Het eerste valt ten prooi

Het moest er ´s van komen, een slechte wedstrijd. Of het het onchristelijk vroege tijdstip van twaalf uur, de krappe zitplaatsen in de snelbus van Den Bosch naar Tilburg of het reeds een half uur van tevoren op de locatie arriveren was: feit is dat we niet in de wedstrijd kwamen. Al snel liep een aantal spelers achter de feiten aan en vrouwe Fortuna liet het deze dag afweten op de andere borden met haar toverstokje (of wat haar gadgets ook mogen zijn) te zwaaien.

Nu was de tegenstander ook niet de eerste de beste, de Stukkenjagers. In zijn de openingstoespraak refereerde Mister Sjagers César Becx aan de lange historie tussen de twee clubs, aan Gerben die van hen komt, aan Eric Nicolai en Frans Konings (beiden aanwezig) die naar hen gegaan zijn, aan de massakamp waarvan deel 2 nog verspeeld dient te worden. Daarna volgden uitweidingen over de andere Sjagers-teams (gezellig dat de NBSB haar onderbondwedsrijden op de zaterdag houdt), zodat we helemaal bijgepraat zijn over het Brabantse schaakleven. Tegen enen werden de klokken dan aangezet en kon een wedstrijd zonder druk haar aanvang nemen.

Waar we maar beter kort over zullen zijn. John ging er hard af, in Cor van Dongen trof hij dan ook wel een heel sterke tegenstander. Peter zag een verdediging van Mark Haast over het hoofd en moest in remise berusten. Ikzelf won van een invaller uit een laag team (de andere Sjagersteams hadden belangen en speelden tegelijkertijd). Bij Jan ging er vrij snel iets fout: na de overwinning op Erik van den Doel zit de klad erin. Dit werd gecompenseerd door Xander, die soepel met een witte Wolga van Anne Haast won. Deze partij was van tevoren geregeld: Anne had voor een eventueel meesterresultaat nog een IM nodig. Waarschijnlijk was de kleurverdeling op ons verzoek. De vorige wedstrijd hadden Xander en ik bedacht onze spelers met de ‘verkeerde’ kleuren (bijv. Gerben is beter met zwart) te laten spelen,omdat we tegen RSR toch wel zouden winnen. Deze wedstrijd zouden we dan met de ‘goede’ kleuren laten spelen. Zie aan, hoe zo’n plannetje uitpakt… Anne had 6x wit en 1x zwart gehad (daar ligt nog een reglementsaanpassing te wachten), zodat nog een keertje zwart terecht was.

2½-2½ zal het even geweest zijn, toen de grieperige Demre zich verloren moest geven tegen het talent Stefan Beukema. Hugo speelde te netjes tegen de positioneel sterke Herman Grooten en gunde hem op ´t slot een mat. Een opleving was er toen invaller Laurens Snuverink schijnbaar uit het niets een verwoestende aanval op het bord toverde. Keurig. Onze invallers doen het met 4 uit 5 sowieso uitstekend.

Zouden we toch weer vanuit de heg een MP pakken? Het hing in de eerste plaats van de ontwikkeling bij Gerben af. De stelling was zoiets (damevleugelpionnen kloppen wellicht niet), toen Gerben dacht toe te slaan. Hij was met de koning onvervaard naar voren gegaan.

Mart Nabuurs – Gerben

1.. Lc8?? Ook zijn tegenstander geloofde het even, schudde zijn hoofd. Doordat de loper al een tiental zetten de pion moest dekken, kwam het schaakje 2.Lg3 niet direct in beeld. 3.Lxd6 wint vervolgens om te beginnen een stuk.

Voor vieren waren we allemaal aan het bier op Paul na, die met de Engelse aanval in een Taimanov een aardig plusje tegen Bianca Muhren had bereikt. Een paar misrekeningen brachten hem echter in een eindspel met minuspion, dat hij na hard ploeteren om vijf uur op moest geven.

Een ander nadeel van vroeg beginnen is dat je vroeg klaar bent. Een deel van het team was nog niet in dinerstemming, de laatste wedstrijd tegen Caìssa zoeken we in De Pijp een leuke resto uit voor een meer gezamenlijke slotmaaltijd. De winnaar van 1B zal uit de slotwedstrijd Sas van Gent-Charlois komen. Een andere leuke wedstrijd is DD-Venlo, waar DD zich herpakt heeft en met een overwinning zich in extremis kan handhaven. Voor ons staat er niets meer op het spel dan een eervolle derde plaats, waar winst op de Amsterdammers toereikend voor is.

De Stukkenjagers2224Paul Keres2236
1.IM Herman Grooten2309FM Hugo ten Hertog235410
2.FM Mark Haast2355Peter Lombaers2273½½
3.WIM Anne Haast2341IM Xander Wemmers234501
4.FM Stefan Beukema2354FM Demre Kerigan235310
5.WGM Bianca Muhren2316Paul Hommerson226710
6.Mark Clijsen2101Jan Breukelman228410
7.Cor van Dongen2328John Cornelisse214510
8.Mart Nabuurs2196Gerben Veltkamp218610
9.Tijmen Kampman2135Laurens Snuverink200101
10.Bas Rosheuvel1806Bert Both214901