Het derde redt enig clubeer tegen OZU 1

De wijksderby tegen OZU kende een aparte uitvoering. Een paar dagen van tevoren meldde OZU dat het voor Arie Schwartz te lastig was om op onze speellocatie te verschijnen. De monumentale trap naar de ingang (Adriaan en Olivier, wie kent ze nog, ze hadden er raad mee geweten) vormde een te groot obstakel. Zij hadden al problemen het team volledig te krijgen en er is ook nog iets als bereikbaarheid van de plek. Zijn partij tegelijk in het clubhuis van De Rode Loper te laten verspelen werd de creatieve oplossing. Ik had Arie al een tijd niet gesproken, sinds de tsunami die in 2005 bij het Ledig Erf huishield. En dus ook niet na de hersenbloeding van ca. 12 jaar geleden. Ik stemde er gaarne mee in aan de constructie mee te doen.

Voor Arie en mij was er een speciaal bord opgesteld tussen de twee teams van DRL in. Henk van Lingen regelt bij DRL digiborden voor externe wedstrijden en er was nog een aansluiting vrij voor de onze zodat de partij world wide waaronder het in een kilometer verder gelegen Tribes-gebouw gevolgd kon worden. Het was natuurlijk een vreemde situatie met als een scenario dat het in Tribes 3½-3½ stond en de wedstrijd van ons afhing. Zover wilden we het niet laten komen, dat was al zo’n beetje bij een koffie vooraf bedacht.

Rustig deden we onze zetjes, waarbij ik een déjà vu had van een partij van 40 jaar geleden in de interne van SCU. Tijd genoeg om mee te kijken bij DRL2 – BSG3 en DRL1 – BSG2. Het eerste van De Rode Loper kent veel nieuwe gezichten. Bij BSG2 liepen meer bekende rond. Zoals Tom de Ruiter die op zijn 90e nog zeer vitaal ronddribbelde en Theo Slisser die de 85 aantikt. Met nog een paar 70’ers erbij zou het wel ’s het oudste KNSB-team ooit kunnen zijn. Zij kennen het werk van Adriaan en Olivier en hebben Abraham al lang geleden ontmoet. En ze kenden hun schaakklassieken: ze stonden riant en bleken ruim gewonnen te hebben.

Toen Arie met een niet zo ambitieus maar zeer correct Te1 torenruil en remise aanbood, volgden een leuke analyse en een fijn bijpraten. Het gaat goed met Arie, maar het was de combinatie van parkeergelegenheid voor zijn auto en de steilte van de Spaans aandoende trappen. Ondertussen was het 15:00 uur en zette ik koers naar Tribes. Alwaar de uitslag, die op het bord ook wel duidelijk was, keurig doorgegeven bleek te zijn.

Arie voorspelde een 6½-1½ voor ons. Er waren een paar uitvallers en het geloof in zijn teamgenoten was niet sterk. Dat bleek echter mee/tegen te vallen. Ik was nog net op tijd om André gemakkelijk te zien winnen na een blunder, maar een paar teamleden stonden dubieus.
En daar hoorde Hein Piet niet bij. In een comfortabele stelling stond een pion vijf zetten lang in, maar was vergiftigd. Op de zesde zet vond HP dat de tijd rijp was, maar die was nog steeds rot. De variant ging een ply verder, met stuk- en partijverlies als gevolg. Aan het eerste bord moest Elmer het initiatief aan meestvoudig clubkampioen Jaap van der Tuuk laten: het zag er niet lekker uit. Er moesten dus mooie dingen aan de andere borden gebeuren.
And so it happened, als een feel good movie of als een wedstrijd van Feyenoord. De precieze volgorde weet ik niet:

Arend stond slecht, maar bleek ineens gewonnen te hebben. Waar kantelde het?
(Noot: op het diagram zijn de zetten uit te voeren)

