Reynir Helgason

FM Reynir Helgason 2283

 

Het zal rond ’93 geweest zijn dat Reynir vanuit Zweden in Utrecht terechtkwam. Geboren in IJsland is Nederland ondertussen zijn derde vaderland. Toen al van 23+sterkte, was SC Utrecht de logische keus. Na een verhuizing -en ongetwijfeld speelde Eric de Haan daarbij een rol- werd Soest de nieuwe club.

Door werk en familie bleef het schaken meestal beperkt tot de externe en een incidenteel toernooi; het is niet denkbeeldig dat Reynir in het toernooi groeit… De nestor wordt gesecondeerd door Eric:vooral de Keresianen moeten hoeden voor voorbereide variantjes!

Wat is je favoriete plek in Utrecht en waarom?
Ik heb met veel plezier gewoond op de Pieter de Hooghstraat en Adriaan van Ostadelaan. Het gebied rond het Wilhelminapark in Utrecht Oost is erg gezellig.

Van wie heb je schaken geleerd en hoe oud was je?
Rond een jaar of 10 van mijn vader. Ik ben geboren op IJsland en na de epische tweekamp tussen Fischer en Spassky in 1972 werd het schaken immens populair. Fridrik Olafsson was al een sterke schaker, en later FIDE-voorzitter, maar na 1972 kon echt iedereen op Ijsland schaken!
Zoals alle andere mannen van middelbare leeftijd die terugkijken op hun jeugd, was ook ik natuurlijk een groot voetbaltalent. Grote, snelle en bikkelharde verdediger die helaas – voor mijn ogen dan – te veel boeken las. Toen ik een bril kreeg op mijn 12:e moest ik iets anders verzinnen om mijn energie in te stoppen. Door een schaakles op school had ik ineens een nieuwe en serieuze hobby!

Wat zijn je ambities voor het toernooi?
Plezier hebben en zo goed mogelijk schaken.

Partijen in ChessBase

Portretten van de andere deelnemers

Klik op de foto’s om naar de portretten van de overige deelnemers te gaan.