PK1 ontmantelt Duits schaak

In ronde 2 mocht Paul Keres I tegen een oude bekende: Vianen, niet dat dorpje aan de Lek maar een buurtschap nabij Cuijk. Gelukkig troffen we ze thuis, want dergelijke OV-vijandige bestemmingen zijn niet onze hobby. Vianen is net als Paul Keres II een heen-en-weer-bootje, maar dan tussen de 1e en de 2e klasse. Iets met een tafellaken en een servet.

Het team is overigens al jaren hetzelfde: een vaste kern van sterk schakende lokalo’s, aangevuld met een groepje Duitsers. Een sympathiek team en het pak slaag van zaterdag was misschien wat hard. Dat kwam overigens vooral door het witte spel aan Vianese kant, iets dat ik vaker zie bij teams met Duitsers erin. Kenmerken: Engels/Reti, snel kort rokeren, niets ruilen en lekker pielen op de damevleugel. Zo zag ik bij mijn eerste rondje door de zaal zeven witte lopers op g2 staan, waaronder alle vijf bij Vianen en twee regeneraten bij ons.

Het werd er al snel eentje minder, omdat de tegenstander van Paul (5) zich ernstig vergiste. In drie zetten gingen er drie dingen de doos in en kon Paul aan de weekendboodschappen. Raymond (8) is van een andere school: hij gooide een fris Koningsgambiet op het bord en ging voor een middagje rammen. Daar was Ivo Stork ook niet vies van en al snel stond de boel in brand, maar vooral aan Raymonds kant (dat rijmt). Met relatief snelle remises bij Peter (2) en Gerben (6) was het 2-2 geworden. Nog weinig van te zeggen, de kraker bij PK2 trok duidelijk meer aandacht.

Maar toen begon het te lopen. Hugo (3) trof de andere Stork en ging hem fel te lijf. Diverse zwarte stukken buitelden de witte stelling in en zorgden voor een vrolijk puntje. Ornett meldde na afloop dat hij tegen mij had gewild, want als enige Vianees had hij in de KNSB van me gewonnen. Maar had je me echt aan 3 verwacht? Xander (1) trof een extreme vorm van het Duitse openingsspel: veel diepzinnige damemanouvres, het ontwikkelen van stukken was tot later uitgesteld. Door gepointeerd spel kwam het daar niet van. Wellicht de beste partij van de dag, al heb ik die van Wim (4) niet echt in de gaten gehouden. Ik maakte me daar ook geen zorgen over, want Wim is on fire de laatste tijd. Eventjes in PK2 spelen heeft hem goed gedaan, en ik voorspel dat hij dit seizoen topscorer wordt.

Dat was 5-2 met meer in het vat. Bert (7) heeft ook een stage in een lager team gelopen en heeft zijn oude vorm teruggevonden. In een egelstelling moest hij lang wachten, maar toen hij het thematische ,…d5 kon spelen kwam de zwarte stelling geheel tot leven. De pluspion werd geduldig naar winst omgezet. Ik (9) ben een minder geduldig type en was het gepriegel op de damevleugel snel zat. Uit het niets kreeg ik aanval op de koningsvleugel wat wit alleen kon pareren door een pion te geven. Dat was genoeg voor 7-2 (en voor 5 uit 5 voor de zwarte PK1-borden).

En toen gingen de blikken naar invaller Wouter (10), die met iets heel moois bezig was. Hij leek licht onder druk te staan, maar wist zich eruit te werken en een zwart paard op a3 te deplaceren. Als laatste tikte ook hij een punt binnen en bracht de witte PK1-borden boven de 50%. Een verrassend ruime en soepele 8-2!

Paul Keres 2215 Vianen/DVP 2162 8 2
1. IM Xander Wemmers 2389 FM Reiner Odendahl 2358 1 0
2. Peter Lombaers 2263 FM Ulrich Dresen 2266 ½ ½
3. FM Hugo ten Hertog 2358 Ornett Stork 2023 1 0
4. Willem van de Fliert 2152 Dennis Kerstens 2208 1 0
5. Paul Hommerson 2267 Ulrich Perschke 2099 1 0
6. Gerben Veltkamp 2142 Toon van Lanen 2153 ½ ½
7. Bert Both 2156 Frank Lommers 2183 1 0
8. Raymond de Rooij 2208 Ivo Stork 2099 0 1
9. Jan Jaap Janse 2208 Mark Agterberg 2154 1 0
10. Wouter Langerak 2009 Jan Selten 2081 1 0