PK academy zet Papendorp in vuur en vlam

Afgelopen weekend was het treurige Papendorp het decor voor het Open Kampioenschap Utrecht in 2024. Gelukkig heeft de Paul Keres Academy nog kleur kunnen geven aan dit stadsdeel van 030: ikzelf, Jaimy, Paul, Ralf, Lode, Joran, Xander en Ton hebben meegedaan. Verder waren Ti, Lennart, Sil, Micha en Eddy ook van de partij, maar dit vijftal vindt dat het de academy al lang is ontstegen.

Voor mij was het het allereerste toernooi uit in mijn schaakcarrière. Gelukkig heeft Jeroen Bollaart mij rond kunnen leiden bij binnenkomst, ik voelde mij net als één van zijn leerlingen deze ochtend, zijn pedagogische kwaliteiten waren duidelijk zichtbaar toen hij mij heeft aangeraden om zoveel mogelijk rust te pakken waar het kon. Toen ik met een andere OKU-debutant, Jaimy, hierover sprak hadden wij het idee om een pilsremise te pakken als we tegen elkaar zouden worden ingedeeld. Een pilsremise houdt in dat je een paar zetten voor de vorm speelt, en vervolgens remise afspreekt om aan het pils te gaan. Dat is onze vorm van rust pakken, Jeroen! Immers was het al bijna 12h op vrijdag voordat de eerste wedstrijd begon, dit is voor een twintiger en een bijna werkloze de tijd om te ontspannen. Een pilsremise moet niet worden verward met een ander concept binnen Paul Keres, namelijk het ‘bier-ad-Blitzen’. Het laatstgenoemde heeft het concept dat je 5+0 partijen speelt. Speel je liever met tijdsincrement of kom je in tijdsnood? Geen probleem: je dient gewoon een biertje te adten en je krijgt er een minuut bedenktijd bij. Dit mag zo vaak worden gedaan als dat de speler wil, zo kun je er ook een Rapid-partij van maken, dit is goed voor de omzet van de bar van Paul Keres. Het concept staat alleen nog in de steigers, ik moet met jurist Ritsaert nog overleggen of PK aansprakelijk kan worden gesteld voor het leegpompen van de maag na aanleiding van een schaaktoernooi. Als ezelbruggetje geef ik de lezer het volgende mee: bij een pilsremise probeer je zo snel mogelijk klaar te zijn met je schaakwedstrijd om aan het pils te gaan, bij bier-ad-Blitzen ga je aan het pils om zo laat mogelijk klaar te zijn met je partij. Ik zal hier misschien nog een Masterclass over geven om het verder uit te leggen. Dit kan misschien na afloop van mijn Masterclass ‘hoe deel je een wedstrijd via URL’.

De doorgewinterde schaker Eddy heeft mij ook nog van raad voorzien. Zo vertelde hij dat hij soms expres punten in de eerste wedstrijd liet liggen om daarna niet meteen tegen de toppers te hoeven. Dit is een prima bruggetje naar mijn eerste wedstrijd met zwart tegen OZU, Rode Loper, Paul Keres, SSC en Moira-Lid Wouter Visser (1769). In het verleden is hij ook nog PCA Damrakkers-lid geweest, vandaar dat hij mij en mijn speelstijl al een beetje kende. Na zet 9 van wit kwam de volgende stelling op het bord

Ik wilde heel graag e5 spelen, zodat alle problemen van zwart zouden worden opgelost. Ik dacht dat het eerst niet kon omdat  het drievoudig werd verdedigd, maar 9…e5 is gewoon de beste zet, in het geval van 10 dxe5 speel je gewoon Pg4 om de pion terug te winnen. Ik speelde echter 9…Te8, later nog h6 en Ph7 om eindelijk e5 te kunnen spelen, dit was helaas te traag en hierdoor moest ik een pion opgeven om nog een beetje activiteit te krijgen. Op zet 19 kwam de volgende cruciale stelling op het bord

Ik had rond dit punt al veel tijd gebruikt, persoonlijk was ik bang voor 19 c6, omdat mijn loper op c8 niet naar b7 kon en het nog een paar zetten zou duren om de pion terug te winnen. Wouter vond de beste zet alleen niet, na 19 cxb6 axb6 20 Lc1 Pc5 staat zwart er weer redelijk voor. Na zet 35 staat wit alleen nog steeds een pion voor als de volgende stelling op het bord kwam

Wouter speelt 36 Te4? De6 37 Tg4?( hxg5 hxg5 Tg4 het beste) f5! In de volgende eindstelling bied ik remise aan en het wordt geaccepteerd.

Het is eigenlijk een winnende stelling voor zwart, zeker gezien het feit dat Wouter 38 Tg3 wilde spelen, na 38….f4 komt wit in de problemen. Maar goed, ik moest van Eddy punten laten liggen, dus vandaar.

De andere wapenfeiten van de acemici zijn hieronder te vinden. Zo heeft Ralf meteen al de prijs ontvangen voor de snelste zege uit groep B. Jaimy ging een nieuwe opening uitproberen, maar kwam al snel een pion achter en zou langzaam, maar zeker naar verlies gaan. Naast mij zag ik dat Jan Bettman het spel met e3! opende, dit bracht Paul dusdanig op het verkeerde been dat ook hij verloor. Voor de rest van de academy was er dus geen enkele zege deze ochtend, ook Joran moest zijn debuut bij een externe wedstrijd met een nulletje bekopen.

RONDE 1

Lode de Jong (1884) – Nirupa Ganeshram (1798) 0.5 – 0.5

Wijnand Engelkes (1865) – Xander Beenen (1774) 1 – 0

Wouter Visser (1769) – Peter Spannring (1861) 0.5 – 0.5

Jaimy Soeterbroek (1863) – Jelle van Haaften (1770) 0 – 1

Jan Bettman (1860) – Paul van der Pas (1768) 1 – 0

Ralf Sterk (1850) – Martijn Struijs (1753) 1 – 0

Sevya Mutta (1608) – Joran Zoutendijk (-) 1 – 0

De middag zou echter een veel groter succes voortbrengen. Ik speelde met wit tegen Kees Volkers (1756), na zet 14 kwam de volgende stelling op het bord

Zwart speelde zojuist 14…Da5, terwijl ik 14…Pc4 had verwacht, dit gaf mij de mogelijkheid om via de koningsvleugel aan te vallen 15 Lxg7 Kxg7 (15 g4 was hier meteen handiger geweest, zwart zou dan 15…Txc3 moeten spelen) 16 g4 hxg4 17 h5 Pxh5 als de volgende stelling op het bord kwam.

‘He sacrifices the rook’ met 18 Txh5, maar niet echt, want na 18…gxh5 19 Dg5 is het eigenlijk verloren voor zwart. Zwart kan geen Pg6 als verdediging spelen omdat de dame op a5 hangt. Kees speelde hierna de beste zet met 18…Th8, 19 Txh8 Txh8 20 fxg4, hierna was het niet al te moeilijk om de zege binnen te halen, al duurde het nog wel even voordat ik het punt binnen had. Ik moest van John namelijk veel meer tijd nemen voor mijn potjes, dus deed ik het ook en zag ik onderweg nog allemaal imaginaire beren op de weg.

Ronde 2 bracht ook een duel tussen PK academici, tussen Xander met wit tegen Jaimy. Na zet 23 kwam de volgende interessante stelling op het bord, zwart speelde zojuist 23…Pf4

Wit heeft een iets beter positie als de zet 24 Pf5 wordt gevonden, na 24 Te4? staat zwart duidelijk voor, 24…Td1+ 25 Txd1 Txd1 26 Le1 Pd6 27 Txf4? (Te3 het beste) Txe1+? (27…g5 had meteen gekund) 28 Kg2 Te2? (Ta1 het beste), op dit moment staat zwart slechts met minimaal verschil voor als de volgende stelling op het bord komt.

Na 29 c4 lijkt echter alles verloren voor wit na  29…g5, Xander probeerde nog trucjes met 30 Kf3 Ta2 31 c5, maar na 31…Txa2 kon Jaimy het punt binnenhalen.

Verder hadden we een PK6 duel tussen Paul en Lennart, maar Lennart kende alle trucjes van zn teamgenoot en wist het duel te beslissen. Ralf moest helaas tegen de Zuid Amerikaanse superster Jesus Jara het hoofd buigen, zijn BFF Lode stelde wel meteen orde op zaken, door SGS-secretaris Henk van Lingen te bedwingen. In groep C zag ik een uitmuntende overwinning van Joran, zijn allereerste ooit in extern verband, hopelijk volgen er nog veel meer. Ook Ton had aangeschoven, zijn plusremise tegen een sterkere tegenstander mag ook genoemd worden.

RONDE 2

Jesus Jara (1911) – Ralf Sterk (1850) 1 – 0 (zie liveborden)

Ton van Garderen (1806) – Jan Sybren Zagema (1908) 0.5 – 0.5

Henk van Lingen (1794) – Lode de Jong (1884) 0 – 1

Peter Spannring (1861) – Kees Volkers (1756) 1 – 0

Xander Beenen (1774) – Jaimy Soeterbroek (1863) 0 – 1

Paul van der Pas (1768) – Lennart Kok (1822) 0 – 1

Joran Zoutendijk (-) – Nilufer Karayilan (1568) 1 – 0

Hierna mochten we allemaal naar huis en wisten we onze tegenstander al voor dag 2, ronde 3. Toen ik de volgende ochtend aan de ontbijttafel zat, had ik nog wat theorie op mn telefoon doorgenomen om mijn luguber plan te smeden tegen Wout van Harten. Toen werd mijn vriendin misselijk en ging op bed liggen. Ik hoopte dat ze op tijd weer hersteld zou zijn zodat ik gewoon naar het OKU kon afreizen, dus mijn voorbereiding ging gewoon door aan de ontbijttafel. Een dameaanval met b5, vervolgens komt de dame naar a5, de toren naar c8 ging door mijn hoofd, toen ik ineens mijn tweejarige zoon

‘Papa, poep!’ hoorde zeggen

‘Is goed Nickje, ik ga zo je luier verschonen’

Ik moest nog even mijn imaginaire aanval afmaken, het tegenspel met wit had ik nog niet doorgenomen. Toen schoot echter bij mij te binnen dat mijn vriendin en ik het lange hemelvaartsweekend wilden gebruiken om mijn zoon zindelijk te maken. Voor de twintigers onder ons: dit houdt in dat je je zoon expres zonder luier laat rondlopen zodat hij vanuit zichzelf naar het potje gaat. Een dag eerder vroeg Sil nog aan mij wat het leven van een vader inhield, nou, Sil, luister goed naar dit verhaal zodat je een beetje een idee krijgt wat je te wachten staat.

Ik vernam signalen dat de zindelijkheidstraining fout ging. Deze signalen waren op de tafelpoot zichtbaar, op de katoenen broek van Nick en op het laminaat van onze huiskamer. Bovendien had hij ook net waterpokken te pakken en had lichtelijke koorts. Mijn vriendin lag boven ook ziek te zijn, dus ik moest het toch echt allemaal zelf opknappen. En wat doe je als je zoon de halve woonkamer heeft ondergepoept? Juist: je belt Jan Jaap. Niet om het schoon te maken, dat zou wel heel raar zijn, maar om mezelf af te melden voor het weekend met een ziek huishouden dat mijn hulp nodig had.

Ik heb jullie gelukkig nog wel van een afstand kunnen volgen, zo zetten Lode, Ralf en Jaimy hun goede vorm van een dag eerder door, ging Paul van de nul af met een knappe remise tegen een sterkere tegenstander en heeft Xander zijn eerste zege binnen.

RONDE 3

Lode de Jong (1884) – Lars Nobbe (1815) 1 – 0

Wout van Harten (1775) – Peter Spannring (1861), afmelding Peter voor de rest van het weekend

Jaimy Soeterbroek (1863) – Niek Seinen (1803) 1 – 0

Ralf Sterk (1850) – Sierd van den Beld (1725) 1 – 0

Paul van der Pas (1768) – Wiebe de Witte (1866) 0.5 – 0.5

Jens Roggeband (1709) – Xander Beenen (1774) 0 – 1

Joran Zoutendijk (-) – Cosmo Kuhling (1629) 0 – 1

In de middag speelde Joran een prachtige wedstrijd met zwart tegen Mustafa Mamous (1549). Na zet 23 kwam de volgende, intense stelling op het bord.

Joran speelde zojuist 23…d3, Chess.com had deze zet van een dubbel uitroepteken voorzien, Na 24 Lxa8 twijfelde Joran tussen 24…Txa8 en 24…d2, hij nam het juiste besluit om 24…Txa8 te spelen. Na 24…d2 is het spel in evenwicht na 25 Lb7 dxc1=D 26 Txc1. Op deze manier houdt zwart een licht voordeel, het dreigt d2. ‘The threat is stronger than the execution’, zegt Naroditsky wel eens, net als de volgende klassieker ‘I am saving the move d2 for a rainy day’. Het spel ging verder met 25 g3 Te8 26 Lc3 g5 27 Tb1 f5 28 f3 Te3 29 Ld2 Txf3 30 Kg2 g4! 31 Lxh6 Le5! 32 Txe2 dxe2 33 Te1 Lb2 34 Txe2 Lxa3 35 Te6 Lxb4 36 Txb6 Lc5 als zwart lichtelijk voorstaat en de volgende stelling op het bord kwam

Wit pakt de giftige pion met 37 Txa6 (Tc6 is -0.43 voor zwart), hierna is Joran meedogenloos met 37…Tf2+ 38 Kh1 Tf1+ 39 Kg2 39 Tg1 schaakmat. Gefeliciteerd Joran met je eerste overwinning met zwart ooit!

Verder hadden we een PK duel tussen Harm Theo en Lode dat remise eindigde, kreeg Jaimy plankenkoorts omdat zijn partij ineens op liveborden zichtbaar was (een nulletje helaas) en lieten Ralf, Xander, Ton en Paul ook punten liggen.

RONDE 4

Harm Theo Wagenaar (1887) – Lode de Jong (1884) 0.5 – 0.5 (zie liveborden)

Gustav ten Kate (1827) – Jaimy Soeterbroek (1863) 1 – 0 (zie liveborden)

Alexander Rogozyanskiy (1780) – Ralf Sterk (1850) 0.5 – 0.5 (zie liveborden)

Olivier Huizer (1862) – Ton van Garderen (1808) 1 – 0

Isafara Gergin (1851) – Xander Beenen (1774) 1 – 0

Nirupa Ganeshram (1798) – Paul van der Pas (1768) 1 – 0

Mustafa Mamous (1549) – Joran Zoutendijk (-) 0 – 1

Hierna gingen we weer allemaal naar huis. Het nadeel van mijn afmelding voor het OKU voor zondag was dat ik het Eurovisie songfestival met mijn vriendin moest kijken. Laten we hopen dat volgend jaar het OKU weer overlapt met het songfestival, zodat ik een smoesje heb om dit niet meer te kijken.

Vooral voor Lode, Ralf en Jaimy verliep de ochtend soepel, ook Ton had weer eens een overwinning in extern verband binnen. Ik gun het je, Ton! De goedzak Ton was afgelopen seizoen wel eens het haasje toen ik, ondanks mijn hoogste rating van PK7, Ton naar voren schoof om het op bord 1 op te nemen tegen de 2100+ spelers Janton van Apeldoorn en Ed van Eeden, daarom gun ik je deze overwinning des te meer, en wil ik mijn schuldgevoel middels deze column begraven.

Ik wil ook nog even terug naar de raad die ik van Eddy ontving op vrijdag ochtend, namelijk dat je soms tactisch punten kunt laten liggen om in de volgende ronde een betere uitgangspositie te krijgen. Zo speelde Eddy met zwart tegen Marijn Jansen (1872) als na 7 Le2 de volgende stelling op het bord kwam

Eddy is een meester in het vooruitdenken, niet per se in het aantal zetten bij een individuele partij, maar wel in het lange termijn-vooruitdenken op een toernooi. Eddy dacht namelijk dat als hij in ronde 5 een nulletje zou scoren, hij een uitstekende uitgangspositie zou krijgen om het weekend in stijl af te sluiten. We kregen op de liveborden een Masterclass van zijn strategie. 7…e3 8 Da4+ Pc6 en de loper op g4 kon worden opgepikt met 9 Dxg4. De tactiek van Eddy ging op, zijn 0 in ronde 5 kon hij compenseren met een spetterende 1 in ronde 6 tegen Diederik Gerritsen (1846). Al met al een goed weekend voor Eddy en volstrekt begrijpelijk dat hij de PK academy al lang is ontstegen.

Ondertussen werken Lode en Ralf zich naar de top van groep b, heeft Jaimy zich weer kunnen herstellen en heeft Paul ook zijn eerste zege binnen tegen Kees Volkers. Kees zal nachtmerries hebben over de PK academy met 0 uit 2 tegen onze kanjers.

RONDE 5

Lode de Jong (1884) – Leon Elferink (1845) 1 – 0 (zie liveborden)

Ralf Sterk (1850) – Laurens Pollman (1762) 1 – 0

Jaimy Soeterbroek (1863) – Sil van Vugt (1819) 1 – 0

Ton van Garderen (1808) – Sierd van den Beld (1725) 1 – 0

Xander Beenen (1774) – Martijn Struijs (1753) 0 – 1

Kees Volkers (1756) – Paul van der Pas (1768) 0 – 1

Joran Zoutendijk (-) – Yannick Beltman (1641) 0 – 1

Het hoogtepunt van de laatste ronde was de overwinning van Joran, het PK remiseduel tussen Harm Theo en Ralf, en Paul kon weer een plusremise bijschrijven.

RONDE 6

Wout van Harten (1775) – Lode de Jong (1884) 0.5 – 0.5 (zie liveborden)

Harm Theo Wagenaar (1887) – Ralf Sterk (1850) 0.5 – 0.5 (zie liveborden)

Alexander Rogozyanskiy (1780) – Jaimy Soeterbroek (1863) 0.5 – 0.5

Max Quintus (1848) – Ton van Garderen (1808) 1 – 0

Paul van der Pas (1768) – Chris Kerkhoff (1855) 0.5 – 0.5

Xander Beenen (1774) – Ryan Ramdien (1780) 0 – 1

Rick van der Toorn (1610) – Joran Zoutendijk (-) 0 – 1

Volgend jaar zal de PK academy terugkeren naar het OKU, bigger, better en more resilient. Ik vrees alleen dat het weer in Papendorp zal plaatsvinden. Gelukkig hoeven we niet naar buiten, is er airco en is het pils niet al te duur daar.

Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *