PK2-Laurierboom-Gambiet: Het blijft tobben

Vorig seizoen slaagde het tweede erin zes wedstrijden op rij te verliezen en toch op de valreep aan degradatie te ontsnappen. Die zes nederlagen werden toen geleden in de ronden 2 tot en met 7. In dit seizoen zijn we flink op weg om die reeks te overtreffen: na vijf ronden hebben we vijf keer verloren, gemiddeld met 5,5-2,5, dus de bordpunten zullen ons ook niet helpen.

Tegen het Amsterdamse Laurierboom-Gambiet, dat slechts een iets hogere gemiddelde rating dan wij aan de borden bracht, verloren we terecht, al moet ik daarbij vermelden, dat ik niet alle partijen goed heb kunnen volgen. Jan Jaap is eigenlijk de enige speler, die zich aan de algehele malaise onttrekt; met zijn geliefde 1.b3 kreeg hij steeds meer spel, drong via de c-lijn met zijn torens binnen, bezette de zevende lijn en kon mat geven, hetgeen ons zowaar op een 1-0 voorsprong bracht. Na een nul in de eerste ronde won Jan Jaap vier keer op rij en is daarmee onbetwist topscorer. Helaas was deze luxe van korte duur. Anton stond steeds moeilijk in een Franse doorschuifvariant, vocht voor wat hij waard was, maar als je gedwongen bent je dame op g8 op te sluiten achter pionnen f7, g7 en h6, gaat het een keer fout. Helaas gebeurde dat ook (1-1). Erik had wit in een Hollandse partij en volgens mijn oppervlakkige waarneming stond hij heel behoorlijk. Ik dacht zelfs, dat hij in het voordeel kon komen, maar even later had hij plotseling verloren en ik ben niet meer in de gelegenheid geweest te achterhalen, hoe dat gegaan was (1-2). Vervolgens liepen de Amsterdammers snel uit: Dirk speelde aan bord 1 een interessante partij, waarin hij zeker kansen leek te hebben, maar zijn tegenstander hield de zaak keurig onder controle en is nu met 5 uit 5 topscorer van klasse 2C (1-3). Ook ondergetekende verloor na een wat manke versie van het Wolgagambiet; mijn wanhoopsaanval op de koningsvleugel werd met een kwaliteitsoffer afgeslagen en het eindspel was kansloos (1-4).

Daarmee waren de kansen op een matchpunt verkeken, want Evert stond ook verloren. Wouter speelde een goede partij, had steeds wat initiatief, verdeelde zijn tijd netjes en zette de opgejaagde witte koning midden op het bord mat. Hij staat nu na een start van 3 nullen gelukkig op het scorebord (2-4). Omdat ik naast Daan zat heb ik zijn partij het beste kunnen volgen. Het was een echte loopgravenoorlog in de trant van Im Westen nichts Neues. Daan had wat meer ruimte en kon op beide vleugels een doorbraak forceren. Het was echter heel moeilijk in te schatten, welke partij daar het vrolijkst van zou worden. Als het 3-4 had gestaan, had ik wel als moderne autoritaire leider opdracht gegeven alle risico’s te nemen, maar Evert verloor inderdaad. Hij had wel een goede kans gemist. Zijn paard op e5 werd aangevallen door de zwarte pion f6 en had op g6 kunnen slaan, omdat op Kg6x wit f4-f5 had kunnen spelen met winst van de dame, die op e6 stond. Na direct f4-f5 pende zwart met Dd6 het witte paard op e5, won een stuk en sloeg de alles-of-niets-aanval van Evert af (2-5), waarop Daan instemde met remise (2,5-5,5).

Samengevat is de situatie hopeloos, maar gelukkig niet ernstig. We hebben nu de nummers 1 tot en met 5 van de ranglijst gehad –het linkerrijtje, waar we in de voorbeschouwing van droomden- en spelen nog tegen de nummers 6 tot en met 9. Het is tijd voor goede voornemens, die we dan in 2017 wel moeten uitvoeren…

De beste wensen!

 Paul Keres 22117Laurierboom-Gambiet2129
1.Dirk de Beer2189Niek Seelemeijer226501
2.Jan Jaap Janse2165Ymar de Groot206010
3.Anton Rosmuller2092Björn Lundberg221001
4.Erik Oosterom2137Elwin Osterwald217001
5.Hein Piet van der Spek2131Ron Nep210901
6.Daan Schönberger2105Werner Moller2052½½
7.Wouter Langerak2085Paul Schipper203410
8.Evert van Heel2032FM Hajo Jolles213301