Schaakfilm(pje): de livepartij van Kees

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Soms krijg je niet helemaal mee wat er allemaal buiten het clubschaak om gebeurt. Zo is er op Twitch een ruim aanbod aan schaakkanalen, gericht op diverse doelgroepen. Vaak hebben schaaktwitchers een fanbase die niet in de gemiddelde commentaarzaal zou passen. Eén van die twitchers is Phoebe Witte, waarover hier een interessant stuk van Renzo Verwer. Zij is clubschaakster die graag WFM wil worden, en één van haar oefenterreinen was het NK journalisten. Haar partijen werden live gevolgd en becommentarieerd, waaronder in de laatste ronde tegen onze Kees.

Die partij vind je hier. Ik vind het wel fascinerend om te zien: de (prettige) commentator werkt zich drie uur lang uit de naad, met veel mensen die live meekijken, -praten en -denken, terwijl een paar meter verderop de wereldtop bezig is. Maar misschien is zo’n partij wel beter te volgen dan het werk van Firouzja, Giri en dergelijke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *