Het tweede haalt uit en Stukkenjagers 2 in!

Het team dat met een minimaal aantal punten op het nippertje ontsnapte aan degradatie.

Het team dat met een minimaal aantal punten op het nippertje ontsnapte aan degradatie.

Graag neem ik het risico een incorrecte stijlfiguur (een zeugma zoals in “Hier zet men koffie en over de Zaan”) te introduceren, alleen om het heuglijke feit te benadrukken, dat het tweede in de laatste ronde aan degradatie is ontsnapt. Tegen het reeds gedegradeerde Boven IJ haalde het tweede uit met de grootste zege van het seizoen, al ging dat niet zonder slag of stoot. We wisten, dat we zelf moesten winnen en dan hopen, dat Stukkenjagers 2, dat met 1 matchpunt meer achtste stond, zou verliezen van Spijkenisse.

Ik speelde aan het eerste bord tegen hun sterkste speler en topscorer en accepteerde na 25 niet al te diepgaande zetten het remiseaanbod. Even later volgde Frank dat voorbeeld; hij leek even slecht te staan, maar dat viel mee; in de slotstelling had hij een kwaliteit meer, maar het sterke witte loperpaar bood voldoende compensatie (1-1). Het zag er toen goed uit bij Gerben en Jan Jaap, maar bij John en Wouter waren de stellingen op zijn minst verdacht, zodat de zo noodzakelijke matchpunten nog niet voor het oprapen lagen.
Gerben won zeer overtuigend; zijn tegenstander moest de ene concessie na de andere doen, het zwarte pionnencentrum rukte breed op en een wanhopige bevrijdingspoging van wit kostte een vol stuk (2-1). De wedstrijd kantelde, toen Wouter plotseling won; zijn tegenstander, die de hele partij uitstekend gespeeld had, wikkelde af naar een pionneneindspel met een pluspion, maar had overzien, dat Wouter met een simpele doorbraak een vrijpion buiten het kwadraat forceerde. Dat betekende 3-1 en toen kon er eigenlijk niets meer fout gaan. John stond intussen verloren, maar bij Jan Jaap, Simon en Evert zag het er goed tot heel goed uit. We moesten wel even terugdenken aan de wedstrijd tegen Stukkenjagers 2, waar we met 3-2 voorstonden met 3 goede borden en met 3,5-4,5 verloren. John verloor inderdaad en het werd dus 3-2 met 3 goede borden, maar daar hield de gelijkenis op. Evert won voor de vierde keer op rij en kwam zo na een belabberde start met een half uit vijf toch nog op precies vijftig procent uit (4-2). Jan Jaap zorgde voor de 5-2; hij had steeds het beste van het spel, had een kwaliteit gewonnen tegen een pion, maar zijn pionnenstelling was lelijk verzwakt. Ik was als teamleider met remise tevreden, maar kon niet verhinderen, dat Jan Jaap gewoon won.

Simon had een fraaie drukstelling tegen de zwarte koningsvleugel opgebouwd en had kunnen afwikkelen naar een gewonnen eindspel; hij deed echter een voorbereidende zet te veel en toen kon zijn tegenstander het precies keepen. Dat betekende een 5,5-2,5 eindstand tegen een behoorlijk verzwakt Boven IJ, dat maar liefst vier invallers telde, en gespannen wachten op bericht uit Spijkenisse. Toen daarvandaan een 6-2 overwinning werd gemeld, waardoor wij Stukkenjagers 2 inhaalden, steeg een oorverdovend gejuich op en werd de terugreis welgemoed aanvaard.
De eindstand in de degradatiezone van onze klasse 2C suggereert, dat ELO-cijfers toch betekenis hebben: De volgorde PION Groesbeek (7e), PK2 (8e), Stukkenjagers 2 (9e) en Boven IJ (10e) is volledig in overeenstemming met de gemiddelde rating en het zijn ook de laagste vier cijfers in 2C. Wat dat voor volgend jaar betekent, zien we dan wel weer.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk werd ook nu het seizoen afgesloten met een buffet ten huize van de teamleider, waar een toost werd uitgebracht op het behoud. John ontbreekt op de foto, maar wie denkt, dat hem als enige verliezer de toegang was ontzegd, vergist zich: hij had gewoon een andere afspraak.

 Boven IJPaul Keres 22.5 - 5.5
1Cor CroeseHein Piet van der Spekrem
2Huub GroenenbergGerben Veltkamp0-1
3Evert WeskerWouter Langerak0-1
4Martin BeugelJan Jaap Janse0-1
5Frank van de VelpenSimon Kronemeijerrem
6Eric TetterooJohn Cornelisse1-0
7Rinus KoevoetsEvert van Heel0-1
8George GijsenFrank Wilschutrem