Heeft wit nou een voordeel omdat hij de eerste zet mag doen? En hoe groot is dat voordeel? Als je het tegenwoordig hier met mensen over hebt hoor je vaak dat zwart meestal kan equalizen. Mensen kiezen nu ook vaker voor varianten die niet equalizen om nog wat spanning in de positie te houden of om de tegenstander in een positie te brengen die hij/zij niet kent. Andere mensen kiezen ervoor om alles te doen om een voordeel met wit te krijgen. Als ik tegen Branco moet heb ik zelfs het idee dat hij met zwart vaak een voordelige positie bereikt, maar dat zou ook aan mijn openingskeuzes kunnen liggen.
Afgelopen wedstrijd kwam ik wel een heel gekke uitslag tegen. 7,5 van de 8 punten gingen aan de wit speler. Of dat nou aan het openingsvoordeel lag of iets anders weet ik niet, maar ik vind het wel een geinig resultaat.
Voor deze belangrijke wedstrijd had ik Jaimy op bord 5 gezet om met de zwarte stenen tegen Hans van Nieuwenhuizen te spelen. Volgens Peter mocht Jaimy alleen nog met zwart spelen omdat hij tot nu toe 2/2 met zwart en 0/2 met wit heeft gescored. Afgelopen zaterdag lukte het helaas niet om deze mooie scheiding van kleur en winst bij te houden. Op de momenten dat ik langsliep dacht ik wel nog een kansrijke stelling met aanval potentiaal voor Jaimy te zien, maar achteraf vertelde hij mij dat een tegenaanval nooit mogelijk was.
Lorenz liet het tegenovergestelde zien. Ik denk het maakt niet uit op welk moment dan ook je naar zijn partij keek het zag er altijd goed uit. En hoe kleiner de zonnestralen op zaterdag ook worden hoe breder wordt de glimlach van Lorenz over de loop van de dag. Het lijkt een beetje op een partij van Capablanca of nog vroeger; bijna alles zit vast maar wit kan rustig een aanval op de zwarte koningsvleugel opbouwen terwijl zwart weinig te doen heeft. Maar genoeg gezegd, I’ll let the chess speak for itself:
Onze invaller Jaap van Oosten moest op bord 7 tegen Michel van Capellen en kwam naar een aantal abstracte zetten in een verrassend goede positie terecht. Toen ik op het scoresheet later een nul zag was ik echter verbaast, blijkbaar had hij een tactiek overzien en was meteen zijn hele voordeel kwijt. Echt jammer.
Micha speelde op bord 4 tegen Remko Moerkerken en wat een partij. Hij stond nauwelijks op tijd achter!! Ik geloofde mijn ogen bijna niet als hij rond zet 30 op tijd voor stond. Verder laat Micha deze seizoen ook schaaktechnisch zien dat hij een klasse naar boven wil. Tegen de sterke tegenstanders van bijna 2000 wint hij… tegen de zwakkere tegenstanders lukt het nog niet helemaal. Maar als je mij vraagt is dat meer een psychologisch dinge dan een vraag van kunnen. Ook in zijn verliespartijen staat hij beter maar zit nog achter op de klok. Mooi om te zien dat het je begint te lukken om beide te kunnen – goede positie en nog genoeg tijd om het af te maken.
Een treurig verhaal is helaas de partij van onze (nog steeds) topscorer Lennart Kok. Met 3/3 hadden we vandaag wel het 4/4 verwacht en in het begin het zag er ook zo uit als of dat zou gaan gebeuren. Lennart speelde weer een fantastische schuifpartij en overspelde zijn tegenstander positioneel. Hij kon op gegeven moment helaas niet het juiste plan vinden en gaf zijn tegenstander 2 vrijpionnen in een pardeneindspel. Die stelling was nog te houden en Lennart kwam in een soort fortress terecht. Hier weigerde hij nog het remiseaanbod van zijn tegenstander en probeerde te winnen, helaas was dat meer een verliespoging en zijn tegenstander liet zien waarom. Eerste nul voor Lennart en echt jammer, er hat meer ingezeten.
Mijn eigen partij tegen Joop Huijzer was een echte feel-goed partij. Die was ook even nodig voor mijn mentale gezondheid en zelfvertrouwen. Tot nu toe had ik echt slecht gespeeld deze seizoen, ik hoop dat het vanaf nu beter wordt. In een grand-prix/rossolimo achtige stelling speelde mijn tegenstander Lc6 en toen 2 zetten later, nadat ik met f5 een pion ging offeren, weer Lc8 terug. Dat dat geen formule voor succes is moet ik je hopelijk niet vertellen. Ook speel ik liever positioneel vroeg de positie om geweld en dat leverde ik ook. Achteraf (met hulp van Hugo en Gerben) bleek mijn positionele intuïtie toch iets sterker te zijn dan ik dacht. Ik had hier al een vermoeden achteraf omdat mijn aanval niet helemaal doorbrak. Ik had op gegeven moment in een beter eindspel afgeruild en won deze best snel. Volgende keer ga ik nog iets meer ‘mat zetten’ denken, de partij had ook iets vroeger klaar kunnen zijn! Hier als je zelf even geweld wil oefenen, de oplossingen geef ik aan het eind van het verhaal:
1) Wit aan zet, vind de enige zetvolgorde voor voordeel:
2) Wit aan zet, win voldoende materiaal:
Ons talentje dat qua rating eigenlijk een klasse boven ons had moeten spelen, maar vanuit zijn onbaatzuchtigheid ons kwam ondersteunen heeft zaterdag zijn eerste puntje binnengehaald. David moest tegen Bert ten Wolde en ik dacht dat hij in een slechtere stelling terecht kwam. Echter stond David de hele partij beter en begon een tegenaanval nadat zwart zijn stelling had verzwakt die zwart niet kon stoppen:
Een mooie overwinning met 97% accuracy, lekker gedaan. Niels, zet alvast wat van de salaris aan de kant – David heeft dorst!
De laatste partij is die van Michel tegen Peter Glissenaar op bord 1. In de ochtend gaf ik nog aan dat iedereen zou vechten zodat we nog kans op het kampioenschap zouden kunnen maken.. Michel was niet onder de indruk en gaf meteen aan gewoon een solide remise met zwart aan te streven. Ik moet toegeven, hij speelde zwart en hij bereikte wel zijn geliefde halve punt maar solide was het niet. En ik dacht al tijdens de partij dat hij in de problemen zat en ook vind de computer het niet winnend, het is duidelijk beter voor wit. Nog verrassender dat Michel in deze positie een remise aanbod (of zijn tegenstander??) en zijn tegenstander dat accepteerde.
Ik weet niet wat er deze seizoen is met dit team maar de remises snap ik echt niet. Wit speelde tot dit punt een echt goede partij maar voor het accepteren van het remise krijgt hij van mij een overduidelijke ??. Ik zou dit zeker nog verder spelen met wit, na bvb Tb8 Lxf5 met een fantastisch paard op d6.
Was het witte voordeel nou significant geweest in deze wedstrijd? Van de 8 witspelers hebben 5 hun voordeel nooit kwijtgeraakt (David, Micha, Lorenz, Hans en Yuri), 2 witspelers hadden een (voor stockfish) rommelige partij (Michel en Marcel) en een witspeler (Peter) stond in het begin slechter (-0,2) maar eindigde met 0,6. Om onze wiskundige Peter niet al te boos te maken laat ik het hierbij staan. Natuurlijk zijn 8 partijen een veel te kleine groep om iets over het algemene voordeel van wit te kunnen zeggen.
Oplossing 1:
Oplossing 2: