Twee valse slotakkoorden (1)

Oplettende lezers hebben mijn verslag van ronde 8 wellicht gemist. Verschillende oorzaken waren hieraan debet, maar deze omissie zal ik hieronder, weliswaar in het kort, recht zetten.

Het was geen grap dat de KNSB een ronde vaststelde op 1 april, maar voortaan kan zij dat beter achterwege laten. Je neemt een schaakwedstrijd op zo’n dag niet zo serieus, zeker niet als er niets meer op het spel staat. En tjonge tjonge wat is Zwaag een pokkeneind reizen. De tegenstander van deze dag Caissa Eenhoorn speelt in een nog troosteloze nieuwbouwwijk met inmiddels een JC-veldje, veel zand en welig tierend onkruid, in een zaal bij een sporthal, waar gigantische foto’s hangen van dooie popartiesten, die nooit een stap in Zwaag, laat staan in deze zaal met toneel, hebben gezet.

De moed zat er zeker in ondanks dat Rijk was verhinderd en ik Erik Corneth, als kersverse promovendus, had gevraagd zijn plaats in te nemen. Maar wat er fout kon gaan, ging deze zaterdag ook fout.
Elmer aan bord 1 werd door een kwaliteitsoffer verrast en raakte het spoor volledig bijster toen twee paarden zijn stelling binnendrongen.
Paul aan bord 2 liet zijn stelling in remise verzanden en over mijn partij aan bord 3 kan ik ook kort zijn. Slecht uit de opening komen en ten onrechte niet de kleine kwaliteit geven om genoeg tegenspel te kunnen ontwikkelen en daarna volledig worden overlopen. Een terecht nul was mijn deel in de misère.
Leo aan bord 4 werd zo te zien ook overklast. Erik aan bord 6 stond totaal gewonnen en mist in tijdnood de juiste voortzetting en ook Jeroen aan bord 8 zou in een goed opgezette partij met een eeuwig schaak genoegen moeten nemen, maar draait een toren- om met een dame-zet, waardoor de vijandelijke koning naar een veilige haven kon ontsnappen.
De enige lichtpuntjes waren die van Mark aan bord 7 en Pieter aan bord 5. Mark was wel heel snel klaar met zijn tegenstander (helaas was Mark al weer naar huis gegaan, voordat hij mij daarover kon vertellen) en ook Pieter liet zich van zijn beste zijde zien, door zijn tegenstander volledig in te snoeren.

Een linkje naar de partijbeschouwing van Jeroen:
http://www.viewchess.com/cbreader/2017/4/2/Game684442140.html

En de gedetailleerde uitslag:

TCaissa-Eenhoorn 21989Paul Keres 319985,52,5
1.Alexander Geerts2115Elmer van Veenendaal209710
2.Ardjan Langedijk2123Paul van der Kooij20440,50,5
3.Ser‚yo Bekkink2041Jan Prins198910
4.Sjors Broersen2028Leo van Houwelingen203010
5.Bas Dudink1967Pieter de Groot203801
6.Joseph Molenaar2030Erik Corneth195710
7.Robin Duson1768Mark Uildriks196001
8.Fred Avis1842Jeroen Bollaart186510