Cruciale wedstrijd tegen Zeist 1 gewonnen

Na de matige resultaten in de eerste twee ronden moet het in de derde wedstrijd gebeuren: tegen Zeist 1, dat net uit de 2e klasse is gedegradeerd. Zeist heeft een groot overwicht aan ratingpunten, maar speelt alle wedstrijden tot nu toe met invallers. Nu met drie welgeteld volgens good-old Kees. Het derde is voor de eerste maal compleet.
Zeist speelt met een aangepaste bordvolgorde. Misschien vanwege de ijzersterke resultaten van het derde team, aangevuld met spelers uit het 4e, 5e en 6e, afgelopen weekend bij het SGS-snelschaakkampioenschap tegen Oud-Zuylen 1 (4-2!) en Zeist 1. Analyse vooraf: aan de topborden moeten we het droog houden en aan de lagere borden de punten pakken.

Na het eerste uur is de situatie op de meeste borden gelijk of beter voor ons. Alleen Gertjan zit in de pinarie: een mindere stelling en minder houtjes. Leo en Paul spelen remise: 1-1. Tegen de tijd dat de sympathieke Réné Buisman, jarenlang spelend voor Paul Keres en een van de sterkste spelers van Zeist, zijn belangstelling toont, is de situatie aan verschillende borden een stuk duidelijker. Ikzelf sta erg gunstig en Gertjan heeft een miserabele stelling. Ook Conrad heeft een gunstig eindspel bereikt met een pluspion en een sterk paard tegen een slechte loper. Colijn heeft een moeilijke, maar houdbare stelling. Michiel speelt tegen een authentieke Draak. Nog voor de eerste eerste tijdscontrole staat het 2-2 dankzij Ger en Gertjan. Kees speelt het dameeindspel sterker dan zijn tegenstander, maar kan niet winnen. Conrad lukt het ook niet om te winnen: 3-3.

Ondertussen profiteert Colijn van een verkeerde inschatting van tegenstander: sterk paard tegen matige loper en ook nog een pluspion. Michiel heeft een eindspel met een kwaliteit meer, maar zijn tegenstander heeft een hinderlijke vrijpion op h4, gedekt door een loper op g3. Hij komt in grote problemen op de klok, omdat hij lang nadenkt. Tegenstander Gerard Hamers probeert ijzer met handen te breken, omdat Colijn lijkt te gaan winnen.
Dat gebeurt: 4-3 voor. Michiel creert handig een eigen vrijpion, die doorloopt naar dame: 5-3. Aan de staartborden is de score 2-2. Aan de top 3-1. In alle drie wedstrijden tot nu toe draait de top beter dan de staart: hulde.

Verheugend is het verder dat Leo na twee nullen een nuttig halfje behaalt. De kansen op lijfsbehoud zijn veel groter na deze overwinning. Op naar de volgende wedstrijd.

NB: volgens Michiel speelt Paul Keres altijd thuis tegen Zeist. Voor hem betekent dat een langere reistijd dan wanneer Zeist thuis speelt. Wie weet of dat zo is, van die thuiswedstrijden?

Paul Keres 3Zeist 153
Paul van der KooijMax Viergever0,50,5
Michiel BouwhuisGerard Hamers10
Colijn WakkeeJanton van Apeldoorn10
Kees VreekenPieter Baltus0,50,5
Gertjan ThomassenRoel Zuidema01
Conrad KiersHenk Nicolai0,50,5
Leo van HouwelingenArjen van Amerongen0,50,5
Ger HagemanWillemjan Veltman10