Zware strijd na staakt het vuren (Paul Keres 1 – Charlois Europoort 1)

Op zaterdag 25 november vond alweer de 4e ronde van de KNSB competitie plaats. Zeven teams speelden een thuiswedstrijd op de eerste verdieping in Tribes. Met bordjes en pijltjes was aangegeven welk team in welke zaal speelde. Prima geregeld, toch bleek dit voor één PK1-speler te ingewikkeld. Het pijltje schuin omhoog werd verkeerd geïnterpreteerd, gelukkig was zowel de 2e als 3e verdieping hermetisch afgesloten en keerde hij terug naar de 1e om alsnog op tijd zijn bord te vinden.

Voor aanvang stonden we al met 1-0 voor, da’s lekker! Kobe had vooruit gespeeld vanwege deelname aan het WK-Jeugd en gewonnen van de Spaanse IM Garrido Dominguez. Een puike prestatie van onze kersverse FM! Helaas heb ik geen partij gezien, misschien kan Kobe deze laten zien tijdens een Masterclass op de clubavond.

Charlois Europoort was sterk komen opdagen, alhoewel het er vrij lang op leek dat ze helemaal niet kwamen opdagen. Om 13:15 uur waren slechts 3 borden bezet door de Rotterdammers (lees: Belgen). GM Igor Glek leek door de massale afwezigheid van zijn teamgenoten behoorlijk van slag en had maar liefst 15 minuten nodig voor zijn eerste zet. Xander koos met 3.e3 voor een rustige opzet tegen het aangenomen damegambiet en liet vervolgens met dxc5 dameruil toe.

 

Wellicht was er nog sprake van licht voordeel voor wit, maar de heren besloten al na 17 zetten de strijd te staken. 1/2-1/2. Xander kon nog lunchen (Uitsmijter met ham en kaas, voor wie het wil weten).

Jan was als tweede klaar. Vanuit het Nimzo-Indisch leek zwart met behulp van een pionopmars naar h3 langdurig positioneel voordeel te krijgen.

 

Optisch zag het er veelbelovend uit. Controle over de witte velden, sterk paard tegen zwakke loper en dat voor een luttel pionnetje. Jan vond het wel meevallen en accepteerde het remiseaanbod.

Niet veel later konden ook bij Niels de stukken weer in de doos. Nee, geen snelle remise maar een vol punt! In een Pirc koos Niels voor een soort Catenaccio opzet met g6,e6,d6,b6,a6. Wit hijgde en pufte, maar wist niet goed hoe hij Niels’ huis omver kon blazen en blunderde in mindere stelling een vol stuk.

 

23…Txb6! en Tea Time. Tussenstand 3-1. Hierna werd op de overige 6 borden lang zware strijd geleverd.

Peter speelde tegen het voormalig jeugdtalent uit Groningen met de prachtige naam Zyon Kollen. De naam Zion doet me denken aan de film The Matrix waarin hoofdrolspeler Keanu Reeves moet kiezen tussen de blauwe pil – een schijnwereld gecreëerd door robots om de mensen onder controle te houden – of de rode pil: de harde werkelijkheid. Peter koos aanvankelijk voor de blauwe pil. In het Dame-Indisch werd – met het thematische pionoffer (7.d5) ogenschijnlijk groot voordeel bereikt.

 

Meerdere Keresianen hadden hier al op een punt gerekend, maar uiteindelijk – na felle weerstand vanuit Zyon – kwam wit er toch niet doorheen. Rood pilletje en 1/2-1/2.

Joris speelde tegen de enige andere Nederlander met (bijna) dezelfde achternaam als de beroemde Franse tennisser uit de jaren tachtig (Henri Leconte). Het werd dan ook een soort tennispartij. Vanuit een Saemisch Konings-Indisch zette Robin met lange slagen richting de linkerhoek (pion naar b2) de witte stelling flink onder druk.

 

Onze Joris hield á la Jim Courier karig stand vanuit de baseline en met een paar dubbelhandige backhand returns vocht Joris zich terug in de partij. Het pionnetje op b2 werd buitgemaakt, helaas vanwege een iets te open koningsstelling en een irritante penning was het te weinig voor het volle punt. 1/2 -1/2.

Op volgorde van talent speelde Paul dit keer op bord 1. Vanuit het Schots (deze opening lijkt iedereen bij Charlois te spelen) kreeg wit met het loperpaar prettig voordeel.

 

Paul probeerde nog tegenkansen te creëren en maakte het wit daarna lang lastig. Uiteindelijk in een ongelijk loper eindspel met torens ging er een tweede pion aan en moest Paul na 72 zetten de handdoek in de ring gooien. 1-0

Op bord 5 maakte Jan Willem zijn thuisdebuut voor PK. In een Franse doorschuifvariant besloot JW de loopgraven in te duiken om o.a. met lopers op d7 en d8 de Belgische invasie tegen te houden. Mooi om te zien was het niet, maar gelukkig voor buurman Hugo was rechts van hem, bij Demre meer spektakel te aanschouwen. Gezien de tussenstand en groeiende frustratie van het niet kunnen doorbreken van de zwarte linies besloot de Belgische IM tot een wanhoopsaanval. Dit was echter kamikaze.

 

De zwarte lopers klommen vanuit de loopgraven en de witte monarch kwam ernstig in het nauw. Teveel Belgisch materieel sneuvelde waarna Thibaut niets anders overbleef dan de strijd te staken, 0-1.

Hugo nam het op tegen de op krukken spelende GM Vitaly Kunin. De Engelse opening van Hugo werd wat twijfelachtig aangepakt door zwart. Hugo leek prettig voordeel te hebben, met mooie invalsvelden voor zijn paarden op d6 en f6.

 

24.La3 was echter de verkeerde kant op en Vitaly greep zijn kans met 24…Le3 25. Dg4, Txf4! Nadat de rookwolken waren opgetrokken had zwart nog steeds een pion meer. Gezien de ongelijke lopers werd het een lastige technische klus dit voordeel te verzilveren. Hugo verdedigde nauwkeurig. 1/2-1/2.

Last but not least, de partij van Demre. In een zijvariantje (5. Lb5) van wederom het Schots leek wit een dreigende aanval te hebben.

 

Demre bleek echter alles onder controle te hebben en zette de partij knap naar zijn hand. Wit offerde nog een stuk maar ook dat werd koelbloedig door Demre geaccepteerd. Later die avond in de Stichtse konden we – onder het genot van bitterballen en vlammetjes, met dank aan Wouter! – ook niets beters voor wit vinden. Prima partij en zeer de moeite waard om na te spelen (link naar alle partijen staat op de website).

Daarmee werd het een verdiende 6,5 -3,5 zege met als Man of the Match (unaniem gekozen): Demre! Op 16 december gaan we op bezoek bij Kennemer Combinatie.

Paul Keres 12354Charlois Europoort 123816½-3½
Hommerson, P. (Paul)2278Dardha, A. (Arben)23180 - 1
Smeets, K. (Kobe)2297Garrido Dominguez, J. (Jesús)24141 - 0
Kerigan, D. (Demre)2360Maerevoet, S. (Sim)24391 - 0
Hertog ten, H.M. (Hugo)2523Kunin, V. (Vitaly)2535½ - ½
Griendt van de, J.W.J. (Jan Willem)2363Vandenbussche, T. (Thibaut)24361 - 0
Lombaers, P.J. (Peter)2354Kollen, Z. (Zyon)2341½ - ½
Ondersteijn, N. (Niels)2327Praet, M. (Maarten)22111 - 0
Wemmers, X.A. (Xander)2364Glek, I. (Igor)2429½ - ½
Breukelman, H.J. (Jan)2385Geirnaert, S. (Steven)2436½ - ½
Kokje, J.J.I. (Joris)2284Lecomte, R. (Robin)2247½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *