Max Euwe – Paul Keres 4-6

De naamgevers der verenigingen hebben volgens de database 27x tegen elkaar gespeeld, waaronder een match rond de jaarwisseling 39′-40′ in Nederland met een door Duitsland en Rusland gedeeld Polen op de achtergrond. Hun onderlinge score was 16½-10½ in het voordeel van de 15 jaar jongere Keres. En ook deze zonnige, frisse zaterdag won Paul Keres dus.

SG Max Euwe heette tot 2014 Dr. Max Euwe, maar zijn titel is hem toen ontnomen bij de fusie met het na een sponsoring wat kwakkelende ESGOO. Er spelen momenteel 4 teams in de KNSB, het gaat goed met de Enschedeeërs. Tim Lammens en Evert Rademakers hebben er gespeeld, Marieke Dirksen valt af en toe in, Laurens Snuverink speelde zaterdag in het tweede en onze eigen Kambiz Sekandar staat in het eerste opgesteld. Zo zijn er bij elke wedstrijd links met Paul Keres te ontdekken. Jan-Bart Abcouwer, woonachtig rond de Zaan, deed zaterdag voor ZSC mee tegen het tweede van ME, bijv.

Het eerste van Max Euwe staat op rating 9e in 1A, maar de verschillen zijn klein, alleen Soest loopt een stukske achter. Ze hadden drie punten uit drie, eentje meer dan wij. Tijd om daar wat aan te doen. Zij waren in hun basisopstelling opgekomen, terwijl wij Marijn moesten missen. Nu hadden we in Peter, ingevlogen uit Porto, een waardige vervanger. Met hem erbij kwamen wij op een gemiddelde ELO van 2270 uit: misschien het hoogste uit onze geschiedenis. We waren in ieder geval de duidelijke favoriet.

Deze favorietenrol drukte ogenschijnlijk niet zwaar op de schouders. Geen moment in de wedstrijd zag het eruit dat er matchpunten gemorst zouden worden

  • Hugo kwam tegen Mees van Osch niet lekker uit de opening en forceerde een remise-afwikkeling
  • Xander had op g4-g5 het venijnige schijnstukoffer Pxe4 klaarliggen. Later liet zijn tegenstander middels een engine zien dat er nog een angel in de combinatie zat. Noot: Het is fijn dat het bij de analyses not done is om computers te gebruiken. Die worden voor thuis (of helemaal niet) bewaard.
  • Peter ruilde in een aangenomen damegambiet de dames en toonde hard aan dat IM Frank Kroeze niet tot ontwikkeling kon komen. Een mooie pot.
  • Bij Jan was er chaos op het bord en dat haalde de rat in hem boven (aldus vatte desgevraagd Peter samen)
  • Evert bond de strijd aan tegen Kambiz. Toen ik keek had hij best compensatie voor een gambietpion, maar het is er niet van gekomen.
  • In de Scheveninger van Paul had hij misschien nog kunnen proberen een pion te snaaien. Nu verdedigde hij het naar remise uit.
  • Bert liet kansen liggen op groot voordeel. De remise kwam voor het teamresultaat niet slecht uit.
  • Bij John een typisch horizoneffect. Een aanvalscombinatie faalde op het eind en toen was er al een pion ingestoken. Het paardeindspel was niet te houden.
  • Raymond zette zijn goede vorm van de vorige wedstrijden en de interne voort. Een dame-eindspel met twee pionnen meer en dan kan je voor dameruil wel één pion geven.
  • Wim kreeg een gelijk-lopereindspel met pluspion op het bord. Dat is hem normaal gesproken toevertrouwd, maar de oude strijder Hans Bernink liet geen entrada’s van de koning toe.

Vier overwinningen, vier remises en twee nederlagen waren goed voor zes bordpunten, twee matchpunten en een gedeelde 4/5e plek. Een prima aanleiding om de plaatselijke Griek te terroriseren, die overigens een stuk beter was dan de circa 20 Grieken die Utrecht rijk is. De noordelijke poule bevalt wel, ik kan me niet herinneren eerder in Enschede centrum gegeten te hebben. Het is weer wat anders. Tijdens de treinreis daarna van haast twee uur werd er gezellig geroddeld en werd de partij van Magnus en Sergej gevolgd. Een ouderwetse schaakzaterdag, in kleine kring besloten met een bezoek aan de Morgenster. Omdat Derat zo vol is. maar de muziek is er ook beter.

De volgende ronde, over drie weken, ontvangen wij Philidor Leeuwarden, die onder hun stand op de 9e plaats staan. BSG en De Toren Arnhem hebben 8 uit 4, laten we maar voor de 3e plek gaan.

P.S: Dr. Max Euwe was deze zaterdag exact 35 jaar geleden overleden. Er werd geen aandacht aan besteed, doch wij laten geboorte en sterven van Paul Keres eveneens ongemerkt passeren.