Tools en tips voor plaatsen van berichten op de website

I Algemeen over WordPress
II Schaakdiagrammen, -partijen en -fragmenten
III Tabellen
IV pdf tonen
V Youtube link op de pagina afspelen
VI In echte naam van schrijver wijzigen

Noot: Bij de voorbeelden wordt ” gebruikt. Het wil gebeuren dat de aanhalingstekens bij het kopiëren in gekromde aanhalingsteken, waardoor de functie niet meer werkt. Deze gekromde moeten dan door rechte vervangen worden. 

I. ALGEMEEN over WordPress

Een bericht kan tijdens het editen op twee getoond worden: visueel of tekst. Rechtsboven staan de buttons hiervan. Met visueel zie je verrassend genoeg de tekst. Bij tekst kijk je ‘onder water’ en zie je de onderliggende html-coderingen. Je kan in die modus weer minder doen qua opmaak.

Afbeeldingen waar je niet extern naar linkt moeten binnen de website bekend zijn. Uploaden van documenten. afbeeldingen, pgn’s gaat via ‘Media’. WordPress staat niet alle bestandstypes toe, zo moest er voor het kunnen uploaden van .pgn een aparte toestemming geregeld worden.

 

 

 

II. SCHAAKDIAGRAMMEN, PARTIJEN en FRAGMENTEN

Er wordt gebruik gemaakt van de plugin van ChessBase die het mogelijk maakt op eenvoudige wijze diagrammen, partijen of fragmenten in te voeren. De eenvoud heeft als keerzijde dat de layout redelijk vast opgelegd is.

II.1 DIAGRAMMEN

Een diagram kan natuurlijk getoond worden door een foto van een bord of door een afbeelding uit bijv. CB te uploaden.

Zonder te uploaden kan het via de plugin van ChessBase. In een paar voorbeelden leggen ze het uit

Er wordt door hen een onderscheid gemaakt tussen een statisch, een dynamisch en een probleem/oplosdiagram. Het is eigenlijk één functie (nl. CBDIAGRAM), maar door wijziging van parameters werken ze anders. Voor alle drie de soorten is er een FEN=notatie nodig. Hoe verkrijg je die?

II.1.1 FEN-notatie

Methode 1

Via ChessBase-programma, Als je een partij naspeelt of invoert in CB krijg je via de optie Invoegen (Insert) en Stelling opzetten (Position Setup) het bord te zien. Je ziet dan ook de optie FEN kopiëren (Copy FEN).

Methode 2

Via een andere Chessdiagram-editor. De plugin van de website eist wel dat in de FEN de actieve kleur (kleur aan zet) meegegeven wordt en dat is niet altijd zo. De volgende editor  doet dat goed. Het veld ‘FEN import export’ aanclicken. Als het goede diagram er staat met de juiste kleur aan zet, de hele FEN-string natuurlijk kopiëren.

NB: in de weergave van de voorbeelden op dit scherm staan de dubbele apostrofes haakjes niet meer rechtop, maar schuin. Ze moeten rechtop zijn.

Voorbeeld statisch diagram 

  • Bij de voorbeelden is de eerste < door een ? vervangen. Om de echt gebruikte code te zien moet je het bericht bewerken en ‘Tekst’ aanzetten.
  • Bij het kopiëren van voorbeelden kan het gebeuren dat de ” anders overkomt. Die moet je dan overtikken. Als je de echt gebruikte code gebruikt gaat dat (geloof ik) goed.

?div class=”cbdiagram” data-fen=”r1b2r2/pp4k1/1bpp1q1p/5ppQ/2B2NN1/2P5/P5PP/R1B1R2K b – – 0 22″ data-buttons=”0″ data-size=”420″></div>

Door het aantal data-buttons op 0 te zetten verschijnen er geen knoppen onder het diagram. Met de data-size wordt de breedte van het diagram in pixels aangegeven. 500 komt bij IPhones te breed over.