Albert-Jan speelde het tot hier volgens een hem waarschijnlijk welbekend schema en heeft mooie lijnen. Arend wil het paard op d4 weg hebben en ging voor de brute force met 1.Pe2. Objectief beter was het om met 1. Pxe6 Txe6 2. Txe6 Pxe6 3.Ld5 in een wat mindere maar zeker houdbare stelling te berusten. 1..Pxe2 2.Lf1 Inventief, maar nu was 2..Lxb2 3.Dxb2 Lxh3! hard geweest. Na 4.Lxe2 wordt met Lg4 de kwaliteit teruggewonnen. Zwart komt twee pionnen voor. 2.. a4 3. Lxe2 Dd7 4.Lxg7 Kxg7 5.bxa4 Nu is Dxa4 niet zo fijn ivm Dxb2+ gevolgd door Lb5. Da7 is een normale zet met nog steeds een voordelige stand. 5..Lxh3?? is echter een vreemde bok. De kortsluiting kan geweest zijn de aanname dat Txe1 teruggeslagen moest worden. 6.Lb5 Dg4 7.Dc3+ f6 8.Lxe8 en 1-0.

Dat hadden we nodig!
Bij Evert was er niets dramatisch aan de hand.

Beslissend fragment uit mijn partij: 22 …a5 23 f5 gxf5 24 exf5 Pc7 25 Ph4 axb4 26 Txb4 Pd5 27 Pg6 Df7 28 Lxd5 cxd5 29 Th4! .. en wint na nog 10 zetten.

Bij Jan Jaap was er een optisch overweldigend uitziende aanval, maar hij bagatelliseert terecht het gevaar.

De kritieke stelling bij mij, met wat minder amusementswaarde als bij Simon. Wit dacht goed te staan en stoomde op met 17. g4, waarop ik na uitvoerig checken met 17… g5!? antwoordde. Wit krijgt veld f5, maar niet voor zijn paard, en ik veld e5 wat meer waard is. Mijn eerste punt in een jaar.

Simon was inderdaad het kijkcijferkanon deze middag.

Hier nog de kritieke stelling uit mijn partij. 28. Pf6+ gxf6 29. Dxf6 dwingt Pe5 af met een zeer goed eindspel. 28. Pf6+ gxf6 29. Lxf6 Pce7 leidt tot iets vergelijkbaars. Maar ik wil meer. 28. Tae1 Te6?! en nu wint 29. T3e2 gevolgd door Pc5 of Td2. In plaats daarvan 29. Df5?? Dxg2! Zwart won twee pionnen, maar verloor op vlag in een remisestelling.

En daarmee waren we op 5½ punt beland, met alleen Elmer nog steeds doende tegen Jaap. Hij sleept regelmatig punten voor de poorten van de hel weg, maar dat zat er nu geenszins in.

Verderop in de provincie sloeg onze concurrent Woerden met 8-0 toe… Ze staan een MP op ons voor en dat gaat op deze manier niet ingehaald worden. We zijn momenteel wel beste tweede van de derde klassen, maar door de nieuwe indeling volgend seizoen met slechts drie groepen in de tweede klasse is promotie via dat geitenpaadje kansarm. Wel hebben we deze zaterdag de eer van Paul Keres weten te redden. De andere teams verloren.

Paul Keres 3

2058 OZU 1 1994 5½-2½
Veenendaal van, E. (Elmer) 2043 Tuuk van der, J.J. (Jaap) 2107 0 – 1
Lagemaat van de, A.G. (Arend) 2029 Hummel, A.J. (Albert Jan) 2059 1 – 0
Janse, J.J. (Jan Jaap) 2062 Boogaart van den, J.M.C. (Jan Maarten) 2050 1 – 0
Kronemeijer, S. (Simon) 2027 Linde van der, M. (Meindert) 2024 1 – 0
Both, A. (Bert) 2074 Schwartz, A.J. (Arie) 1994 ½ – ½
Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2122 Kruik de, Y. (Yorick) 1920 0 – 1
Schenk, A. (Andre) 2093 Busstra, F. (Freek) 1924 1 – 0
Heel van, E. (Evert) 2014 Goor van, W. (Wout) 1870 1 – 0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *