Zeist in SGS-beker verslagen

Op woensdagavond 20 januari 2010 ben ik tegen 22uur in de Sjuut. Buiten maken leden van Paul Keres grapjes over het ontbreken van de vierde-bordspeler van Zeist. Een fijne voorsprong van 1-0.

De stand bij Bas is gelijk. Teamleider Jaap heeft een moeilijke stelling. En Rolf heeft druk op de damevleugel, terwijl zijn tegenstander over de koningsstelling aanvalt.

Wanneer het tijdstip van der eerste tijdcontrole nadert, heeft Jaap verloren na een mooi gevoerde aanval door Zuidema. Tussenstand: 1-1. Ergens heeft Rolf zijn stelling verknoeid, want hij staat moeilijk tot verloren.

En Bas? Die ontwikkelt druk tegen de zwarte koningsstelling. Dankzij een kleine combinatie wint hij twee lichte stukken voor een toren. En dit voordeel ruilt hij om in een toreneindspel met twee pluspionnen. Enkele zetten later kan hij het punt noteren. 2-1 En Rolf mag niet verliezen. Want bij een gelijke stand valt het resultaat van het vierde bord af.

Er gebeurt van alles bij Dijksterhuis-Engelkes. De situatie wisselt regelmatig van verloren naar remise en weer terug. Wanneer Rolf ca. 4 minuten tijd over heeft, heeft zijn tegenstander er nog ca. 6. Het eindspel is toren plus koning voor Rolf tegen dame en koning. De speler met de dame mag er 50 zetten na het slaan van de laatste pion over doen om te winnen. Wanneer er meer zetten worden gedaan kan de speler met de toren remise claimen.

De spanning stijgt want Rolf doet razendsnel zijn zetten, terwijl Engelkes het winnende plan niet kan vinden. Door het slaan van de toren met de dame met nog 4 seconden op de klok, pakt hij wel nog een halfje.

Paul KeresZeist
Bas Peeters (w)IJntze Hoekstra (z)10
Jaap van OostenCoen Zuidema01
Rolf DijksterhuisWijnand Engelkes½½
Ernst van der VechtNO10