De Toren – Paul Keres 3

Door Simon Kronemeijer

Na twee briljante 4.5-3.5 overwinningen reisde Paul Keres 3 zonder veel zorgen naar Arnhem, waar de koploper en huizenhoge titelfavoriet De Toren bestreden ging worden. Deze club gaat het helemaal maken, zoals in het laatste Schaakmagazine te lezen valt. Hun eerste team zit dus vol jonge zelfopgeleide talenten, die bovendien versterkt en gecoacht worden door twee spelers met meesterklasseniveau en dito ervaring: IM Willy Hendriks en FM Theo Hommeles. 

Paul Keres 3 is echter in vorm en wist er nog wel een wedstrijd van te maken. Aan bord 1 leverde Rijk Schipper tegen Hendrike zo'n solide partij af, dat we ons geen moment zorgen maakten over de afloop. En inderdaad, het werd remise. Ook Bas Peeters bereikte dat resultaat. Mark Uildriks leek ook goed te staan tegen Hommeles, maar liet misschien toch teveel gaten vallen. Hommeles won een kwaliteit en had geen moeite met het eindspel. 

Daar stond tegenover dat Leo (met zwart) een initiatief op de damevleugel ontwikkelde, deze keer niet noemenswaard in tijdnood kwam en een mooie vrijpion op b4 overhield.  Wit negeerde dit probleem tot het op b2 aankwam, waar het de witte stukken verlamde. Leo won snel. 

Paul van der Kooij had een wilde partij waarin hij wit liet binnenkomen op de koningsvleugel, terwijl hij zelf vrijpionnen creëerde op de damevleugel. Een pionnenrace had hij wel gewonnen, maar zijn koning bleek toch kwetsbaarder dan die van de Arnhemmer en hij verloor. Ook de partij van Ger Hageman had veel mooie tactiek kunnen laten zien, ware het niet dat beide spelers alle mogelijke trucs en combinaties consequent negeerden en naar een toreneindspel afwikkelden, dat remise werd. 

 Ondertussen had ik zelf een nieuwe Grunfeld-variant bedacht. Die was zo slecht was dat mijn tegenstander op zet 13 besloot om geen kwaliteit te winnen. Zijn stelling beloofde meer! Dat viel echter nogal tegen, en op zet 20 had ik me volledig teruggevochten, om vervolgens direct weer in de fout te gaan. Het eindspel met minuspion bleek vervolgens onhoudbaar. 

 De partij van Kees Vreeken liet een instructief viertoreneindspel zien. Met mooie manoeuvres drong Kees binnen, won een pion, creeerde twee vrijpionnen en had bijna gewonnen toen het noodlot toesloeg. In blind vertrouwen op Tarrasch zette Kees zijn toren achter de vijandelijke vrijpion. Zijn tegenstander deed echter hetzelfde, waarna de pion niet meer af te stoppen was. Hierdoor viel de nederlaag met 5.5-2.5 groter uit dan nodig was geweest. Paul Keres 3 valt terug naar de status van middenmoter, De Toren blijft onverminderd op kampioenskoers. 

Update: stukje uit de Gelderlander over deze wedstrijd