Waar is het vierde mee bezig?

Na de aftrap is er van het vierde op dit medium niet gehoord. Meestal is zulks een slecht teken, blijken er zich zaken af te spelen die men liever in duisternis hult. In dit geval is echter van het tegendeel sprake en geldt “geen nieuws is goed nieuws”. Deze editie van de promotieklasse ontpopt zich als een gelijkwaardige, met veel 4-4 en 4½-3½ uitslagen. Tot nu gaat daarbij echter wel Gary Linekers uitspraak op ‘en op het eind wint PK4’.

Met 7 uit 4 was de 5e ronde een cruciale. Het bezoekende Amersfoort 2 was een van de titelkandidaten (PK niet…) en met een gunstige uitslag zou het vierde een aardig voorschot op promotie nemen. Tegen tienen kwam ik, de kille voorbodes van een vorstperiode trotserend, ons uit het lood staande onderkomen binnen. Op dat moment stond het reeds 1-1. Ed van de Gevel had tegen Conrad een toren in een aanval gestoken die bij lange na niet van de grond kwam. Erik V. had snel verloren. Zoals jullie wellicht gelezen/gehoord zullen hebben, was twee dagen daarvoor zijn broer Philip overleden en was hij er vanzelfsprekend met zijn gedachten niet bij.

Philip Verlinde was voor de ouderen onder ons een tijdlang niet weg te denken bij Paul Keres. Hij was van begin ’80 tot begin ’90 lid van PK. Hij sloeg zelden een clubavond over en was zeer actief voor de club. Hij is jarenlang extern wedstrijdleider geweest (als mij op een onverwacht moment gevraagd zou worden wie er extern wedstrijdleider is, zou ik zijn naam noemen) en deed daarnaast meestal de indeling bij de clubavond, waarvoor hij zoals Jan Jaap meldde ook het indelingsprogramma schreef. Hij was altijd goedgemutst en was niet van zijn stuk te krijgen. Eigenschappen die passen bij een astronoom. En Philip was een rasoptimist. Waardoor we wel een keer in het eerste bij een uitwedstrijd tegen HMC (hij was natuurlijk ook de teamleider) een wandeling van meer dan drie kwartier naar het lokaal voor onze kiezen kregen en een kwartier te laat aankwamen. Maar met Philip erbij mocht dat de pret niet drukken. Ik zal hem missen.

Het was 1-1 en het zag er goed uit voor het vierde. Dirk de Beer, die van plan is weer meer te gaan schaken, bleek het spelletje niet verleerd. Hij won vlot en ook verbaal was hij in vorm. Een kleine tegenvaller was echter dat Jaap het niet redde. Hij stond weliswaar materiaal achter, maar vaak weet Jaap er dan nog iets moois uit te halen. Ditmaal niet, waardoor de stand op 2-2 kwam en op 2½-2½ toen Erik C. met een onhandige damezet al zijn voordeel weggaf. Dat was een grotere tegenvaller, waarmee de wedstrijd weer helemaal open lag.

Youri stond goed, met een sterk paard en een vrijpion. Iets beslissends gebeurde er voorlopig niet. Rolf had een iets mindere stelling en vooral veel minder tijd. 2 tegen 8 minuten met een increment van 10 seconden is magertjes. Pim stond heel goed, maar een plotselinge aanval met matdreigingen op de a8-h1-diagonaal baarde zorgen en ook zijn tijdsvoordeel smolt weg. Het leek of de Keistedelingen aan het langste eind zouden trekken.

Toen Rolf zijn rug rechtte en Peter Sonder het hem niet al te lastig maakte, zagen de zaken er een stuk beter uit. Met dame tegen paard werden de zetten herhaald en kwam de stand op 3-3. Van groot belang waren de ontwikkelingen bij Pim. Hij had twee pionnen voorgestaan, die hij had ingeleverd om de matdreigingen te overleven en tegenkansen te creëren.

Pim te Lintelo – Hans van Doorn, zwart aan zet

Zwart deed hier 1..Tg1+  Waar moet de koning heen met een minuut op de klok? Pim speelde het intuïtieve 2. Kf6 en moest na 2..e2 3. Tc8+ Kh7 4. Tc7+ Kg8 (..Kh6?? 5. Lf8+) en nog een paar zetherhalingen in remise berusten. 2. Kh6, zoals Erik V. aangaf, wint soepel. Op 2…e2 volgt 3. Tc8+ Kf7 4.Tf8#

Pim zat hier flink van te behalen tot hij ontdekte dat Youri ondertussen grote vorderingen had gemaakt. T+P+pion tegen T + 4 pionnen veranderde in T+P+pi tegen T. En dit won Youri simpel, waarbij hij erin slaagde telkens een andere zet te doen dan mijn voorkeur.

En daarmee won PK4 weer! En deed dat voor de vierde keer met 4½-3½… Kampioenskansen, zie de stand hieronder, zijn er volop en promotie lonkt. SGS heeft dit jaar dankzij de goede prestaties verleden seizoen van ons derde een versterkte promotie. Twee plaatsen dus, waarbij het sterke DBC daarnaast aan de SGS doorgegeven hun promotierecht te verzaken.

Zo zou het zomaar kunnen gebeuren dat Paul Keres volgend jaar met vier teams in de KNSB zit. Het zou een unicum voor ons zijn. Mocht het zover komen, want de klasse is kennelijk gelijkwaardig en we zijn nog maar net over de helft.

. Gesp.WinstGelijkVerliesMPBP
1Paul Keres 45410922
2DBC 15140620,5
3En Passant 24211518,5
4Ons Genoegen 15212521,5
5Moira-Domtoren 14202415,5
6HSG 25122419,5
7Amersfoort 25122419,5
8Moira-Domtoren 25122419,5
9Oud Zuylen Utrecht 35122417
10Zeist 15113318,5
 Paul Keres 4Amersfoort 2-
1.D. de Beer (Dirk)A.J. Tissink (Arjan)1-0
2.E. Corneth (Erik)A.G. Miltenburg (Alexander)½-½
3.J. van Oosten (Jaap)S. Shahrizadeh (Shahroez)0-1
4.P. te Lintelo (Pim)H.F. van Doorn (Hans)½-½
5.R. Dijksterhuis (Rolf)A.J.A. Sonder (Peter)½-½
6.E.P. Verlinde (Erik)G. Beltman (Guus)0-1
7.Y.A.J. Gerritse (Youri)E. Schuit (Edwin)1-0
8.C. Kiers (Conrad)E. van de Gevel (Ed)1-0