PK1 maakt het Bussumers lastig

In 1A is Bussum de torenhoge favoriet, hoort thuis in de meesterklasse waar ze verleden jaar ongelukkigerwijze uit gedegradeerd zijn. Toen wij zaterdag voor onze derde wedstrijd tegen hen mochten en twee invallers zochten (Jan en Marijn waren verhinderd), werd er daarom voor gekozen het tweede niet te verzwakken. Met Frank en Ernst hadden we desondanks twee respectabele invallers, maar het moge duidelijk zijn dat het tegen BSG kwaad kersen eten zou worden. Voor wie overigens niet? Beiden hadden trouwens vanaf mei niet meer geschaakt, dus het was een mooie gelegenheid weer wat routine op te doen ;-). De Bussumers arriveerden in hun basisopstelling bij het USG, inclusief Robin van Kampen en onze clubkampioen Lars.

Wij konden va banque spelen, de druk lag bij de tegenstanders. Misschien dat we daardoor uit de startblokken schoten?! Ik was zelf als eerste klaar. Tegenstander Ton van der Heijden, tegen wie ik ergens in de 80’er jaren al een PK-BSG-wedstrijd gespeeld heb, speelde een scherpe variant, die hem na een soort van negeren aan mijn kant circa twee tempi kostte. Agressief loswerken keerde zich tegen hem, met de volgende slotstelling voor mijn laatste zet als resultante.

Ton van der Heijden – Bert-Both

Zwart geeft mat in 5. Na de eerste van de serie gaf Ton op.

Bij de analyse voegde zich snel Raymond bij ons. Hij was bezig met een Engelse aanval in een Siciliaanse partij, doch ging halverwege tot dameruil over. Dit was goed getaxeerd. Het middenspel bood kansen en oudgediende Henk van der Poel ging ten onder aan gemene dreiginkjes. Niet lang daarna kwam ook Wim erbij. Wim ging tegen Ewoud de Groote voor een pluspion in een stokoude variant, waarvoor hij wel krom moest gaan liggen en best wel dubieus kwam te staan. Door een combinatie won Wim echter pardoes materiaal, waarmee alle zorgen verdwenen waren.

Dit waren mijn belendende borden en deze had ik een beetje gevolgd. Van de volgende uitslagen had ik weinig meegekregen en bij het après échecs was ik er niet bij. Frank verloor vrij snel van Thomas Willemze. De recente winnaar van het HWP-toernooi zat aan 10 wel erg laag… John moest zijn meerdere erkennen in Frank Erwich. Hugo maakte een moderne remise tegen Robert Ris (BSG heeft een hoog ex-Jong Utrecht-gehalte). Van de nederlaag van Evert, die het op het derde bord tegen Robin van Kampen opnam, heb ik een diagram.

Robin van Kampen – Evert Rademakers

GM – CM, maar de CM staat niet slecht. Na Te8 is het een spannende stelling. Evert opteerde in tijdnood voor 1.. Td8 en toen was na 2. Txc3 Lb4 3.Pe7+ het mooiste er af en won de GM alsnog.

Telling leert dat het 3½-3½ was, met drie eindspelen gaande. Paul stond potremise tegen Liafbern Riemersma in een nogal saaie partij, en remise werd het ook. Met de twee overgebleven partijen kon het alle kanten op. Ernst kon waarschijnlijk met T+P tegen T+L en een pion meer wel keepen. Hij moest steeds kiezen tussen actieve en passieve verdediging en ergens ging dat fout (of het was sowieso verloren). Een goede partij van Ernst! Xander was als zo vaak als laatste bezig tegen Lars. Van wat ik gezien heb, had Xander een kwaliteit geofferd voor twee vervaarlijke centrumpionnen. Misschien had Xander het handiger kunnen doen, maar Lars is als bekend heel ‘slippery’. Hij slaagde erin de pionnen ten koste van enig materiaal te liquideren, waarmede het winstpotentieel te mager was.

Het werd daardoor een zwaarbevochten winst voor BSG. Wat jammer is voor ons en ook jammer voor 1A: een Gooische nederlaag had de spanning ten goede gekomen. We hebben nu 2 uit 3 en 15 bordpunten en staan daarmee gedeeld 7e. De volgende wedstrijd is uit tegen Max Euwe uit Enschede. We zullen dan proberen ons weer omhoog te trekken.

Het verslag van BSG met partijfragmenten 

.Paul Keres2197BSG2370
1.IM Hugo ten Hertog2471IM Robert Ris2419½½
2.IM Xander Wemmers2437IM Lars Ootes2403½½
3.CM Evert Rademakers2247GM Robin van Kampen263301
4.Paul Hommerson2235IM Li Riemersma2437½½
5.John Cornelisse2119FM Frank Erwich234501
6.Willem van de Fliert2172Ewoud de Groote230810
7.Bert Both2180Ton van der Heijden230110
8.Raymond de Rooij2172FM Henk van der Poel219810
9.Ernst van der Vecht1938IM Alexander van Beek224301
10.Frank Wilschut1997IM Thomas Willemze240901