Eenzame Winnaars

Niet alleen was PK4 afgelopen zaterdag de enige winner van hun KNSB wedstrijd, maar helaas ook het enige team dat thuis speelde. Ook al was het een beetje leeg in de grote ruimte van Tribes, onze harten waren vol van enthousiasme dit seizoen toch nog goed af te sluiten. We waren niet in direct gevaar om te degraderen, maar toch oncomfortabel dicht bij de laatste plek. En zoals Jan Jaap vorig jaar in zijn Masterclass over degradatieschaak zei: “Liever niet de laatste wedstrijd ingaan met de druk om niet te degraderen.” Dus, het doel voor de dag was om (veiligheid) te winnen. Op zaterdagochtend werd ik wakker met twee berichtjes op mijn telefoon, eentje van Branco van kwart over drie (‘s nachts): er was een feestje in zijn buurt, hij kon niet slapen. De andere kwam van Max: hij voelde zich ziek en wilde liever niet spelen. Helaas hadden we alle mogelijke invallers al gevraagd en was er niemand beschikbaar, dus Max moest toch spelen. Slechter dan een nul kon het niet worden.

Max Max probeerde in de opening een voordeel te krijgen met wit, maar Nonso Ezeoke wist wat hij deed en kreeg een gelijke positie. Zonder voordeel in de opening voelde zich Max niet schuldig om spoedig naar huis te gaan en haalde het eerste halve punt binnen.

Mark was als tweede klaar. Ik had gezien dat zijn opening een beetje misging en verwachtte een nulletje op te moeten schrijven. Tot mijn verbazing gaf hij mij een duimpje naar boven aan, blijkbaar greep zijn tegenstander, Seth van der Vegt, ergens erg mis en moest hij de partij kort daarna opgeven.

De sensatie van de dag was zeker Branco’s partij, waar hij met zwart tegen Martijn Eefting speelde. Hij liet zien hoe je na een pionoffer druk blijft houden:

 

 

Peter kreeg een veelbelovende stelling met zwart tegen Thom Zwamborn. Veelbelovend was het, maar de witte stelling was meer solide dan hij verwachtte. In de analyse erna waren we het met elkaar eens dat zwart beter stond, maar een winst konden we niet vinden. Het eindigde eigenlijk altijd in een gelijk eindspel. In de partij zelf overschatte Peter zijn stelling en kwam snel in de problemen. Zijn ruimtevoordeel van eerder veranderde in zwaktes die hij niet meer goed kon verdedigen. Hij moest later de partij opgeven.

Rolf Dijksterhuis viel in voor onze net geopereerde Michel (wat gelukkig goed ging). Hij kreeg een prachtige stelling uit de opening met wit. Zwart hield het nog best lang vol en miste op gegeven moment een kans om een remise te forceren. Hierna had Rolf geen problemen meer om de winst naar binnen te slepen.

Ik zelf mocht met wit tegen Marcel Scholten spelen. Door een paar onnauwkeurigheden kreeg ik het initiatief in de opening, maar daarmee ging ikzelf niet helemaal nauwkeurig om. We kwamen uit in een scherp middenspel waar de witte positie beter lijkt, maar zwart ook activiteit had kunnen vinden:

 

 

Daarmee hadden we de belangrijke 4,5 punten gehaald en de wedstrijd gewonnen, maar het was nog niet klaar!

Olaf speelde tegen Hendrik Aldenberg en blunderde in een siciliaan alle pionnen op zijn damesvleugel weg. Nou, ik hoop dat ik je niet hoef te vertellen hoe lastig een positie is waar wit drie verbonden vrijpionnen heeft terwijl er bijna geen stukken meer op het bord zijn. Hij won op gegeven moment wel nog een pion terug en bleef dapper verdedigen, maar zijn tegenstander gaf het voordeel helaas nooit uit de hand.

Als laatste bezig was Jan die tegen Henk Dissel moest. Ik had het gevoel dat Jan in het begin iets beter stond, toen in het middenspel iets slechter, maar in het eindspel weer iets beter. Ze bleven maar spelen en na een ruime 4,5-5 uur kwam Jan uit de zaal en schudde alleen maar zijn hoofd. Hij stond aan het eind blijkbaar op verlies, maar heeft er toch nog een remise van kunnen maken.

Na deze winst is PK4 veilig! Moira 1 heeft inmiddels ook nog van Moira 2 gewonnen en staat nu aan de kop van onze klasse. Als ze de volgende wedstrijd niet 0-8 verliezen zouden ze ook op de eerste plek eindigen. Onderaan blijft het wel nog spannend. De Rode Loper 1, Zeist 1 en Zuid-Oost United 1 vechten allemaal om NIET op de laatste plek te eindigen. Zeist 1 en De Rode Loper 1 moeten nog tegen elkaar, en dat wordt waarschijnlijk de beslissende wedstrijd. Als dat gelijk eindigt, zou Zuid-Oost ook nog kunnen degraderen.

2 thoughts on “Eenzame Winnaars

  1. Leuk verslag Yuri,

    Blij dat ik niet meer de enige ben die verslagen tikt. Volgens mij is de penningmeester van mijn andere club alleen niet vernoemd naar een pretpark, maar heet Eefting. En volgens de statistieken in de KNSB heeft Branco gewonnen, Chessbase gaf de uitslag verkeerd aan. Verder leuk te vernoemen dat het een derby was voor Jan Prins, hij bleek al voor de 153ste keer tegen Henk Dissel te hebben gespeeld. Bovendien begreep ik dat Rolf Dijksterhuis eerst bij de Boorstraat was komen opdagen, toen Henk van Lingen hem vlak voor wedstrijdbegin nog naar Tribes schopte. Gefeliciteerd met de winst!

  2. Bedankt voor de feedback, heb het aangepast. Ich dacht al wat een leuke naam, Martijn ‘Eefteling’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *