PK2 kampioen van het rechterrijtje

Na het nipte en onnodige verlies tegen Stukkenjagers in ronde 7 stonden we nog maar net boven de streep. Ondanks dat we nog duels tegen de nummers 9 en 10 voor de boeg hadden, was er geen sprake van paniek of alle hens aan dek.

Eerst in ronde 8 een uitwedstrijd naar Philidor Leeuwarden. Een lange tocht naar het hoge Noorden. Uren onderweg, alsof je eerst de poolcirkel over moet, maar uiteindelijk waren we dan toch in het mooie Leeuwarden. Dank aan de chauffeurs.

Ze hadden zich wat versterkt met een invaller met ruim 2200, die normaal in hun tweede speelt. Desondanks eindigde de wedstrijd uiteindelijk in 5-5. Een spannende wedstrijd, waar we wel de hele wedstrijd voor stonden, maar het gelijkspel is wel terecht.

De vroege voorsprong kwam van bord 10, waar de dit seizoen kwakbollende teamleider zichzelf had neergezet.

In deze stelling heeft wit net zijn paard van de koningsvleugel weggespeeld en was het tijd voor een boem en een paar zetten later 0-1. Helaas kwam de mooiste variant niet op het bord, wat zou leiden tot een fraai stikmat op het midden van het bord. Zie fragment.

 

 
 
 
Helaas ging er her en der ook wat mis. Mark verloor helaas op bord 1. Bij Tom mislukte de opening, maar heeft toch nog een kans gemist op een gelijke stelling. Tip: interferentie!

In plaats van het fraaie 24.c4 – je moet er maar op komen – speelde Tom 24.Kf2 wat na 24…Dxf4+ 25.Kg1 Dxf6 over en uit was.
Dirk verloor van de sterke IM Migchiel de Jong. Na een kwaliteitsoffer van zijn tegenstander had Dirk een winnende stelling opgebouwd. In tijdnood ging het echter nog helemaal mis.
Ondertussen hadden Kambiz en Marijn hun partijen gewonnen en de overige vier partijen eindigden in remise. Geen idee hoe al deze uitslagen tot stand zijn gekomen, behalve die van Raymond. Raymond is een ideale teamgenoot. Altijd van de partij, zorgt bij het eten na afloop altijd voor de meest vrolijke discussies en een dag later heb je vaak al een uitgebreide analyse van zijn partij in je mailbox. In de opening miste hij wat kansen op groot voordeel, maar daarna bleef het allemaal binnen de remisemarge.

 

 
 
 
De tussenstand na ronde 8 laat zien dat we nog niet 100% veilig zijn, al is de kans op degraderen nog kleiner dan het winnen van de staatsloterij. Maar als wij dik verliezen en zowel Groningen (met 7 BP meer als wij halen) als Philidor (tegen kampioen Stukkenjagers) winnen, kunnen we nog op plek 9 eindigen.

ASV, onze sympathieke tegenstanders uit Arnhem, waren al gedegradeerd en kwamen met vier invallers naar Utrecht. Daardoor leek het eigenlijk alsof er twee wedstrijden werden gespeeld. Na een uur of twee waren de onderste vijf borden al klaar: 4,5 – 0,5. Alleen de Arnhemmer op bord 9 hield moedig stand tegen Tom. Tom heeft nog meerdere keren remise afgeslagen en bleef het proberen, maar meer dan remise zat er niet in. De andere partijen kenden min of meer hetzelfde verhaal. Prima na de opening, wat onnauwkeurigheden van de tegenstander en een snelle overwinning. Zie bijvoorbeeld de partij van Marijn:

 

 
 
 

Ondanks de ruime tussenstand bleef het nog lang onduidelijk. De wedstrijd op de eerste vijf borden zag er tenslotte heel anders uit. Dirk op bord 1 werd verrast in de opening en kreeg geen kans meer. Kambiz had een gelijke stelling na de opening, wilde graag winnen en maakte ook kleine vorderingen, maar een verkeerd plan leverde de tegenstander een ver opgerukte vrijpion op, die uiteindelijk beslissend bleek.
De andere drie partijen, Evert (2), Raymond (4) en Eugene (5) zagen er lang spannend uit en alle uitslagen leken mogelijk, maar uiteindelijk werden het drie remises. Hieronder de analyse van Raymond:

 

 
 
 
Met deze overwinning zijn we uiteindelijk op de zesde plaats geëindigd. Het was een mooi seizoen. Dank nog aan alle invallers, die we vooral in de eerste vijf ronden nodig hadden, maar samen wel 6,5 uit 11 haalden. Volgend seizoen maar eens proberen in het linkerrijtje te eindigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *