Tweede laat koploper zweten

PK2 trof zaterdag een zware opponent. Vianen DVP, niet uit het fraaie Lekdorp maar uit het Brabantse land, staat bovenaan en versloeg in ronde 2 het favoriete Eindhoven met grote cijfers. Winst op Vianen was dus niet cruciaal voor lijfsbehoud, maar komt uiteraard wel van pas. Ik heb het met de titel alvast verklapt: dat is niet gelukt.

Maar goed, we waren allang blij dat de wedstrijd doorging. Zoals te lezen in het verslag van Bert stonden we bij De Leeuw voor een dichte deur. Na wat telefoontjes konden we naar Den Hommel, maar zou iedereen daar wel op tijd arriveren? Dat ging bijzonder goed, mede dankzij de barploeg (Ger, Jeroen, Ronald) die laatkomers op bleef wachten. De nog bescheiden aankopen konden mee met hongerige spelers of werden zelf opgegeten, de bierkratten waren nog niet gehaald. Heren, nog dank voor deze inspanningen!

Ergens om 13:30 zaten we allemaal achter een bord en konden we van start. Ik was na al dat gebel wel even toe aan lekker rustig zitten, Jan Selten (4) had echter andere plannen: hij ging me enthousiast te lijf en ik moest al mijn aandacht besteden aan een agressieve zwarte dame. Even dacht ik de overhand te krijgen, maar diezelfde dame keepte alles en maakte er een lastige boel van. Toen ik de dame ruilde ging het ineens veel beter en kon ik een punt binnenhengelen.

Een voorsprong was dat nog niet, want Anton had ook veel energie en besloot de KI-in-de-voorhand eens anders dan anders te spelen. Had hij het maar klassiek gedaan: daar versloeg hij me pas nog intern mee. De alternatieve opzet kon FM Ulrich Dresen (2) niet verontrusten en hij pakte het stevig aan. Anton deed zijn best, maar de opponent was domweg te sterk.

Ondertussen had invaller Dirk een iets mindere stand keurig binnen de marge gehouden tegen FM Reiner Odendahl (1). De damevleugel stond onder druk en ,…c6 leek volgens de supporters (leuk dat er toch nog veel waren!) een oplossing, maar zoals Dirk uitlegde zou dat juist een fataal gat zijn geweest. Nu werd het remise. Dirk had de avond ervoor ook al ingevallen aan bord 1 van PK3. Twee potten in een etmaal; dat had hij al zeker 10 jaar niet meer gedaan :-).

Simon bracht ons zelfs op voorsprong. Frank Lommers (5) had een bepaalde openingsvariant prima bestudeerd en stak twee pionnen in de aanval. Simon wist er wat minder van, verdedigde zich evenwel inventief en wit miste een finesse die hem voordeel had gegeven, zo ontdekte Menno Okkes bij de analyse. Nu nam Simon de aanval over en tikte hij een prima punt binnen.

2,5-1,5 voor! Van de overige 4 wedstrijden telden we die van Wim eigenlijk maar half mee. Ulrich Perschke (3) pakte een klein, doch vervelend voordeel waardoor Wim zich niet lekker kon ontwikkelen. Nu is Wim uiterst taai en moest Perschke er 3 keer langs, maar geduldig als de meeste Duitsers zijn lukte dat ook. We stonden weer gelijk.

Herintreder Erik had geen geweldige dag. Anders dan in de andere 2 wedstrijden was zijn openingsvoordeel al vlot weg. Nu was het eerder een klein nadeel dat Mark Agterberg (6) niet meer losliet, al verdedigde ook Erik zich hardnekkig. Geen ramp, de goede vorm is er duidelijk weer en de volgende wedstrijd levert weer gewoon een puntje op.

Dan moest het dus van teamcaptain Mark komen. Het leek niet lekker te gaan, dus maakte hij er (as usual) een knotsgekke boel van met voor beide partijen meerdere vrijpionnen. Zoals bekend loopt 1 vrijpion harder dan 2, dus toen Mark zijn f-pion naar voren gooide en wit zowel de a- als de b-pion had ik er wel vertrouwen in.  Toch werd het een 0. Van Mark begreep ik dat hij ergens de winst heeft gemist. Jermo Kooijmans (7) maakte het trouwens wel strak af. We hadden verloren.

En tja, Colijn. Hij pakte een groot centrum en Toon van Lanen (8) werd tot op de 8e rij teruggedrongen. Iets concreets zat er kennelijk niet in en het voordeel werd zoetjesaan minder groot. Ook Colijn snapt dat je er dan een rommeltje van moet maken en zorgde voor wederzijde vrijpionnen. Zwart deed het echter op z’n Duits (langzaam en nauwkeurig), telde de tempi en won netjes.

Zo werd het 2,5-5,5, wat wel volgens Prof. Elo zal zijn. Op de incourante datum van 4 januari mogen we weer aan de bak, tegen ratinglaagste Veldhoven. Die hebben echter 5 uit 3 en staan ver van de rode streep, waar wij een klein stukje boven staan. Die moeten we maar winnen.

 Paul Keres 22104Vianen DVP2165
1.Dirk de Beer2202FM Reiner Odendahl2341½½
2.Anton Rosmuller2084FM Ulrich Dresen226001
3.Willem van de Fliert2160Ulrich Perschke207201
4.Jan Jaap Janse2188Jan Selten212910
5.Simon Kronemeijer2084Frank Lommers220110
6.Erik Oosterom2065Mark Agterberg210901
7.Mark Uildriks2007Jermo Kooijmans214301
8.Colijn Wakkee2039Toon van Lanen206201