Moeizaam gelijkspel PK2 tegen Wageningen

Sinds 2002 schaakt Wageningen in de eerste klasse KNSB. In dat jaar werd de eerste PK-Wageningen gespeeld. Veel remises en drie overwinningen voor SVW, waaronder door dubbellid David van Eekhout won. In latere jaren hebben beide teams nog regelmatig de degens gekruist. Volgens de voorbeschouwing van Jan Jaap zou de tussenstand nu minstens 4-4 moeten zijn.

Ondertussen is PK1 een meesterklasser, maar heeft PK2 hun plek in de eerste klasse overgenomen. Op 25 november 2023 werd voor het eerst de wedstrijd PK2-SVW gespeeld. Met Wim en Bert hadden wij twee spelers die er in die eerste wedstrijd in 2002 ook al bij waren. Ja, ik was er ook bij, maar zat toen nog aan de andere kant. Bij SVW nog drie spelers die er toen al bij waren: Bert Torn, Fred Jonker en David van Eekhout. Conclusie: we worden oud.

Terug naar de wedstrijd van afgelopen zaterdag. We begonnen goed, want na een uur spelen stonden we al met 1-0 voor. Omdat de tegenstander met slechts 9 man kwam opdagen, had Eugene geen tegenstander. Gelukkig was hem dat twee dagen eerder op de clubavond ook al overkomen, en aldus goed voorbereid wist hij moeiteloos het punt binnen te tikken. Complimenten aan Eugene dat hij toch nog de hele middag bleef kijken en dank voor de mooie foto’s in dit artikel.

De eerste indrukken op de andere borden waren bijna unaniem positief en niets leek een overwinning in de weg te zitten. Behalve op mijn bord dan. Al vroeg in de opening, nog voordat ik een slok koffie op had, werd ik verrast door een briljant stukoffer. Bij deze wil ik dan ook vurig pleiten voor het verbieden van Chessable en andere openingsvoorbereiding.

Weg met Chessable! 🙂


Een paar zetten later stond wit al gewonnen, maar vanaf het moment dat de witspeler zelf moest nadenken werd zijn voordeel met elke zet minder totdat het even 0,00 stond. Optimist als ik ben, wilde ik iets te graag winnen, deed iets niet goed, waarna wit het fraai afmaakte. Een terechte nederlaag.

Er volgden een aantal remises door Frank (“als wit geen gekke dingen doet is de kans op remise levensgroot, zo ook nu :/ .. na 25 zetten allebei nog een koning, loper en 5 pionnen…”), Raymond (“Na wat onnauwkeurigheden kwam ik slechter te staan, maar na taai verdedigen in een dubbel- en later enkel toreneindspel wist ik een halfje te redden.”) en Kambiz (“Na 2 zettenherhalingen besloot ik dat ik iets anders moest doen, maar de voortzetting die ik koos bleek beter te zijn voor zwart. De beoordeling van de stelling werd steeds slechter en in het eindspel was weinig hoop. Er werd door mijn tegenstander na de tijdscontrole een tactisch grapje over het hoofd gezien waardoor ik kon afwikkelen naar een theoretische remise.”)

Ook Bert speelde remise. Een licht plusje voor wit na de opening, maar een onnauwkeurigheid gaf zwart echter de gelegenheid met een gepointeerd Da5 dameruil te forceren. De jeu was er daarmee af en na een zettenherhaling werd een vroege vrede getekend. Dit is meteen een mooi moment om een dankwoord uit te spreken aan Bert en alle invallers dit seizoen. Het tweede heeft nog elke wedstrijd één of meer invallers nodig gehad en ze scoren ook nog eens uitstekend. Misschien moeten we volgende ronde maar met tien invallers spelen.

Ondertussen had Evert zijn partij verloren tegen de sterke Chiel van Oosterom. De aanval na een stukoffer sloeg niet door en Evert bleef materiaal achter. Hierdoor stonden we ineens een punt achter en leek het een moeilijke wedstrijd te worden. Maar gelukkig kwam er een dubbele Utrechtse counter.

Allereerst geeft Marijn een les toreneindspel.

En vervolgens geeft Dirk een les aanvallen. Geholpen door een sterk centrum kon hij naar hartenlust gaan aanvallen en de zwarte koningsstelling openbreken. Een aardig mat als slotakkoord.

Wie meegeteld heeft, komt tot de conclusie dat we met 5-4 voorstaan en dat alleen Wim nog bezig is. Tegen dubbellid David van Eekhout kwam hij prima uit de opening, maar langzaam maar zeker kon David het initiatief overnemen en uiteindelijk de partij winnen.

Het gelijkspel geeft ons na vier ronden een plek in de middenmoot. De top 4 is al gedemarreerd en daaronder zal het nog lang spannend blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *