Paul Keres 2 speelt kelderschaak

Onderin de tweede klasse D vecht Paul Keres 2 nog steeds tegen degradatie. Concurrent Helmond was in de vorige ronde op achterstand gezet, maar die was nog niet onoverbrugbaar. Nu stond een bezoek aan de derde overgebleven degradatiekandidaat op het programma, Punten Is Ons Nevendoel uit Groesbeek. Toepasselijk genoeg werd deze wedstrijd in een souterrain gespeeld.

Ging tegen Helmond alles vanzelf, deze keer liep het in het begin een beetje stroef. We zagen Mark worstelen met de Philidor, een opening zonder geweldige reputatie, maar wat doe je er ook weer tegen? Mark probeerde zijn tegenstander naar voren te lokken om zwaktes te creëren, maar zwart kwam zo snel opzetten dat Mark nooit de kans kreeg om daarvan te profiteren. Hier een impressie van zijn stelling.

Het ziet er afschuwelijk uit en met het handige …b3 won zwart ook nog een kwaliteit, waarna Mark heldhaftig door streed maar eigenlijk geen kans meer had.

Op het bord naast hem zat invaller Jesse, succesvol in de onderbond, die enigszins onbedoeld een Sveshnikov speelde  maar daarin Lf8-e7 combineerde met gxf6. Deze stevige maar nogal passieve opstelling werd door wit langdurig onder vuur genomen en uiteindelijk werd het gebrek aan tegenspel Jesse fataal.

Wim is wel een openingskenner. Hij koos voor een opening waarin hij slechts een paard ontwikkelde, terwijl Wit drie stukken naar buiten bracht en nog rokeerde ook. Dit alles was nog geheel theoretisch verantwoord, maar het door Wim als “flegmatiek” aangeduide h7-h6 was wel erg traag. Wit begon enthousiast te combineren en lokte de zwarte torens naar de zesde rij, om vervolgens op de onderste rij binnen te vallen. Er was geen houden meer aan en Wim ging mat.

Ondertussen was er ook goed nieuws. Jan Jaap, met wit op bord 1, had zich voorgenomen om een rustige, goed opgezette partij te spelen. Tot niemands verbazing mislukte dat volledig. Direct uit de opening ontstond een pionnenstructuur die smeekte om een stormaanval van zwart op de koningsvleugel, terwijl Jan Jaap op de damevleugel en in het centrum de overhand had. Zwart begon misschien iets te laat met zijn acties, maar maakte pas later een beslissende fout. Zijn stukken struikelden even een beetje over elkaar en in deze loeischerpe stelling was dat fataal.

Zwart is al veel pionnen kwijtgeraakt, maar na bijvoorbeeld 33. De7 of 33. Dg4 kan hij met 33. … Lg3 nog wel even verder. Jan Jaap kwam met 33. Txf7!! Kxf7 34. Ld5+ Kg7 35. Pe6+ en alles stortte in.

De rustige, goed opgezette partij kwam daarentegen van mij. Wit wilde per se aanvallen en stuurde zijn h-pion vooruit. Ik reageerde door direct alle lichte stukken af te ruilen en de c-lijn te openen. Die kon wit niet bevechten, omdat hij verzuimd had tijdig te rokeren. Het leidde tot de volgende stelling.

Zwart staat iets beter, maar veel stelt het niet voor. Wit zou 27. h5 kunnen spelen en daarna proberen wat pionnen te ruilen op de damevleugel. Wit dacht echter dat hij goed stond en kwam met 27. Da6 g6 28. f4? op de proppen. Na 28. … exf4 29. Txf4 Dc1+ 30. Tf1 Dc5+ 31. Kh2 Dc4 zat hij echter in de problemen. Met 32. Db7 wist hij dameruil te voorkomen, maar de dame stond daar behoorlijk buitenspel en na 32. … Tf8 viel de ene na de andere witte pion van het bord.

Elmer had ondertussen een boeiende stelling op het bord gebracht, waarin zijn vrije geïsoleerde d-pion soms zwak en soms sterk leek. Om deze pion cirkelden paarden en dansten lopers heen en weer, terwijl de zware stukken loerden op hun kans. Het had een geweldig gevecht kunnen worden. Beide spelers hadden echter nog een seconde of tien op de klok voor evenzovele zetten en ze verkozen een zetherhaling.

De partij van Erik bood nog enige hoop op een gelijkmaker. In het toreneindspel had hij wat initiatief dankzij ver opgerukte vrijpionnen. In de trein werd een winstvariant gevonden, maar of die geforceerd was? Remise was het resultaat.

Anton tenslotte had lang een voordeeltje; zijn stukken waren net iets actiever, zijn loper net wat beter. Maar hoewel zijn stelling goed bleef, werd hij langzaam overmand door walging over zijn snel spelende tegenstander, over de sombere ambiance zonder daglicht, over de posters aan de muren met de namen van vergeten sterren, over de tegenstanders die al 270 jaar bij deze club spelen en al even lang van ons winnen, over de arbiter die met de klok kwam hannesen. En misschien was zijn voordeel toch niet zo groot als hij dacht. Na de veertigste zet gaf hij een kwaliteit weg en verloor de partij, hoewel hij de gifbeker manhaftig leegdronk.

Groesbeek passeert ons op de ranglijst en ik zou u graag vertellen wat dat betekent voor onze kansen, maar de KNSB-site ligt er weer uit, zoals elke zaterdag tot nu toe. (Wat een aanfluiting). Het gerucht is dat Helmond verloren heeft en we dus nog twee punten op hen voor staan, maar wie weet?

Update: Helmond heeft inderdaad verloren en we staan twee matchpunten en 5,5 bordpunten op hen voor, met ook nog onderling resultaat in ons voordeel. Alleen bij twee extreme uitslagen in ons nadeel kan het nog mis gaan in de laatste ronde.