Horrorclowns

Lekker voor tussendoor: verslagen van d’opponenten. Voor we naar het hoofdgerecht gaan eerst drie verslagen van recente wedstrijden:

Messemaker 1847-PK1

HWP Haarlem-PK2

PK6-Hoogland 4

En dan nu het hoofdgerecht! Een heus verslag van Lukas Boutens over PK4-DBC:

In ronde 1 van de regionale competitie stond Paul Keres 4 tegen DBC 1 gepland. In meerdere opzichten een leuk treffen, al is het alleen maar vanwege het gegeven dat DBC 1 en PK teams regelmatig de degens hebben gekruist; vorig jaar nog tegen het 5e en nu dit jaar tegen het 4e maar in een niet zo heel ver verleden tegen het derde en zelfs een keer tegen het 2e (toentertijd nog in de knsb competitie). En vooral dat laatste treffen is voor de fijnproevers onder u een historisch treffen geweest: last minute uitgeweken naar de speelzaal van de lokale tafeltennisvereniging en daar samen met 3 of 4 teams van toen nog de SCU was, op een ietwat gehorige parketvloer gespeeld. En of een parketvloer als ondervloer voor ons naar rust snakkende denkers nog niet genoeg was, bleek een leukerd ook nog 2 kuub aan pel pinda’s te hebben rondgestrooid. Nee, tegen zoveel vijandigheden bleek DBC (keurige provincie-heren) niet bestand; het werd een smadelijke 7-1 nederlaag, waarbij ondergetekende overigens nog wel voor het enige punt scoorde tegen Evert van H. In die tijd een graag geziene gast voor achter het schaakbord.

In mei 2007 hebben wij voor het laatst de degens gekruist met het vierde van Paul Keres, dat wil zeggen, dat ondergetekende in die bewuste warme meimaand in 2007 middels een kloksimultaan het 4e toen op een 4.5- 3.5 nederlaag heeft getrakteerd. De weken daarna voer op internetfora want PK 4 was met slechts 7 man opkomen dagen, en had daarnaast iemand uit team 1 opgesteld (waar verder niemand over sprak). Toen de kruitdampen eenmaal waren opgetrokken bleek tot overmaat van ramp de wedstrijdleider van de k.n.s.b. niet bereid om deze uitslag mee te nemen in de overige uitslagen. Enfin, we leven nu anno 2016.

Ofschoon Paul Keres 4 al een aantal jaren een stabiele middenmotor in de promotieklasse is, scheelt het nogal of je deze tegenstander thuis of uit treft. Bij uitwedstrijden (red: thuiswedstrijden?) willen er nog wel eens jokers worden ingevlogen, De Beren en Veltkampen, dat soort werk. Prima spelers voor team 1 of 2.
Mijn inschatting is dat Paul Keres 4 dit jaar aan de onderkant van de middenmoot gaat eindigen; een redelijk stabiel team met geen uitschieters in positieve en negatieve zin, maar weinig reden tot vreugde voor de neutrale schaakliefhebber; allemaal lekker stabiel en weinig inventief. Proberen niet te verliezen is het devies. De vergelijking van de 5-mans verdediging van Louis van G. gaat op. Leko-tjes en Giri’s in de dop maar dan een ratingpuntje of 900 lager. Nee, de digitale borden kunnen opgeborgen blijven. Met dit soort treffen doe je de thuisblijvers geen plezier.
DBC heeft overigens geen promotieaspiraties; kampioen worden zou leuk zijn maar promoveren willen we niet meer. We spelen derhalve min of meer voor spek en bonen. Het zal ons wel weer een hoop ach en wee geluiden uit Barneveld en omstreken opleveren.

Alvorens aan het schaaktechnische gedeelte te komen, nog even een dwarsstraat: de inwoners in Almere en Rotterdam zijn in rep en roer omdat er wat horrorclowns zijn gesignaleerd. Wij in het Utregse doen dat veel beter en kunnen rustig stellen dat het proces van integratie van horrorclowns in de Utregse samenleving een groot succes is: met enige regelmaat zijn er op de clubavond van Paul Keres toch een aantal in levende lijve te aanschouwen. En nooit iemand horen klagen of de noodklok horen luiden!

Paul Keres 4 tegen DBC 1 dus, met hieronder voor de verandering eens niet de namen maar de eloratings, en dan mag u zelf op zoek naar de namen. We leven immers in tijden waarin dat verfoeide ratinggetal steeds meer de boventoon gaat voeren. Mijn schare met trouwe lezers weet dat ik nogal somber ben over niet alleen elorating maar ook over al die titels die te pas en te onpas worden uitgedeeld. In vroeger tijden vond je het een eer om tegen IM of GM of speler met 2150 aan ratingballast te spelen, de teneur van tegenwoordig is toch vooral van ‘ach, hij of zij zal wel ergens een fout maken’. Daarom misschien een goed idee om elkaar in het dagelijks leven aan te gaan spreken met het burgerservicenummer!

De wedstrijd zelve (om in de getallensfeer te blijven).
1. 2131 – 2125 (w): de witspeler presteerde het om van +5 na 5 openingszetten langzaamaan en onder druk van klok en externe factoren naar -34 te gaan. 1-0 derhalve.
2. 1926 – 2086: 11 zetten lang 0.00. Remise. Geen lust voor het schakersoog.
3. 1906 – 1983: Gedurende de eerste 35 zetten tussen de 0.05 en -0.05 totdat de zwartspeler een mat in 2 wist te verzinnen. Omroep MAX-werk als u het mij vraagt.
4. 1888 – 2060: de enige correcte partij van de avond; zwart wist langzaamaan de druk te verhogen en wit tastte uiteindelijk mis.
5. 1888 – 1743: ook omroep MAX-werk. Remise in 40 en werkelijk helemaal niets gebeurd.
6. 1863 – 1896: in de opening ging zwart al snel naar -18.24. Dat de witspeler het lange tijd niet wist af te maken geeft goed aan hoe kwetsbaar wij mensen wel niet zijn. 1-0.
7. 1970 – 1844: een lange tijd interessante stelling met 2.43 in de plus voor wit. Uiteindelijk toch in remise geeindigd. Jammer want wit had meer verdiend.
8. 1924 – 1790: en daar is omroep MAX weer! Bloedeloos, zielloos, de dagen zat en het leven moe om maar eens een dichter van internationale allure te citeren.
Een 4 – 4 gelijkspel dus.

En wat schieten we met deze uitslag precies op?
Paul Keres 4 lijkt me nog steeds een serieuze degradatiekandidaat, of net niet, afhankelijk van wat er uit de knsb gaat degraderen. Vooral de uitwedstrijden zal problemen op gaan leveren omdat er ‘uit’ geen Veltkampen of de Beren zullen meespelen. Voor DBC zou dit seizoen ook wel eens spannender kunnen gaan worden dan vooraf gedacht; gisteren was het op de meeste borden vooral fantasieloos en bovenal veilig. Daar gaan we de neutrale schaakliefhebber niet mee op de banken krijgen!

Lukas