Zowel het eerste als het tweede wonnen van Groningen. Wát een dag. Groningen 2 stond eerste en nu gaat PK2 ongedeeld aan de leiding in de eerste klasse. We speelden met 8 teams thuis, ook dat was heel speciaal!
Het eerste uur ging het redelijk gelijk op was mijn indruk. Evenwichtige stellingen waarbij met name de witspelers een wat comfortabelere stelling hadden.
Het spelverloop bij Dirk hielde de gemoederen al snel goed bezig.
Wit zijn laatste zet was paard b5. Dirk zegt daarover. “Deze zet zag ik pas toen ik mijn laatste zet had uitgevoerd. Al snel bekroop mij het gevoel dat het niet goed kan zijn, de koning staat mooi veilig op d7 en wit heeft de koningsvleugel al opgegeven.” De computer geeft hier inderdaad al een royale plus voor zwart. Dirk speelde de partij heel strak uit.
Veel teamgenoten werden wat nerveus van de stelling hierboven. Het grappige was dat Hein Piet in de bar wist te vertellen dat het nog allemaal theorie was. Dat had hij van Dirk gehoord. Pas veel later vertelde Dirk dat dat een grapje was.
In het tweede uur werden de witte stellingen verder versterkt en wisten de zwarten met degelijk spel overwegend niet in de gevarenzone te raken, Mark en Dirk kwamen met zwart zelfs behoorlijk wat beter te staan. De winst voor PK 2 kwam daarmee in beeld. Met 8 beslissingen werd het een mooi gevecht! Ik was zelf te druk om te kunnen nagaan wie het beslissende punt of halfje maakte maar als gezegd zag het er al vroeg veelbelovend uit en daarin is geen verandering gekomen.
Raymond bouwde, vond ik, mooi op maar verloor na een ongunstige afwikkeling. Hein Piet vergaloppeerde zich in een steeds wat moeilijker wordende stelling. En eigenlijk geldt dat ook voor Evert die knap gelijk maakte met zwart na een zet of 25 om vervolgens een truc van wit over het hoofd te zien. Daarmee is al het leed voor PK 2 besproken.
Dan de winnende witspelers. ‘Reggie’ speelde eerst rustig maar langzaam maar zeker werd de stelling steeds onrustiger. De winstkansen wisselden geregeld van kant en Reginald was de gelukkige. Eugene bouwde met wit rustig druk op tegen zwarts koning en luidde met een mooi stukoffer een winnende koningsaanval in. Frank had steeds meer ruimte, activiteit en tijd op de klok en dat betaalde zich, in tijdnood, op zet 27 uit.
Dirk wist de betere stelling die we hiervoor al zagen op zet 24 met steeds heel efficiënte, rake zetten te winnen. Een bijna jaloersmakende vaardigheid.
De partijen van Mark, Kambiz en Menno zijn nog niet besproken. We spelen op elk van deze borden met zwart.
Bram is geboren in 2015 en speelde snel en vol zelfvertrouwen een zijvariant van het Evans gambiet tegen Menno. Het werd na een behoorlijk harde strijd, na stug verdedigen van Menno, remise. Knappe partij van Bram.
Kambiz stond na de opening netjes gelijk en probeerde, zoals we dat van hem gewend zijn, er nog een hele tijd uit te halen wat erin zat. Ook een mooie eigenschap van een schaker. Gewoon blijven doorspelen in een misschien wel gelijke stelling, steeds op zoek naar kansen en kansjes. Max Euwe introduceerde het principe van 2 halve kansen die samen een hele kans maken. Dat is precies wat Kambiz probeerde te doen. Het werd desondanks remise.
De partijen van Mark zijn vaak interessant. Ongebalanceerd, strategisch, tactisch. De stelling hieronder is een mooi voorbeeld. Mark heeft zwart. Volgens de computer helemaal gelijk. Wit speelt d4 en wil misschien wel meer.
Een zet of 7 later staat het zo:
Wit gaat op de zwarte koning af en zwart jaagt op de witte. Zwart maakt meer progressie dan wit. De zwarte koning staat veilig, wit komt niet verder. Mooi geblokkeerd! De witte koning kwam wél echt in gevaar en neemt de benen en weer even later staat het zo:
De computer ziet de bui hangen en geeft -3. Mark gaat stoïcijns door op de damevleugel om de vluchtende koning te blijven bedreigen. De witte aanval krijgt geen vorm, zijn stukken staan ongelukkig en het gaat nu snel bergafwaarts. 0-1 een typische partij van Mark.