Oplossers gezocht voor SGS teamoplostoernooi van 1 mei

Op woensdagavond 1 mei organiseert schaakvereniging Hoogland het SGS teamoplostoernooi. De hoofdorganisator is Wim Velker. Ik heb het afgelopen jaar een paar keer mee gedaan met oplostoernooien, altijd georganiseerd door Wim, en ik ben er erg enthousiast over. Je kunt je afvragen of het oplossen van gecomponeerde mat in twee, drie of meer stellingen, een enkele eindspelstudie, een zelfmat en een helpmat je veel zal helpen om beter te worden in wedstrijdschaak, maar zelfs als dat niet zo zou zijn, kun je er toch veel plezier aan beleven. Ik heb me voor het eerst aangemeld voor zo’n toernooi nadat ik in de inleiding van het boek ‘Rewire Your Chess Brain’ van Cyrus Lakdawala, de twee pagina’s met ‘Practical Benefits of Solving’ had gelezen. Het begint voor mij een hobby naast het wedstrijdschaken te worden.

Hoe ziet zo’n oplostoernooi er dan uit? De tafels staan in de toets-opstelling, ieder krijgt drie blaadjes met daarop, meestal, 9 diagrammen met schaakproblemen, en een bord met stukken. Voorin de zaal kun je een klok de tijd zien wegtikken (meestal 2 uur) en ondertussen loopt Wim als een strenge zenmeester rond om toe te zien dat alles stil en ordelijk verloopt. Als je je antwoorden op de blaadjes hebt genoteerd, of als de tijd om is, lever je je oplossingen in en gaat de organisatie alles nakijken. Direct daarna volgt de prijsuitreiking. Om een idee te krijgen van het soort opgaven geef ik hier de opgaven en oplossingen van een recent oplostoernooi bij En Passant: 2e_GPO_En_Passant_opgaven.pdf en 2e_GPO_En_Passant_oplossingen.

Dan nu mijn vraag: ik ben nog op zoek naar leden van Paul Keres die mee willen doen aan het SGS teamoplostoernooi van woensdagavond 1 mei in Hoogland. Alle informatie over het toernooi vind je via deze link: 1 mei. SGS Oploskampioenschap te Hoogland. Zoals je op die pagina kunt lezen, bestaat een team uit drie mensen die bij elkaar een rating mogen hebben van maximaal 6000 (KNSB ratinglijst van 1 maart). Ik heb al twee aanmeldingen maar met z’n drieën hebben we een te hoge rating en ik hoop dat we naar Hoogland kunnen afreizen met twee of meer teams die elk onder die 6000 grens blijven. Voor de goede orde: het gaat hier om teams maar ieder lost dezelfde stellingen op en er wordt niet samengewerkt. Aan het eind worden alleen de punten van de drie teamleden bij elkaar opgeteld. Vorig jaar deden Evert van Heel, Paul van der Kooij en ik mee met een Team OplosToernooi van Hoogland waar we op een derde plaatst eindigden.

Meld je s.v.p. bij mij aan als je mee wilt doen in een Paul Keres team. Dat kan bijvoorbeeld via een e-mail naar
of meld het bij iemand van het bestuur zodat die het aan mij kan doorgeven.

Tot slot nog een handige link voor als je wat meer wilt weten over probleemschaak: https://probleemblad.nl/. Als je daar wat naar beneden scrolt, vind je links in het scherm enkele linkjes naar handleidingen voor helpmat en zelfmat. In het menu bovenin kun je via ‘Archief’ diverse verslagen van oplostoernooien vinden. Onderaan de meeste verslagen vind je linkjes naar documenten met de opgaven en oplossingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *