Zaterdag: KNSB-ronde 9 en buffet!

Update 20 april 11:00 uur: de wedstrijd Paul Keres 1 – HMC Den Bosch 1 zal, als de techniek het toelaat, niet alleen te volgen zijn via onze PK Live! pagina en Lichess maar ook via KNSB Meesterklasse Online.

Komende zaterdag is het alweer de laatste KNSB-ronde van het jaar. Sportief niet erg succesvol: geen promoties, nog niet alle teams veilig en PK7 gedegradeerd. Maar we hebben steeds zeven teams volledig gevuld en Tribes blijkt uitermate geschikt voor zoveel schakers.

Voor we de zomerstop ingaan (overigens een zomerstop waarin van alles in Utrecht gebeurt, daarover later meer) nog even wat er zaterdag op het programma staat. Om te beginnen bij het einde: we sluiten het externe seizoen af met een buffet! Via de teamleiders is al geïnventariseerd hoeveel eters er zijn, maar voor wie dit leest, niet meespeelt en wel graag mee-eet (hoe schrijf je dat eigenlijk?): aanmelden bij Evert! Indicatie kosten: 15 tot 20 euro. En dan nu wat er daarvoor gebeurt:

Paul Keres 1 en Paul Keres 3 treffen dezelfde tegenstander: HMC Den Bosch (1 en 2). Een soort massakamp dus, zoiets als in 2018. Voor onze teams staat er niets meer op het spel, maar dat is anders voor d’opponenten: HMC 1 staat onder de streep en moet winnen, HMC 2 erboven, maar bij een slecht resultaat kunnen ze worden ingehaald. We kunnen dus tot op de tanden bewapende Bosschenaren verwachten! Om onderschatting te voorkomen: vorig jaar kreeg PK2 een carnavalesk pak slaag van HMC 1 en PK3 verloor in 2018 van HMC 2. En een prettiger herinnering: de bekerwinst uit 2014! (met de finale HMC – PK 1-3).

Enkele PK’ers en HMC’ers in 2018 (foto René Olthof)

Paul Keres 2 is voor 99% veilig en tegenstander ASV Arnhem is voor 100% gedegradeerd. De vorige editie van PK2 – ASV was heel bijzonder: een promotiematch via internet! Ook hier moeten we al te veel optimisme tegengaan: zie dit verslag over een ruime overwinning van ASV op PK2 (inclusief fraaie sfeertekening).

De promotiewedstrijd uit 2021

– We schakelen even door naar een team dat nog zeker niet veilig is: Paul Keres 5 speelt een do-or-die wedstrijd tegen Bergen. Winst is handhaving, bij 4-4 valt het laatste bord af. Bergen is niet het roemruchte Koningsclub, waar PK1 ooit tegen speelde (hier fraai beschreven door Bert), en ik vermoed dat we ze nog nooit hebben getroffen. Bergen en Koningsclub overigens wel, een wedstrijd die die laatste 5000 gulden kostte, fraai beschreven in het jubileumboek van die eerste. Voor wie dat wil lezen: dat boek staat in mijn boekenkast. Allemaal irrelevant voor nu: PK5, pak ze!

Het boek in kwestie (foto schaaksite.nl)

Paul Keres 4 is veilig, al was de ambitie een stuk hoger; het kampioenschap was echter al snel buiten zicht. Dat gaat nu voor 99% zeker naar Moira-Domtoren 1, en dat feestje mag PK4 meevieren, want ze spelen in het Rode Kruisgebouw tegen Moira-Domtoren 2. Pas hoorde ik dat het Rode Kruisgebouw mogelijk gaat verdwijnen, dus alle reden om daar nog een mooie wedstrijd neer te zetten.

Het gebouw (bron Voedselbank Utrecht)

– Tenslotte Paul Keres 6 en Paul Keres 7. Maar die waren toch al uitgespeeld? Dat klopt, maar om 7 wedstrijden is natuurlijk veel te weinig voor zulke enthousiastelingen, dus spelen ze een vriendschappelijke wedstrijd tegen elkaar. Geen idee wie ik nu moet aanmoedigen, en één van de teamleiders is zelfs al naar Texel gevlucht, maar fraai wordt het zeker.

Tot zaterdag! Meehelpen met klaarzetten (vanaf 12.00) en opruimen wordt overigens zeer gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *