PK1 prima uit het startblok

Voor het 18e seizoen in successie komt het eerste in de 1e klasse uit. Dit is een mooie serie om in stand te houden, waarbij ook dit jaar het gevaar om te degraderen groter is dan om te promoveren. Het niveau van de 1e klassen wordt steeds hoger en met de zuidelijke poule zitten we alweer in de sterkere poule. In alle KNSB-klassen is overigens deze ongelijkheid. Alleen in de meesterklasse speelt noord en zuid door elkaar, dus oplossing van dit probleem (als je het als een probleem wilt zien) komt op natuurlijke wijze alleen tot stand door degradaties uit deze klasse. Evolutie volgens het neodarwinisme werkt nog sneller. Het helpt verder niet als je het sterke Apeldoorn zuidelijk plaatst en de zwakkere Arnhemse teams noordelijk. Dit terzijde en we zullen het ermee moeten doen.

De gemiddelde rating in 1B is 2251 en PK legt 2238 op de weegschaal. We zijn daarmee 8e, gelukkig zijn de verschillen niet zo groot. Duidelijk favoriet is Apeldoorn en even duidelijk degradatiekandidaat is Voorschoten. Van wat daartussenin zit mogen we spannende wedstrijden verwachten en Voorschoten deed het in de 1e wedstrijd met 4-6 tegen Stukkenjagers niet onaardig. We zijn Peter aan Porto kwijtgeraakt, Gerben is algemeen reserve en Jan Jaap versterkt naar eigen wens het tweede. We verwelkomen Marijn weer, die na vier jaar zijn Groote Tour heeft afgerond en in Utrecht werkzaam is. Anton komt na een sterk seizoen op zijn 68e onverwoestbaar terug in het eerste en voor Casper, 55 jaren jonger, is het zijn debuut. Een paar potjes MK-ervaring heeft hij al.

De eerste wedstrijd was thuis tegen het gepromoveerde UVS uit Nijmegen. UVS is opgestegen uit het as van SMB. Elk jaar worden ze iets sterker en na het laatste kampioenschap is er met Maarten Solleveld flink uitgehaald. Niet dat zij sponsoren, ik begreep dat je om extern mee te mogen doen, zelfs intern je potjes dient te spelen. Zoals De Rode Loper aantoont, een wijze manier om je club gezond te houden. Je moet het niet hebben dat clubgenoten zich afvragen wie toch die man is die zaterdag in het eerste team zijn zetjes doet. UVS was verzwakt door het ontbreken van David Miedema en PK omdat Casper met het EK-onder 14 (momenteel 3½/5) bezig is. Gerben was de natuurlijke invaller.

Op papier een wedstrijd waar alles mogelijk was. We hebben er echter nogal een handje van om het seizoen dramatisch te starten en dan in de piepzak zittende het vege lijf minimalistisch te redden. Kon dat niet anders? Welaan, dat kon.

In de afgeladen zaal in het USG, PK1-3 samen met de twee SCU-teams, zag ons rijtje borden er na een uur of twee veelbelovend uit. Dat wil wel ’s anders zijn. Niemand stond slecht en Gerben had groot voordeel. Eerst vielen er een paar remises. Marijn had al lang geen officiële partij gespeeld en een remiseaanbod in iets mindere stand nam hij dankbaar aan. Wim stond denk ik iets beter, maar er was niets concreets. Daarna bracht Jan een punt binnen. Ik had het idee regelmatig, maar er zaten bij navraag wat haken en ogen aan. Een nuttige zege.

Er was volop strijd en na de tijdscontrole waren de overige zeven partijen nog bezig. Met mijn eigen overzichtelijke eindspel had ik de tijd om de stellingen beter te volgen. Hugo was in een toreneindspel beland, waar hij met activiteit het evenwicht behield. Xander had wat speels een kwaliteit geofferd. Er kwam veel tactiek bij kijkenen tijdens de voorstelling in Springhaver bleek het niet allemaal even correct, maar in de remise gegeven slotstelling stond Xander zeker niet minder.

Het spektakelstuk speelde zich af bij Gerben. Tegenstander Terror Jaap Amesz ging vrolijk mee in alle verwikkelingen. Gerbens koning had in het middenspel op f3 en f4 gesnoept, en ging daarna terug. Ondertussen dreigde de dame vervelende dingen. Dit was rond zet 20, toen ik weer keek was er onverwacht nog een toreneindspel op het bord, dat door Gerben uitgetikt werd. Ook bij Anton was veel aan de hand. Hij had pionnen gesnoept op de damevleugel. Deze liepen naar voren en Anton had juist berekend dat de vijandelijke aanval op zijn koning te weinig daar tegenover stelde. Een mooie rentree, waarmee de stand 5-2 in ons voordeel was.

Gerben-Terror Jaap
Gerben vs. Terror Jaap

Uit de resterende partijen hoefde dus slechts een halfje gehaald te worden. Paul had zijn hand overspeeld, was een pion achtergekomen en moest tegenstrubbelingen ten spijt het vaantje strijken. Het bleek onze enige nul te zijn in deze degelijke wedstrijd. Ikzelf had zwaar weer doorstaan en overleefd. In tijdnood had mijn tegenstander twee pionnen weggegeven waarna het loperpaar tegen toren winnend was. Raymond ten slotte had na een voorzichtige opening te weinig aanknopingspunten om zijn tegenstander te verschalken. Hij moest in het eindspel nog een pion inboeten, dit maakte voor de remise niet uit.
Bert - van Mierlo
Bert tikte het beslissende punt binnen

Opgeteld leidde dit tot een ruime 6½-3½-overwinning. Hiermee kunnen we met een geruster hart de volgende wedstrijd tegemoet zien. Over al twee weken mogen we tegen Caïssa, dit keer in een Amsterdams gymnasium. Voor UVS, onze sympathieke tegenstanders, is er geen enkele reden tot wanhoop. Een paar jaar geleden wonnen wij met 7½-2½ van het eveneens debuterende ASV, dat zich logischerwijs grote zorgen maakte, doch zich moeiteloos redde.

Rest ons nog Ger te bedanken, die in zijn eentje voor de catering van 87 schakers en aanverwanten zorg droeg.

TPaul Keres2228UVS2233
1.Hugo ten Hertog2401Hans Klip2363½½
2.Jan Breukelman2306Jaap Houben232110
3.Xander Wemmers2334Maarten Solleveld2526½½
4.Marijn Otte2178Joost Retera2276½½
5.Paul Hommerson2243Paul Span225501
6.Gerben Veltkamp2126Jaap Amesz218910
7.Anton Rosmuller2186Roy van den Hatert209010
8.Raymond de Rooij2184Dennis Arts2086½½
9.Willem van de Fliert2163Anton van Rijn2173½½
10.Bert Both2156Guido van Mierlo205410