PK 4 start met gelijkspel tegen DBC 1

Vooraf beloofde het een spannende wedstrijd te worden. DBC 1 werd vorig seizoen met overmacht kampioen in de 1e klasse en mag dit seizoen bij de favorieten gerekend worden. De gemiddelde rating ontliep elkaar niet veel. Aan de bovenste 4 borden had DBC gemiddeld bijna 100 elo-punten meer, maar aan de onderste 4 borden was dat precies andersom.

Het grootste deel van de avond leken we af te stevenen op een gelijkspel met een kleine kans op een overwinning.
Het werd uiteindelijk een zwaar bevochten gelijkspel. Een resultaat waar we zeker tevreden mee kunnen zijn.

Op bord 2 konden de stukken al weer vrij snel de doos in. Na 15 zetten werd in een totaal gelijke stelling remise overeengekomen. Zodoende had ik ruim de tijd de overige borden goed te volgen.

Om 21.30 zag het er allemaal nog goed uit. Op bord 1 had Gerben met zwart lang gerokeerd en zijn stukken stonden actiever, zijn tegenstander Lucas had beide lopers nog in de startblokken. Op bord 3 had Rolf een goede stelling bereikt met minimaal remise en kans op meer. Youri had het erg moeilijk tegen Paul vd Klein maar Kees stond weer erg lekker. Op de overige borden waren allemaal gelijkwaardige stellingen.

Ruim een uur later waren ook de partijen aan bord 7 en 8 in remise geëindigd (tussenstand 1,5 – 1,5). Aan het 1e bord was een zeer scherpe stelling ontstaan waarbij de 2 witte lopers nog steeds onaangeraakt stonden te wachten op nadere instructies. Aan het 3e bord was het niet volgens plan verlopen. Een gemist tussenzetje resulteerde in een pion achterstand en niet veel later was het na een blunder opeens mat (tussenstand 1,5 – 2,5). Op bord 4 stond Youri onder grote druk en de stelling was niet meer te houden. Zijn tegenstander maakte het vakkundig af (tussenstand 1,5-3,5). Conrad had een klein plusje maar met minder tijd was dit niet genoeg om voor de winst te gaan en dus werd ook hier remise overeengekomen.

Tussenstand 2 – 4 en alleen de invallers Gerben en Kees nog achter de borden. Kees had een toreneindspel dat wel vertrouwen gaf, maar het volle punt moet dan nog wel binnengehaald worden. Op het kopbord stonden nog bijna alle stukken op het bord en resteerden nog maar een paar minuten op de klok. De spanning was hier dan ook om te snijden.

Gerben had de vijandelijke dreigingen goed gepareerd en al zijn stukken stonden op de juiste velden en werkten heel goed samen, dit in tegenstelling tot de witte stukken. De witte koning stond kwetsbaar op c1 en de toren op h1 was nog niet in het spel betrokken. Ingeleid met een stukoffer drong Gerben met beide torens over de d-lijn de vijandelijke stelling binnen gevolgd door de Dame die over de flank op a1 de genadeklap uitdeelde. De eenzame witte koning was hulpeloos tegen zoveel geweld en mat was onafwendbaar. Een waardig slot van deze zinderende partij!

Nu was het aan Kees om de stand gelijk te trekken. Er stond ondertussen een technisch gewonnen eindspel op het bord en zonder problemen bracht Kees de eindstand op 4-4.

 Paul Keres 41937DBC 1194144
1Gerben Veltkamp2131Lukas Boutens212510
2Pim te Lintelo1926Janton van Apeldoorn2086½½
3Rolf Dijksterhuis1906Thijs Dam198301
4Youri Gerritse1888Paul vd Klein206001
5Conrad Kiers1888Ron Smit1743½½
6Kees Vreeken1863Henk Kuyer189610
7Erik Corneth1970Ben van der Laan1844½½
8Ger Hageman1924Onno Kooy1790½½