Beker: PK wint weer van En Passant

Na een spannende wedstrijd heeft Paul Keres in de eerste ronde En Passant verslagen. EP heeft zich versterkt met betaalde krachten en is daardoor niet meer te onderschatten. Zoals we in Bunschoten bij het vluggeren merkten toen zij op bordpunten net naast de eerste plaats grepen. Achter Paul Keres. Om de boel op scherp te zetten waren vier bij het SGS-snelschaak gewonnen klokken opgesteld.

Beide kwartetten traden in sterke formaties aan. Drie IM-titels en drie al dan niet aangevraagde FM-titels waren in de Sjuut present. Xander lootte wit aan de oneven borden, waardoor hij een Caro Kann van Manuel Bosboom mocht bestrijden. Marijn voerde een positionele strijd met kleine middelen tegen Bruno Carlier. Mark was in een heftige Spanjaard tegen Richard Vedder verwikkeld en Gerben verkreeg na nauwkeurig verdedigen een minimaal plusje tegen Dick de Graaf.

Xander was het eerst klaar toen Bosboom ten onrechte meende zijn paard in te kunnen laten staan. Deze opsteker werd genivelleerd toen Marijn in een dame-eindspel afgetroefd werd. Bij Gerben zag het er niet naar uit dat het evenwicht beslissend verbroken zou worden, zodat het van de partij Smits-Vedder afhing. Bij het uitvluggeren was de volgende stand bereikt.

met wit=Mark aan zet.

Er volgde 1. Dc1+ g5 2. hxg5+ Lxg5 3. Ld3! Pg7 4. Dc6 Dg8 5. Dd7 Lf4 6. Tc8 en opgegeven.

Gerben hoefde hierdoor niet verder aan te dringen. Het begin van een bekeravontuur?

Paul KeresEn Passant2½-1½
Xander Wemmers (w)Manuel Bosboom1-0
Marijn OtteBruno Carlier0-1
Mark SmitsRichard Vedder1-0
Gerben VeltkampDick de Graaf½-½