Het vierde verrast tegen Moira Domtoren

Ger Hageman

Inleiding

Moira Domtoren 1 speelde twee jaar geleden nog landelijk. Niet verrassend dus dat het na zes speelronden nog zonder puntverlies bovenaan staat in de promotieklasse. Het vierde heeft inmiddels drie wedstrijdpunten verloren. Om nog een kleine kans op het kampioenschap en promotie te behouden moet er worden gewonnen. 

Verslag

Iets na 19.30 uur zijn beide teams compleet en kan de wedstrijd beginnen. Moira is bijna op volle sterkte aangetreden. Paul Keres IV is compleet met Ernst van der Vecht als reservespeler.Het verloop van de verschillende partijen maakt duidelijk dat het een zware avond gaat worden. Een rondgang langs de borden leert dat Bas Peeters moeilijk staat en Jaap van Oosten als enige echt goed. De rest van het vierde staat onduidelijk of minder. Guido den Dekker verslaat Bas met een fraaie combinatie waardoor hij een kwaliteit wint: 0-1. Ger Hageman speelt remise tegen Kees Verweij: ½ – 1½. Jaap van Oosten verslaat Ton Braams in een hevige aanval op de zwarte koning. Eindelijk gelijk: 1½ – 1½.Tegen 23 uur breekt de tijdnoodfase aan. En dat wordt heel spannend. Erik Verlinde vlecht complicaties in de stelling en zijn tegenstander Johnny de Kraker raakt de draad kwijt. Hij verliest have en goed: 2½ – 1½. Jan Teuben heeft een pluspion, maar zijn tegenstander Tjerk Hacquebord veel druk en een gevaarlijke vrijpion. Jan verovert deze en de partij is voorbij:  3½ – 1½. Wat een weelde. Hoe is de stand op de andere borden?Conrad Kiers speelt tegen Mario Huizinga een moeilijke partij. Opeens offerte hij een kwaliteit plus gelijk nog een paard. De witte dame geeft eeuwig schaak; remise, dus. Ronald Gouma houdt het lang vol tegen de ijzersterke Albertus ten Hertog met twee pionnen minder. Hij redt het niet: 4-3 met nog een partij te gaan.Wie kan dat anders zijn dan Rolf, die een bedenkelijke stelling probeert te keepen? Net als tegen Zeist voor de beker weet hij het zijn tegenstander moeilijk te maken.
Het ijskonijn voert zijn zetten snel uit. Snel genoeg om zijn tegenstander Hans Reiff in acute tijdnood te brengen. En het plan werkt: de vlag valt. Rolf claimt de partij omdat zijn tegenstander de 40 zetten niet heeft behaald. Bij de reconstructie blijkt dat hij gelijk heeft.
Een niet gedroomde overwinning op de koploper.

Nu is het vierde naast Moira en de Regiohakkers kampioenskandidaat. Daarbij hebben laatstgenoemde teams nog alles in eigen hand. Wanneer ze de resterende wedstrijden winnen, worden ze kampioen. De volgende wedstrijd is op woensdag 31 maart thuis tegen Regiohakkers. Wanneer Paul Keres wint, kan het nog alle kanten op met in de laatste ronde de wedstrijd tussen Regiohakkers en Moira Domtoren.

Supporters zijn zeer welkom op 31 maart 2010.

        

 

 Paul Keres 4 1910      Moira Domtoren 1 1910 5-3
 Bas Peeters 1986      Guido den Dekker 1922 0-1
 Conrad Kiers 1853      Mario Huizinga 2058 ½-½
 Ger Hageman 1962      Kees Verweij 1954 ½-½
 Ronald Gouma 1924      Albertus ten Hertog 1933 0-1
 Jan Teuben 1847      Tjerk Hacquebord 1978 1-0
 Rolf Dijksterhuis 1906      Hans Reiff 1768 1-0
 Erik Verlinde 1884      Johnny de Kraker 1828 1-0
 Jaap van Oosten 1920      Ton Braams 1840 1-0