PK2 verliest in Arnhem

De vierde wedstrijd vond in Arnhem plaats. Er was enige paniek bij het vertrek: een trein was tussen Utrecht en Zeist gebotst met een persoon, vermoedelijk in de buurt van Den Dolder. Een vertraging van meer dan een uur zou het gevolg zijn. Gelukkig was een en ander sneller geklaard, waardoor de geplande dienst op tijd vertrok. Wat doet denken aan een monoloog van Basil Fawlty "Zffff…what was that, sir? That was your life".

ASV speelt in een fraai ogende locatie. Een hypermoderne glas-metaalruimte in een industriewijk, waar vier wedstrijden terecht kunnen. Anne-Paul Taal, die begin 80 in het Ledig Erf kwam, vertelde dat er 11 ASV-teams zijn. Ook De Toren Arnhem, aan de zuidelijke kant van de Rijn en waar wij de volgende keer tegen mogen, heeft er ook 11. Er zijn nog twee kleinere clubs in Arnhem, waarmee het opmerkelijke feit zich voordoet dat deze niet-studentenstad meer teams heeft dan Utrecht.

ASV heeft op papier het sterkste team van de klasse, maar had een slechte start. Groot zijn de verschillen niet. Gabriel viel in voor Hein Piet, die op het laatste moment tot zijn spijt moest afzeggen, maar ons de wijze raad gaf niet te wanhopen tijdens de partij omdat er altijd een tweede kans komt. Wat bij mij zeker het geval was. Nadat mijn openingsopzet weerlegd was en ik een pion kwijtgeraakt was, kon ik door een onvoorzichtigheid een aanval ensceneren.

Both-Wilgenhof, wit aan zet.

Ik speelde hier 1.Pxg6 en liet dat, tijdens het uitvoeren van de zet in me opgekomen, vergezeld gaan van een remiseaanbod. Een absurd moment. Een analyse.

1. Ik dacht dat na 1…Tg8 2.Pf4 Dg4 3.Df1 de stelling een iets betere voor wit zou zijn, maar niet een duidelijke. Wat wel klopt.
2. Het leek me dat een remise voor door passanten reeds als een nul geteld bord een goede boost zou zijn voor het moreel.
3. Sympathie voor mijn tegenstander, die had voorgesteld de tafel uit de zon te plaatsen.
4. Plaats te bieden aan andere spelers die het licht wilden mijden. Het geval wilde namelijk dat van 14.35-15.35 de laaghangende zon door de glazen wand als een lasergun in de ogen van de PK' ers scheen. Doordat ze zo horizontaal was, was de beste manier heel rechtop te gaan zitten, zodat je nog een beetje naar beneden kon kijken, en dan de hand boven de ogen te houden. Erik, met zijn lange blonde manen, zat er zodoende bij als ware hij Witte Veder die de bewegingen van een vijandelijke indianenstam aan het bespieden was. Een herhaalde klacht om 15:00 bij de WL leverde niet meer op dan dat de zon over 15 minuten achter een gebouw gezakt zou zijn. Dat duurde nog een kwartier langer.

Ondertussen zat ik veilig achter een liftkoker die zeer modern in de zaal geplaatst was, en hadden Jan Jaap en zijn tegenstander van de vrijgekomen ruimte gebruik gemaakt om de tafel een kwart slag te draaien. Overigens hadden sommige teamgenoten er niets van gemerkt, terwijl ze wel moeite deden de zon te ontwijken. (Ik had de tijd dit te bestuderen, mijn tegenstander dacht over het aanbod en stelling na). Het is natuurlijk goed om je niet aan externe factoren te storen, dat maakt het alleen maar erger. Toch zal het zijn invloed hebben. Zoals bij iemand die slaapt met een lantaarn steeds zo lang in de ogen te schijnen, tot hij wakker dreigt te worden. Hij heeft er geen weet van, maar staat de volgende dag moe op. Erik, die heel goed stond, had er iig bewust last vond en deed in die periode een aantal slechte zetten.

Toen mijn tegenstander na lang denken de remise aannam, was de zon al te ver gezakt om de plek te hoeven aan te bieden. Even later viel een aantal nullen. Mark verloor overtuigend. Hij spendeerde in de opening met Dh6-g7-h6 twee zetten aan het verhinderen van de korte rochade terwijl zwart toch al Th8-g8 en g6-g5 had willen spelen. Gabriel liep de hele partij een tempo achter en verloor uiteindelijk een stuk. Ook Rijk, die in het middenspel de damevleugels had kunnen wegslaan met remise, verloor, na een positioneel kwaloffer. Remise was er bij de verwaterde stelling van Erik.

Na de tijdnood waren Max, Jan Jaap en Anton nog bezig. Jan Jaap had een riante stelling verprutst, maar had zich in de tijdnood weer in de partij gevochten. Het was te weinig voor winst. Anton was een zware positionele partij met een pion minder uitgekomen, maar had het toreneindspel juist getaxeerd, al was de wijze waarop hij het hield niet de eenvoudigste. Als laatste was Max bezig. Hij had statische voordelen in een loper-paardeindspel, wat gecompenseerd werden door ruimtevoordeel van zijn tegenstander. Hij ging met allebei nog 5 minuten helaas jammerlijk de fout in bij de volgende stelling.

1.Pc4? a4 2.Pd2 a3 3.Kb1 Lf4
Uiteindelijk stond er met vier remises en vier nederlagen een bedroevende 6-2 op het bord. Over de inschijnende zon nog dit. Een gesprekje met de ASV-teamleider leerde dat het een bekend probleem was. Om alleen de gasten in het zonnetje te zetten is dan niet zo 'chique' (om met Johan Derksen te spreken), en heeft zelfs de schijn van moedwil. Het verbaasde me ook dat ASV'ers rustig aan het bord zaten, terwijl hun tegenstanders 'leden'. Ook PK heeft niet altijd een ideale huisvesting, rumoer bijv., maar zolang de overlast voor iedereen geldt is het iig eerlijk.

En hoe zat het met de eerste stelling? Het onderbewustzijn heeft er ondertussen over door kunnen denken.Toen ik nog 's naar de stelling keek, zag ik tot mijn schrik dat na 1. .. Tg8 2.Pf4 Tg1+ verliest voor wit. Toren en loper zijn niet voldoende tegen de dame. Tot mijn verrassing werd de remise echter aangenomen: het bleek dat 2. e5! met de dreiging e6+ en dxe Pe5+ wint. Pxg6 was dus een uitroeptekenzet. Er was nogal wat door me overzien! Ook anderzins een belachelijke affaire: voor remise was 1.Pe6 Th8 2.Df1 De7 3.Pg5+ Kg7 4.Pe6+ Kf7 wel zo simpel geweest.

De volgende wedstrijd is tegen de andere Arnhemse club, de Toren Arnhem. Zij hebben hun laatste wedstrijd gewonnen, waardoor ze bij ons aanschuiven in de lage middenmoot.

ASV2126Paul Keres 2209162
Otto Wilgenhof2234Bert Both2161½½
Richard vd Wel2050Jan Jaap Janse2121½½
Dirk Hoogland2165Max Viergever213710
Remco de Leeuw2174Anton Rosmüller2090½½
Sander Berkhout2176Erik Oosterom2025½½
Wouter van Rijn2179Rijk Schipper206410
Peter Boel2083Mark Uildriks203310
Daan Holtackers1943Gabriel Smit209510