PK2: alles komt goed!

Als KNSB-speler zie je veel van Nederland. In ons geval vooral van Zuid-Nederland, want de KNSB ziet ons graag in klasse 2D. Zo zijn we voor dag en dauw naar het rustieke Klimmen gegaan, is Wim daar naar Valkenburg gelopen, zaten we in Eindhoven voor zes uur bij de Chinees en konden we er ook thuis wat van: de verplaatsing Leeuw-Hommel van ronde 3 zullen we niet snel vergeten.

Dit keer stond de minst verre uitwedstrijd op het programma: uit naar UVS uit Nijmegen. En ja hoor, werk aan het spoor. Geen probleem voor teamleider Mark: hij regelt de kaartjes, zorgt dat zeven man op Utrecht CS in de trein stappen, komt er zelf in Den Bosch bij en dan zijn we netjes op tijd. Helaas was half Nederland op hetzelfde idee stonden, waardoor we hutjemutje op pad gingen. Met Den Bosch in zicht lonkte de frisse lucht.

Maar helaas! Een aanrijding tussen een trein en een persoon, een verwachte vertraging van een uur of twee en alle mooie plannen vielen in duigen. Eendrachtige samenwerking tussen Mark (Den Bosch), Simon (in de trein) en Jan Jaap (ergens anders in de trein, met een mensenmassa ertussen) zorgde ervoor dat we in elk geval nog konden spelen. Dank nog aan het sympathieke UVS dat, hoewel in degradatiegevaar, geen gebruik van de situatie wenste te maken. Er kwam een evacuatietrein (elke KNSB-ronde leren we weer nieuwe woorden), we tuften naar Den Bosch en passeerden een muur met erg groot erop: “Alles komt goed!”. De muur erop met “Als je maar wil!” kon ons minder bekoren, maar niet getreurd: Den Bosch was bereikt, de aansluiting gehaald en in Nijmegen regelde Mark twee taxi’s. Om half drie konden we beginnen met maar een half uurtje tijd kwijt.

Dat ging helemaal niet slecht. Het is ook lastig voor de thuisploeg, twee uur lanterfanten en dan ineens in de denktank. Veel goede borden en we werden optimistisch. Bij mij (4) was het niet heel duidelijk, er leek urenlang duwen en trekken aan te komen, maar de witspeler bokte ineens een kwaliteit weg. Helaas kreeg ik weldra gezelschap van Wim (1) die een vrolijk systeempje herhaalde dat hij eerder intern tegen mij speelde. Niet iedereen verdedigt zo beroerd, en een felle counter beslechtte het pleit: 1-1.

Gek genoeg hadden we weinig last van het half uur minder. Toch ging het niet goed in de tijdnoodfase: Erik (3) had het mooi opgezet, maar blunderde pion a4 weg en even later ook h4. Perfecte symmetrie (1-2). Anton (2) haalde een Bronstein-recept uit een van zijn acht hersenpannen, waar de moderne mens niet op zou komen. Wit kwam er met veel gepieker echter wel uit (1-3). De raarste partij was van Hein Piet, die zijn tegenstander prachtig wegspeelde, pardoes in een paardvork ging staan, opnieuw ging knokken en een eindspel met een pion meer bereikte. Dat was echter niet te winnen (1,5-3,5).

Met twee goede en een slecht bord over werd het penibel. Mark (8) was voortdurend aan het roer, maar zijn kenmerkende open speelstijl gaf ook wit de ruimte. Die pakte een zetherhaling (2-4). Colijn (7) had een gambietpion aangenomen en kwam in het nauw. Hij vocht als een leeuw, vlechtte er gemene dingen in maar het was niet genoeg (2-5). Alleen Simon (5) was nog over, terwijl ik dacht dat hij als eerste klaar zou zijn:

(door Simon):

Kronemeijer – Kurstjens na zet 10. Zwart heeft iets te veel zetten op de damevleugel gedaan. Nu had ik eerst 11. Dh5 gepland, wat veilig en goed is, maar er is een sterkere: 11. Pxf7! Kxf7 12. Dh5+ en nu is Kg8 mat in vier, zodat 11. … Kf8 gedwongen is. Maar na 12. f4 is de dreiging van f5 zo sterk dat zwart een stuk terug moest geven.

In een langdurige tijdnoodfase wist zwart een eindspel te bereiken met anderhalve pion achter. Ik speelde dat echter zo onhandig dat ik een kwaliteit moest offeren om nog winstkansen te houden. Misschien dacht zwart op dat moment dat alles remise maakte, want hij speelde het nogal passief. Toen mijn paard e5 bereikte werd het moeilijk:

Na 57. … c5 dreigt zwart nog terug te offeren en door te breken op de damevleugel, waarna de pionnenrace in een gelijkspel zou eindigen. Dus 58. Kf3 cxd4 60. cxd4 Ke7? Na 60. … Kf8 is het nog steeds niet duidelijk, want de zwarte pionnen blijven gevaarlijk. 61. h5 Td6?

Nu staat het wel maximaal onhandig. Er dreigen overal paardvorken. Dus 62. h6 Kf8 63. h7 en zwart gaf op: 63. … Kg8 64. h8D+ Kxh8 65. Pf7+.

(einde)

En dat was 3-5 verlies. We staan nog maar net boven de streep, maar geen paniek: we hebben alles in eigen hand. Tegen onze vaste tegenstander HSC Helmond moeten we er over drie weken staan. Hopelijk is Elmer er dan weer bij, die kennelijk alleen tegen Brabantse teams speelt (Vianen/DVP is meer Brabants dan Duits) en er ook vaak van wint. Op de terugweg haalden we met een machtige sprint een handige trein en waren netjes op tijd thuis. Zoals gezegd: alles komt goed.