heb het geleerd van mijn vader. Op welke leeftijd weet ik niet meer, maar de overlevering zegt dat ik vijf jaar oud was. Ik sluit echter niet uit dat er op nog jongere leeftijd wel eens een paard of loper in de box is gevallen.

Wat zijn je ambities voor het toernooi?
Natuurlijk streef ik ernaar om interessante partijen te spelen en een mooie score neer te zetten; een IM-norm zou me tevreden stellen. Tot zover het politieke antwoord. Graag zou ik als Altmeister de jonge apen nog willen laten zien dat er niet met mij te spotten valt. Mijn score in de KNSB valt op dit moment tegen, maar in Gibraltar herkende een van ons al een glimp van “de jonge Xander”. Ik ga proberen die trend voort te zetten. De bookmakers zullen nog wel eens geld aan mij kunnen verliezen.

Partijen in ChessBase

Portretten van de andere deelnemers

Klik op de foto’s om naar de portretten van de overige deelnemers te gaan.