Aanleveren kopij

Dit is bedoeld als richtlijn voor wie een verslag of bericht door een website-redacteur laat invoeren.

De website is gebouwd in WordPress. Het maken van een bericht of verslag voor de website gebeurt meestal in een Word-document. Bij het schrijven ervan heeft het geen zin veel op de layout te letten: deze gaat grotendeels verloren bij het kopiëren en plakken in de WordPress-editor. Tabellen kunnen ook handig gekopieerd en geplakt worden.

Wat natuurlijk wel van belang blijft is een alinea-indeling.
Geef de plaats van diagrammen, tabellen en afbeeldingen in je document aan.

Voor wedstrijdverslagen:

1. Stellingen

De website gebruikt hier een FEN-notatie voor. Het is gemakkelijk voor degene die het verslag invoert als hij het meteen in FEN-notatie aangeleverd krijgt.

Een FEN maken kan bijv. via deze editor. Of via een ChessBase-programma, Als je een partij naspeelt of invoert in CB krijg je via de optie Invoegen (Insert) en Stelling opzetten (Position Setup) het bord te zien. Je ziet dan ook de optie FEN kopiëren (Copy FEN).

2. Partijen of partijfragmenten

Hiervoor is een pgn-bestand nodig. Als je meerdere fragmenten hebt, kan je die in één pgn zetten. Als je wilt dat de partijen in het verhaal op een bepaalde plek te zien zijn, moeten ze in afzonderlijke pgn’s staan.
pgn’s van een partij kunnen op meerdere manieren aangemaakt worden. Bij ChessBase kan je de partij of de partijen opslaan als .pgn

3. Persoonlijke uitslagen

Deze staan in een tabel in NETSTAND van de KNSB voor zowel de KNSB- als SOS-competitie. Een verwijzing naar de link in Netstand is voor de invoerder op de website voldoende informatie om aan de slag te gaan.

En dan moet er nog een websiteredacteur gevonden worden. Sinds kort is er het email-adres ‘redactie[at]paulkeres.nl‘ waarna het redactieteam in actie komt.