 

Voorbeeld dynamisch diagram 

?div class=”cbdiagram” data-fen=”4rnk1/pp2rpp1/2pb1q1p/3p1B2/3Pn2P/2P1BQP1/PP2RPK1/3NR3 b – – 2 24″ data-buttons=”” data-size=”” data-arrows=”f8g6″ data-hint=”” data-legend=”Position after 24.Qf3″ data-solution=”” data-squares=”” data-title=”Adams vs. Gupta”></div>

<Toelichting
data-title: komt boven het diagram te staan
data-legend: komt onder het diagram te staan
data-solution: hier kan je de gewenste zet opgeven. Zo niet, foutmelding
data-size: De breedte.
data-buttons: spatie
Data-arrows: met een pijl wordt de zet aangegeven

Dit is de manier waarop ChessBase zelf in verslagen diagrammen gebruikt.

Voorbeeld probleem/oplosdiagram

?div class=”cbdiagram” data-fen=”r1b2r1k/pp2q2p/1bpp4/4nppQ/2B2N2/2P5/P2N2PP/R1B1R2K w – – 0 20″ data-size=”420″ data-hint=”Denk aan ‘dubbele aanval’.” data-legend=”Wit aan zet wint.” data-solution=”e1e5″></div>

Als je een andere zet dan e1-e5 uitvoert, volgt er een protest. De hint kan de gebruiker opvragen. De legend is weer de tekst onder het diagram. 

II.2 PARTIJEN en FRAGMENTEN

Uitleg van ChessBase over de replayer

Je hoeft voor deze functie die ChessBase ‘CBREPLAY’ noemt niet per se een pgn te gebruiken. Door tekst te gebruiken maak je het echter jezelf wel moeilijk. Ook is het natuurlijk mogelijk om met een pgn fragmenten te laten zien. pgn’s van een partij kunnen op meerdere manieren aangemaakt worden. Bij ChessBase kan je de partij of meerdere partijen opslaan als .pgn (en niet .cbh). In Chessbase kan je voor een fragment eerdere zetten verwijderen of bij een nieuwe partij een stelling invoeren.

De pgn loaden we op via Media en we zien daar hoe de url heet (evt. rechtsclicken voor de eigenschappen): de naam hebben we later nodig. WordPress begint met ‘wp-content/uploads/2018/10’, waarbij 2018 het jaar en 10 de maand is. Daarachter komt de naam van de pgn, waarbij spaties door ‘-‘jes vervangen zijn.

Van een pgn worden alle commentaar en varianten meegenomen. Deze notatie komt rechts van het diagram, tenzij daar geen ruimte voor is: dan schuift zij onder het diagram. Hierdoor is het voor de IPhone ook leesbaar. Dit zijn zaken die wij zelf niet kunnen instellen. Bij de uitleg van ChessBase staat een aantal sneltoetsen. Ctrl B is een handige, daarmee wordt het bord geflipt.

Voorbeeld van een pgn-bestand op Chessbase

 

?div class=”cbreplay” data-url=”https://liveserver.chessbase.com:6009/pgn/iom-chesscom-masters-2018/7/0/.pgn”></div>

Hier hebben we naar een extern opgeslagen database gelinkt.

Voorbeeld van een zelf geüploade pgn van 2 partijen

?div class=”cbreplay” data-url=”wp-content/uploads/2018/10/JanJaap.pgn”></div>

 

Voorbeeld van een partijfragment met commentaar (werkt hetzelfde)

?div class=”cbreplay” data-url=”wp-content/uploads/2018/10/New-Database-1.pgn”></div>

III.  TABELLEN

Het maken/kopiëren van een tabel in/naar de Website kan op een nette, maar arbeidsintensieve manier die in
Handleiding van 2017  beschreven is. De bedoelde tabel wordt naar een Excel-bestand gekopieerd, de .csv wordt geüpload naar de website en daar wordt een tabel van gemaakt.

Simpeler is om een tabel gewoon van bijv. de KNSB-site te kopiëren en in het bericht te plakken met behoud van  opmaak. Daarna kan naar eventueel believen (in dit geval Maroon) een kleurtje gegeven worden.  Hier staat de brontabel.

