Paul Keres 5 speelt gelijk tegen Nieuw Amelisweerd

Op vrijdag 22 januari speelde Paul Keres 5 uit tegen Landgoed Nieuw Amelisweerd. Ik had m’n partij (bord 2) al op 13 januari vooruitgespeeld tegen Paul Vennix, één van m’n ‘angstgegners’ waar ik in een grijs verleden al vele malen van verloor op de inmiddels ter ziele gegane schaakclub Het Kromme Paard in Bunnik. Ik offerde een paard voor twee pionnen die deel uitmaakten van de witte koningsstelling. Helaas had ik te weinig stukken in de aanval om m’n tegenstander echt in de problemen te brengen. Ik offerde een pion om er met tempo een loper bij te betrekken maar Paul verdedigde nauwkeurig, won een pion en stond toen dus een vol stuk voor. Een penning op zijn paard leek gevaarlijker dan het was. Toen ik het paardoffer en de vervolgzetten invoerde in de computer, keek Fritz hoofdschuddend mee, uitslag 1-0.

Hierdoor begonnen we de wedstrijd op 22 januari dus al met 1-0 achterstand. Het begon gelukkig goed met Jan (bord 5) die vanuit een mindere stelling opeens een stuk kado kreeg: 1-0 voor Jan (aanvulling, zie onder!). Vervolgens werd helaas ook aan onze kant geblunderd. Pieter (6) gaf in zeer goede stelling een stuk weg en verloor. Menno (7) hield een eindspel van Dame + 2 pionnen tegen (Menno) Dame + 1 pion knap op remise. Mitchel, die het graag eens aan bord 1 wilde proberen, kwam tegen Jan Bettman (ook PK-lid) in een gunstig eindspel terecht waar hij een pion leek te gaan winnen. Helaas pakte hij de pion terwijl z’n toren nog stond aangevallen. Met een volle toren minder had doorspelen weinig zin meer. Punt voor Nieuw Amelisweerd. Frank (bord 4) kon één van z’n favoriete openingen spelen. Zijn tegenstander bleek de theorie iets minder goed te kennen en Frank kon daardoor profiteren. Dimitri (bord 3) behaalde een mooie overwinning op de hoogste ratinghouder van onze tegenstanders, Ernest de Vroome. De stand was toen 3,5-3,5 en Wouter (8) leek, met een paard tegen enkele pionnen en een (zwarte) vrijpion op e2, op weg naar de winst. Vlak voor en vlak na de tijdcontrole miste hij enkele kansen om veel materiaal te winnen. Na het afruilen van de dames kreeg hij in de tijdnoodfase een gevaarlijk stel verbonden vrijpionnen op zich af en toen die bijna konden promoveren kon Wouter de boel gelukkig nog naar een eindspel afwikkelen van Koning+Paard tegen Koning. Remise dus.

Er werd een hoop geblunderd maar dat maakte de avond bijzonder enerverend! De uitslag was, terecht denk ik, 4-4. Hieronder de gedetailleerde uitslagen.

Nieuw Amelisweerd1783Paul Keres 5179844
J. Bettman1806Mitchel Wallace174110
P.A.M. Vennix1877Jeroen Bollaart180010
E.M.M. de Vroome1962Dimitri Hendriks186201
P. Boittin1743Frank Heinen182001
W.H. van Vught1853Jan Wiggerman183201
H.A. Appelo1793Pieter Doesburg178810
H.J. Koren1739Menno van der Meer1686½½
K. Noordewier1493Wouter Saers1854½½

Note van Jan: Na een verongelukte opening had hij een kwaliteit en twee pionnen verloren zonder compensatie. Teambelang deed hem doorgaan, en toen hielp de tegenstander. In de diagramstelling was het vòòr 25… a7-a5? om Ta6 te spelen al onduidelijk.

26.Lh6!! was compleet curtains.