PK 1 – Zukertort Amstelveen 1: Spannend tot de laatste partij

PK 1 – Zukertort Amstelveen 1: Spannend tot de laatste partij

Na veel gevechten tegen de top van de meesterklasse, mochten we eindelijk als favoriet aan de slag. Vanuit een weer mooi gevulde thuislocatie, met veel thuisspelende PK-teams, konden we laten zien dat we in het linker rijtje thuishoren. Na afloop leken er echter meer verliezers dan winnaars te zijn.

Op bord 9 was David last-minute bereid gevonden om in te vallen. Nadat wit op zet 5 al van de gebaande paden afweek, wilde David dit principieel oplossen. Ongelukkig genoeg was Laurens veel meer in zijn element in de partij en was het eerste resultaat al getekend na 13 zetten. 1 – 0

Joris speelde op bord 6 tegen Piet Peelen. Na een paar rustige openingszetten, forceerde wit een piondoorbraak in het midden van het bord. Piet pareerde dit, en wist al snel dames te ruilen. Echter, zelfs zonder dames op het bord kwamen ze nog in een interessant middenspel waarbij de kansen om het even waren.

Na nog een twintigtal zetten werden professioneel de zetten herhaald in een minder muzikale stelling. 0,5 – 1,5

Niet veel later kon Lars (bovengetekende) het scorebord weer gelijktrekken. Zelf had ik het grootste ratingoverwicht van de teamwedstrijd, maar dat was niet aan de partij te zien. Na een thematisch pionoffer in de opening, zag ik mijn compensatie steeds een beetje slinken doordat Achyuth met enige precisie zijn stukken op de juiste velden wist te ontwikkelen.

Met nog net voldoende compensatie (en tenminste nog voldoende potentie in de stelling) ging ik finaal de mist in na 20..Lb7 21.Db5 Tc6? 22.Lxd5. Waarna een tweede pion in wit’s pocket kwam, en er ook nog eens geforceerd stukken werden afgeruild. Toen ik daarna ook nog eens damesruil toeliet (wat gelukkig werd geweigerd), had ik de tweede 0 van de middag al bijna opgeschreven. Gelukkig is mijn geluksfactor in de competitie hoog, en wist ik na een tijdnoodduel net nog een punt op te schrijven. 1,5 – 1,5

Hier liet wit na 33.Pd6?? Txb2 toe gevolgd door Dxc5.

Vervolgens hadden de rest van de partijen de 40-zetten gehaald. Op veel van de borden leek PK de bovenhand te hebben, maar betrouwbare voorspellingen over het teamresultaat waren nog niet te maken.

Op bord 2 waren de kopmannen van beide teams aan een interessant gevecht bezig.

Hugo heeft twee mooie lopers op g2 en b2, vooral nadat Arthur d3 heeft doorgezet. Hierna volgde het sterke 15.Lh3 waarna zwart zijn toren in liet staan met het even sterke 15..Le4. Kenners weten dat Hugo liever zelf met een kwal minder speelt (mits onder zijn voorwaarden geofferd).

Waar een wil is, is een weg. En dat zien we maar weer terug in wit’s spel. Zwart zorgde voor een dubbele dekking van de loper op e4 met 17..Dd5. Maar het mocht niet baten, Hugo sloeg de loper er vanaf met 18.Txe4. Hoewel deze fratsen nog geprezen worden door de computer, kwam zwart toch nog terug in de partij en even leek het erop dat Arthur aan het pushen was tegen Hugo.

Gelukkig werd hier niet misgegrepen met 30..Ph2 en wist wit de dame in te sluiten met 31.Dxh2 Dxf3 32.Le2. Hoewel dit optisch nog niet zo duidelijk is voor ondergetekende, wist Hugo wel de positie makkelijk naar winst te brengen. 2,5 – 1,5

De voorsprong konden we niet lang volhouden. Waardoor de spanning nog tot in de late namiddag voelbaar was.

Op bord 5 kwam Paul nooit echt in zijn spel. Na een g3-opzet van Sybolt waren beide spelers al snel uit de Grünfeld-theorie. Dit was duidelijk nadeliger voor Paul omdat wit steeds wat verder kwam op de damevleugel. Zonder leuke tactische mogelijkheden was het verdedigen van zwart’s positie erg lastig en hoewel Paul alles nog uit de kast probeerde te halen mocht het niet baten. 2,5 – 2,5

Vervolgens was het tweede kwaloffer van de dag ook doorslaggevend. Xander speelde op bord 10 al snel met een lastige stelling na 17..Txe4! Hoewel ik nog enigszins positief was over wit’s stelling, bleek Sander gewoon een erg goede partij te spelen en werd uiteindelijk het kwaliteit met rente teruggewonnen. 2,5 – 3,5

Gelukkig hadden we nog een paar goede partijen achter de hand.