AAS

Paul Keres 2

Vliet van, J. (Jeffrey) 2355 Cornelisse , J.J.A. (John) 2167 z-w 0 – 1
Trimp , M. (Marc) 2183 Fliert van de, W. (Willem) 2136 w-z 1 – 0
Schrama , P.T.A. (Paul) 2166 Janse , J.J. (Jan Jaap) 2197 z-w 0 – 1
Berg van den, A.M.J. (Ad) 2164 Rosmuller , A.J. (Anton) 2063 w-z ½ – ½
Keessen , A.J. (Aldert-Jan) 2157 Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2081 z-w ½ – ½
Eijk van, J.C. (Jasper) 2047 Both , A. (Bert) 2101 w-z 0 – 1
Noordhoek , H. (Henk) 2006 Veenendaal van, E. (Elmer) 2050 z-w 0 – 1
Groot , S. (Simon) 2011 Schönberger , D.H.B. (Daan) 2110 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2136 Gemiddelde Rating: 2113 2½-5½

Meegekopieerde “links” kunnen vervolgens in één keer verwijderd worden door met de cursor op de eerste link met de cursor te staan. In dit geval ‘Vliet …’. Met links clicken verschijnt er dan een icoontje ‘link verwijderen”, Tot de laatste link selecteren en op “link verwijderen” clicken geeft onderstaand resultaat:

AAS

Paul Keres 2

Vliet van, J. (Jeffrey) 2355 Cornelisse , J.J.A. (John) 2167 z-w 0 – 1
Trimp , M. (Marc) 2183 Fliert van de, W. (Willem) 2136 w-z 1 – 0
Schrama , P.T.A. (Paul) 2166 Janse , J.J. (Jan Jaap) 2197 z-w 0 – 1
Berg van den, A.M.J. (Ad) 2164 Rosmuller , A.J. (Anton) 2063 w-z ½ – ½
Keessen , A.J. (Aldert-Jan) 2157 Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2081 z-w ½ – ½
Eijk van, J.C. (Jasper) 2047 Both , A. (Bert) 2101 w-z 0 – 1
Noordhoek , H. (Henk) 2006 Veenendaal van, E. (Elmer) 2050 z-w 0 – 1
Groot , S. (Simon) 2011 Schönberger , D.H.B. (Daan) 2110 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2136 Gemiddelde Rating: 2113 2½-5½

 

IV.  PDF TONEN

Het kan gemakkelijk en mooi zijn om een al opgemaakt document in zijn oorspronkelijke staat te tonen en het niet in de (beperkte) WordPress-editor te plakken en opnieuw op te maken.Sinds 5 juni 2020 gaat dit via een plug-in. In onderstaand voorbeeld is een nieuwsbrief van Kees geüpload. (Het eerste [ -teken is in een ? veranderd.)

?pdf-embedder url=”http://paulkeres.nl/wp-content/uploads/2018/10/Nieuwsbrief-PK3-18-19-r2.pdf” title=”Nieuwsbrief PK3 18-19 r2″]

Op grote schermen wordt de pdf meteen getoond, op IPhones moet eerst de pdf gedownload worden.

V.  YouTube filmpje op de site afspelen

Als je een YouTube filmpje op de pagina direct afspeelbaar wil maken is dat vrij eenvoudig. Bij het bewerken van je bericht, ga je naar het tabblad Visueel. Daar plak je de YouTube link en voila, het filmpje komt netjes op de PK site. Om dit te controleren, kun je rechtsboven via ‘Wijzigingen bekijken’ bekijken of het YouTube Filmpje op de site staat.

V.  IN ECHTE NAAM VAN SCHRIJVER WIJZIGEN

Als je een bericht plaatst dat door iemand anders geschreven is, wil je meestal dat hij duidelijk als de auteur vermeld wordt. Daarvoor moet deze persoon als gebruiker bij onze website bekend zijn.

Voor het toevoegen in de rol van ‘schrijver’ moet je zelf de rol van beheerder of redacteur hebben. Het gaat ons alleen om zijn naam, voor emailadres kan je iets willekeurigs invoeren.

Voor het daarna wijzigen van de auteursnaam is dezelfde rol als beheerder/redacteur nodig. Links onderin staat dan het te wijzigen veld ‘auteur’.