Paul Keres 2 verliest van Vianen

Paul Keres II kreeg niet echt een voet aan de grond tegen koploper Vianen/DVP. Dat is niet het Vianen van over de Lek maar een dorpje in de buurt van Cuijk. Ooit moest PK1 daar op bezoek, om erachter te komen dat de wandeling vanaf het station enkele kilometers bedroeg. Gelukkig kwamen ze dit keer naar Utrecht toe. Het is een sterk team dat best eens kampioen zou kunnen worden.

Het globale beeld: we kwamen aan steeds meer borden moeizaam te staan. De Duitsers in het team (4 in totaal) hadden een voorkeur voor schuifelsysteempjes en dat ligt de onzen niet zo. Tegen de Nederlanders werden de stellingen spannender. Wie weet?

We kwamen op achterstand door een 0 van Evert (3), die langzaam van het bord werd geduwd. Jan Jaap (8) maakte met enig fortuin gelijk; in tijdnood liet zwart zich trucen. Een wat ruime beloning na een beroerde opening en hardnekkig verdedigen. Vrijwel parallel kwamen we op voorsprong door Hein-Piet (4) die ook al lang onder druk stond en er een counter uitgooide. Even later kwam Maartje (6) ook al een punt melden, maar hoe precies ben ik even kwijt. De laatste keer dat ik keek stond de boel nogal in de knoop op de 1e rij, maar Maartjes stellingen snap ik nooit. In elk geval: 3-1 voor! Zat er een stuntje in?

Een blik op de resterende stellingen leverde weinig hoop op. Gabriël (7) had zich weer prima verdedigd in hoge tijdnood, maar de stelling was en bleef moeizaam. Dat maakte wit netjes af. Ook Erik (5) zat nog te vechten in een matig toreneindspel, na aanvankelijk mooi uit de opening te zijn gekomen. Het bleek niet te keepen: 3-3. Overigens zou bij winst van Erik de score tegen de Nederlanders 4-0 zijn geweest!

De topborden waren nog over. Anton (2), een paar jaar terug nog kopman van Vianen/DVP, moest het opnemen tegen een Leeuw. Als ik dat tegen hem speel word ik er hard afgetimmerd, maar zijn opponent deed het beter. Langzaam maar zeker raakte Anton 2 pionnen kwijt, en toen hij zich elders schadeloos wilde stellen ging ook een paard de doos in. Lukas (1) kreeg zijn vierde 2300-plusser op rij. Ook hier langzaam en nauwkeurig geschuif van wit, en de afwikkeling die Lukas koos (Dame vs. 2 torens en een loper) veranderde daar niets aan. Derhalve 3-5 verlies, en de conclusie dat we maar matig tegen Duitsers spelen.

De degradatiestreep staat pal onder ons, we hebben de complete top-3 gehad, het is dus tijd voor punten.. Over 3 weken (jawel) trekken we naar Oosterhout om middenmoter D4 te bestrijden. Zouden Belgen ons beter liggen dan Duitsers?

Verslag van Vianen/DVP is hier te vinden. 

   Paul Keres II        (2086)    - Vianen/DVP         (2189)  3-5
1. Lukas Boutens        (2185)    - Reiner Odendahl    (2376)  0-1
2. Anton Rosmüller      (2089)    - Ulrich Dresen      (2289)  0-1
3. Evert van Heel       (2043)    - Thomas Lemanczyk   (2202)  0-1
4. Hein-Piet v/d Spek   (2042)    - Ivo Stork          (2195)  1-0
5. Erik Oosterom        (2117)    - Ornett Stork       (2143)  0-1
6. Maartje de Jonge     (2071)    - Dennis Kerstens    (2155)  1-0
7. Gabriël Smit         (2033)    - Ulrich Perschke    (2097)  0-1
8. Jan Jaap Janse       (2110)    - Toon van Lanen     (2057)  1-0