Het eerste start stroef

Net als twee jaar geleden sneefden we met 6-4 tegen de Arnhemsche Schaakvereniging. Dit was niet de bedoeling, maar er viel gewoon weinig op af te dingen. Waarmee een wankel begin van het seizoen aangevangen is.

Dit jaar spelen we in de Noordelijke klasse. Op eigen verzoek, met als enige motivatie dat het voor de verandering is: niet dat het ongezellig is bij zuiderburen. Overduidelijk favoriet is BSG, dat snel terug wil naar de MK. Soest ziet er wat zwakker uit dan de anderen, en verder zal het spannend worden. We zijn op rating warempel wel best of the rest, maar dan moet natuurlijk iedereen er wel zijn.

Wie is iedereen? Ten opzichte van vorig jaar is Casper Schoppen naar MK’er LSG vertrokken in het kader van zijn ambities en versterkt Anton het tweede. John Cornelissen en Evert Luuk Rademakers zijn voor hen in de plaats gekomen. John kent iedereen. Evert/Evert Luuk was een bekende jeugdspeler uit het Oosten des Lands die in het kader van studie en werk de laatste jaren minder gespeeld heeft. Afgelopen donderdag deed hij in de interne mee, maar deze zaterdag was hij helaas verhinderd. Eveneens verhinderd was Jan Breukelman, op huwelijksreis zijnde in Sicilië. Invallers waren supersub Gerben en Bas Peeters, die herinschakend is.

De speelzaal zinderde nog van de afgelopen tropische dagen. Met de fusie met Oud Zuylen zijn de Utrecht-teams bij Huis a/d Werf (of hoe dat nu mag heten) neergestreken, waardoor we in ieder geval met onze eigen drie teams ruimte hadden. De nooddeur was open voor verluchting, maar moest halverwege dicht vanwege een house-orkest bij het IBB. Ger bediende de bar en Mark Huizer deed voor alle drie teams op professionele wijze de wedstrijdleiding. Even wat notities, opdat men niet vergeet.

Wat vergeten mag worden, is de wedstrijd. We ijlen er licht chronologisch doorheen. Ik kreeg zelf van mijn tegenstander de vrije hand om een veldoverwicht te creëren. Dankzij Frank de Boer weten we dat dit geen relatie heeft met resultaten, waarom ik licht in tijdnood en met alle stukken nog op het bord maar ’s remise aanbood. De computer vond de stelling reeds +2, zwart kon zich dan ook nauwelijks nog bewegen. Laat zeggen dat het een groot vertrouwen in de medespelers was. Wim ging er wel voor. Hij kreeg zijn eigen opening tegen, wat vaak juist nadelig is. In dit geval niet, de stukken van zijn opponent kwamen op gekke plekken terecht en met vaste hand maakte Wim het af.

Een onverwachte tegenvaller was er bij Hugo. Op het bord ging het al moeizaam en hij leefde qua tijd op zijn increments. Als je dan je klok niet indrukt valt het figuurlijke vaantje snel… Marijn had in de Franse Tarrasch een al te bekend stukoffer (vroeg f7-f6, en dan Pf3-g5) dat bij goed tegenspel echter incorrect is. Een dame voor drie stukken dan wel drie pionnen in de beginstelling -zoals in de partij-  zijn onvoldoende. Paul leek me goed uit de opening gekomen, maar toen ik weer keek stond hij een pion achter en was er een tweede zwak. Dit werd hem te veel.

Bij Xander was er iets goed fout gegaan. Zijn tegenstander had moordende lopers. Op de een of andere manier bleef hij overeind en met de zettenherhaling mochten we blij zijn. Ook de overwinning van Gerben op de oude rot Jaap Vogel stemde tot tevredenheid. Het was weer een origineel opgezette partij van Gerben!

Drie spelers waren er na de 40 zetten bezig, die twee punten moesten halen voor een gelijk spel. John, in de opening de tegenstander te veel laten komen, kon zijn eindspel met pion minder niet keepen. Dus moesten Raymond en Bas beide winnen. Dit hadden ze zeker in een eerder moment van hun partij kunnen doen. Als Raymond zijn mooie paard niet tegen de loper geruild had en als Bas de onbesuisde aanvalslust van Peter Boel harder afgestraft had. In de overgebleven stellingen kwamen ze echter niet verder dan remise. Een leuke pot van Bas overigens: aan de invallers heeft het niet gelegen.

Met de 6-4 nederlaag hebben we de traditie van slechte openingswedstrijden weer opgepakt. In paniek raken we er niet meer van: we weten dat er met 0 uit 6 nog weinig aan de hand is. De volgende wedstrijd is tegen promovendus De Messemaker uit Gouda die met 8-2 de andere promovendus Soest eraf geschopt heeft. We zijn gewaarschuwd.

Paul Keres2216ASV218746
1.Hertog ten,H.M.(Hugo)2471Beeke,B.(Bob)229601
2.Wemmers,X.A.(Xander)2437Vries de,E.(Eelco)2240½½
3.Hommerson,P.(Paul)2235Bus,T.G.(Tom)224601
4.Otte,M.W.(Marijn)2200Wilgenhof,O.(Otto)218901
5.Veltkamp,G.(Gerben)2131Vogel,J.(Jaap)213410
6.Cornelisse,J.J.A.(John)2119Tol van,L.J.H.V.(Léon)221001
7.Rooij de,R.(Raymond)2172Rijn van,W.A.(Wouter)2171½½
8.Both,A.(Bert)2180Hoogland,D.(Dirk)2117½½
9.Peeters,B.M.B.(Bas)2038Boel,P.(Peter)2130½½
10.Fliert van de,W.(Willem)2172Schleipfenbauer,F.(Frank)213710