Demre speelde op bord 4 een echte touwtrekpartij. Weinig stukken werden geruild in de opening, en de stelling was lange tijd erg complex. In de tijdnoodfase kon het nog alle kanten op, maar na 35..Te2?? 36.Txd3 kwam Demre op een technisch gewonnen positie uit die hij sterk uitspeelde tegen Martijn. 3,5 – 3,5.

Peter speelde op bord 8 een erg aantrekkelijke partij tegen Stan. In de opening werd een pion geofferd voor veel compensatie. Zwart wist zich toch wat onder de druk uit te spelen en na een tactische middenspel kwam een ongebalanceerd eindspel op het bord.

Stan hield keurig stand, maar liet net op zet 40 een doorbraak toe na 40..Ta7 41.f5! Hierna speelde Peter nauwkeurig zijn koning om naar d5 en waren zijn stukken perfect gepositioneerd om zwart’s koning aan te vallen. 4,5 – 3,5

Kobe speelde met zwart op bord 7 een erg sterke partij. Na een aantal krachtzetten in de opening had Fitzgerald het erg zwaar.

Even leek het erop dat wit nog wat kansen had in het middenspel, maar tegen de 40e zet aan kwam er een gewonnen toreneindspel op het bord voor Kobe. Door de vele winstmogelijkheden voor zwart werd er net iets te snel gespeeld, waarna wit toch nog met de nodige techniek een half puntje wist binnen te slepen. 5 – 4

Toen was de eer aan Niels om op bord 3 de teamwinst binnen te halen. Na het onbekende, maar listige, 6.Ld2 van Kai zorgden beide spelers ervoor dat er een leuke stelling op het bord kwam. Hoewel ik me natuurlijk moet scharen achter de positie van zwart als Pirc-liefhebber, klopt het wel dat wit zijn stukken op de juiste plekken wist neer te zetten en stond Niels objectief gezien lange tijd verloren in het middenspel.  

Voordat de lezer denkt dat elk kwaliteitsoffer altijd een doorslag geeft, heb ik deze stelling nog bijgevoegd. Volgens de computer miste wit de laatste kans op winnend voordeel met het kwaliteitsoffer 28.Txg7. Echter gaf het kwaliteitsoffer na 28.Df5 Pxf7 eindelijk wat ademruimte voor Niels die daarna niet meer slechter stond. Uiteindelijk kwam er een dame-eindspel op het bord nadat Niels zijn kwaliteit weer terug had geofferd.

Na de winst van Peter was het duidelijk dat we aan een half punt genoeg hadden. Niels zat echter in de laatste tijdnoodfase van de partij en speelde zonder deze kennis nog voor drie resultaten.

Hoewel een computer dit als een rustige remise bestempelt, was het voor de spelers en de toeschouwers nog wel een spannend einde. Uiteindelijk wisten zowel de a- als g-pion (nadat dames op g2 geruild werden) te promoveren. Waarna de remise toch nog snel getekend was. 5,5 – 4,5

Zo was het dan toch een overwinning voor PK 1 waardoor we er weer prima voor staan in de competitie. Ook kunnen we concluderen dat er veel verliezers waren. Zukertort Amstelveen 1 is nog steeds puntloos in de competitie en had hier graag punten meegenomen. Zeker met het feit dat veel borden nog een andere kant op konden vallen, stond de uitslag nog lang onder spanning.

 
Paul Keres 1
   
 Zukertort Amstelveen 1
Rating
  Ootes, L. (Lars) 2372   Aravindhan, A. (Achyuth) 2100 1 – 0
  Hertog ten, H.M. (Hugo) 2516   Winter de, A. (Arthur) 2459 1 – 0
  Ondersteijn, N. (Niels) 2327   Spriestersbach, K. (Kai) 2247 ½ – ½
  Kerigan, D. (Demre) 2357   Eijk van der, M. (Martijn) 2209 1 – 0
  Hommerson, P. (Paul) 2265   Strating, S. (Sybolt) 2326 0 – 1
  Kokje, J.J.I. (Joris) 2290   Peelen, P. (Piet) 2322 ½ – ½
  Smeets, K. (Kobe) 2352   Krudde, F. (Fitzgerald) 2265 ½ – ½
  Lombaers, P.J. (Peter) 2347   Gisbergen van, S. (Stan) 2269 1 – 0
  Kerkhof van, D. (David) 2373   Schilstra, L. (Laurens) 2196 0 – 1
  Wemmers, X.A. (Xander) 2345   Los, S. (Sander) 2265 0 – 1
  Gemiddelde Rating: 2354   Gemiddelde Rating: 2266 5½-4½