Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa

Omdat uitwedstrijden tegen het Groesbeekse PION (Punten Is Ons Nevendoel) om 12.00 uur beginnen, moest het tweede al met de trein van 10.08 van Utrecht CS vertrekken om vanaf Nijmegen nog een klein half uur in de bus te zitten. Het passeren van de Heilig Landstichting met alle herinneringen aan mijn Roomse jeugd bracht mij zelfs zonder de aanwezigheid van Anton tot bovenstaande kop.

Omdat Frank in de vooruit gespeelde partij had verloren, begonnen we met een 1-0 achterstand. Na zo’n twee uur spelen zag het er niet goed uit: Wouter had in een wonderlijke, om niet te zeggen krankzinnige stelling nog zo’n zeven minuten voor een kleine dertig zetten en Colijns aanval op de koningsvleugel kwam in tegenstelling tot de zwarte op de damevleugel maar niet op gang. Simon stond gelukkig beter en won, toen zijn tegenstander een forse blunder maakte, die in één zet de dame kostte (1-1). Het lijkt  een beter seizoen voor hem te worden dan vorig jaar. Bij Evert leek me met zijn traditionele Najdorf weinig mis te zijn, maar plotseling kon wit op e6 inslaan en was het snel uit, zodat we opnieuw achter stonden (1-2). Jan Jaap zorgde voor de gelijkmaker, toen zijn tegenstander ineens een volle toren weggaf; aan diens reactie was duidelijk te merken, dat hij heel goed had gestaan of dat in elk geval had gevonden. Dat was 2-2, maar omdat Wouter en Colijn beiden verloren stonden, had ik John opgedragen geen remise aan te nemen. Toch was dat een tijdje later niet meer te vermijden en de 2,5-2,5 stand bood in mijn ogen dus geen enkele hoop. Kort daarna verloor Colijn inderdaad en keken we voor de derde keer tegen een achterstand aan (2,5-3,5).

Na een weinig opzienbarende opening en middenspel bereikte ik een geestig toreneindspel:

De zwarte pluspion is van nul en gener waarde, maar zwart kan eenvoudig remise maken met 36…Td5. Dan is na 37.f4 de toren volstrekt ingesloten, maar zwart hoeft alleen nog maar h7-h6 te spelen en de witte koning kan nergens binnenkomen. Zwart koos voor een actievere, maar verloren stelling door 36…f4 te spelen. Na 37.Td6x f3 38.Td4x Te2 39.Tf4 Tb2 40.Tf3x Tb4x 41.Ke2 Td4 42.Ke3 Td6 resteert de techniek en daar gaat het wel vaker mis. Ik deed, tevreden over het naderende punt, maar ontevreden vanwege de onontkoombare nederlaag, 43.d4, waarop zwart me verraste met 43…Tf6.

Is de ver verwijderde hier een factor van betekenis? Het antwoord is ontkennend. Wit wint simpel met 44.Tf6x Kf6x 45.f4 h5 46.h3, gevolgd door g4 en later f5, waarna de vrijpionnen op d4 en f4 beslissen. Op mijn blaadje schreef ik inderdaad h3 op en deed plotseling, van alle goede geesten verlaten, 46.d5??? en nu is het weer remise: 46…Ke7 47.h3 Kd6 48.Kd4 b4 49.g4 hg4x 50.hg4x b3 51.Kc3 Kd5x 52.f5. Leer ik het dan nooit?

Zie alsjeblieft deze uitgebreide aandacht voor mijn eigen partij als een openbare schuldbekentenis! Zo werd de tussenstand niet 3,5-3,5, maar 3-4 en was Wouter nog als enige bezig. Hij had zowaar met grote koelbloedigheid de tijdnood overleefd ten koste van twee volle verbonden vrijpionnen in een paard-lopereindspel, maar zijn tegenstander was de draad ergens kwijtgeraakt. We gooien er nog een diagram tegenaan:

Intussen had wit minder tijd dan zwart en toen ik van de verbazing bekomen was, vroegen we ons af, of Wouter niet op winst kon spelen met Ke5, gevolgd door een wandeling naar de damevleugel, zeker omdat bij zijn tegenstander het beste eraf leek. Het was dan ook een anticlimax, toen Wouter het remiseaanbod accepteerde, omdat hij het ook allemaal niet meer scherp zag na zijn wonderlijke partij. Dat betekende een eindstand van 3,5-4,5 in ons nadeel en op zich was de overwinning van PION verdiend. Jan Jaap en Wouter kregen 1,5 punt meer dan te verwachten was en daar stond alleen mijn halfje tegenover.

In de trein – in totaal waren we ruim 10 uur onderweg voor één potje schaak- vroegen we ons af, wat eigenlijk het hoofddoel van PION is. Na SOPSWEPS kregen we opnieuw een tegenstander met een wonderlijke afkorting in de naam. Volgens mij is ook PAULKERES een afkorting en ik loof een goede fles wijn uit voor degene, die met deze letters in deze volgorde de mooiste naam verzint. Inzendingen voor 1 januari 2016 bij

 PION Groesbeek-Paul Keres 24,5-3,5
1Olav Schoonenberg-John Cornelisserem
2Theo Wijnhoven-Jan Jaap Janse0-1
3Wim Molenkamp-Hein Piet van der Spekrem
4Jasper Bons-Frank Wilschut1-0
5Luuk de Ruyter-Simon Kronemeijer0-1
6Jan Fleuren-Wouter Langerakrem
7John Pauwels-Colijn Wakkee1-0
8Wobke Veenstra-Evert van Heel1-0