Zaterdag: 60 Keresianen thuis!

Komende zaterdag hebben we opnieuw een primeur: 60 Keresianen tegelijk aan het werk! Een absoluut record. Met 60 tegenstanders en nog wat wedstrijdleiders, teamleiders en WAGs erbij zal Tribes tot de nok toe vol zijn, maar gelukkig is ons clublokaal daar heel geschikt voor. Mocht je niet spelen maar wel langs willen komen, kom dan vooral!

Update: De partijen van ons eerste team zijn vanaf 13:00 uur online te volgen via de ‘PK Liveboards‘ pagina (doorklikken naar ronde 4).

En wat staat er op het programma?

Het eerste treft Charlois Europoort. Dat leverde in 2014 een aardig sommetje op: Xander en Mher spelen voor hun teams een partij schaak tegen elkaar met een schaakklok. Het speeltempo is 1½ uur starttijd plus een half uur extra als er 40 zetten gespeeld zijn. Elke zet krijgen de spelers er een halve minuut bij. Mher staat beter en probeert vanwege de stand per se de partij te winnen. Pas bij zet 155 eindigt de partij als Xander remise claimt. Op dat moment heeft Xander 4 minuten op de klok en Mher 1 minuut. Als de wedstrijd om vijf over een begonnen is, wanneer is de partij afgelopen en kan het team van Xander zich op maken te gaan eten en kan de auto van Mher terug naar België?. Antwoorden in de comments. In 2014 werd het gelijkspel, vorig jaar werd er ruim gewonnen. Een overwinning zou ook nu niet vreemd zijn, al is het Rotterdams/Belgische vreemdelingenlegioen zeker niet zwak.

Het team uit 2015 (bron: www.charloiseuropoort.nl)

Het tweede krijgt Wageningen op bezoek, waar het eerste vaak tegen heeft gespeeld (we noteren 2022, 2019, 2012 en 2009. In die 2012-match stond dat Wageningen-PK 4-2 stond, en dus nu minimaal 4-4. PK2 – Wageningen zal ergens rond de 0-0 staan, en het is aan de mannen van John (zelf langdurig Wageningenspeler) om de openingstreffer te maken. En natuurlijk: wie mag er tegen Timman?

Wageningen – PK in 2018 (foto https://www.stadwageningen.nl/nieuws/algemeen/727838/schakers-wageningen-zien-toch-lichtpuntjes-na-derde-nederlaag)

Het derde moet de wonden likken na verlies tegen Woerden. Dat geldt ook voor opponent Caissa 2; zowel wij als zij waanden ons kampioenskandidaat, maar gingen met vergelijkbare cijfers ten onder tegen de mannetjeseenden. Een lastige tegenstander: in 2009 verloor PK1 van hen door het pannenkoekincident (geen verslag, geen commentaar, geen bloemen) en in 2019 verloor het tweede.

De te verwachten reactie als je naar het pannenkoekincident vraagt.

Het vierde moet ook bijkomen van verlies en een kampioenschap dat uit zicht is verdwenen. Misschien is Zeist een goede tegenstander om de flow weer terug te krijgen; die hebben het lastig in de 4e klasse. PK – Zeist is vaak in de onderbond gespeeld, maar soms ook in de KNSB: hier een editie uit 2008 (PK3 – Zeist), met onze Max aan de verkeerde kant, en in 2022 won het vijfde! In dat vrolijke rijtje past ook een fraaie SGS-overwinning van PK4. Resultaten uit het verleden enzovoorts, maar toch…

PK5 – Zeist uit 2022

Het vijfde zit in een Noordhollandse poule, en treft dus geregeld teams die niet meteen een belletje doen branden. Zo krijgen ze nu Opening ’64 uit St. Pancras. Zelf googelen levert weinig op (daarvoor moet je kennelijk iets op Chess.com doen), en gegoogle op het dorp leidt tot allerlei berichten over een moord. Er is vast wel iemand die een beter weetje heeft.

De kerk van Sint Pancras (via omnitraveler.nl)

Het zesde doet iets bijzonders: na SMB1 (uit) treffen ze nu SMB2! De KNSB wilde de reisafstanden kennelijk minimaliseren en heeft geregeld teams van dezelfde vereniging in één poule gestopt; een actieve Evert heeft iets dergelijks bij ons voorkomen. Van SMB1 werd verloren en dus moet er wraak op hun tweede worden genomen. Daar heeft PK2 ooit 4-4 tegen gespeeld, toen SMB nog de leidende club van Nijmegen was. We verwachten iets beters van ons zesde.

De specialiteit van SMB: het Waalkadetoernooi!

Tenslotte het zevende dat Rivierenland treft, zo’n tegenstander die je in de SGS nooit wilde en al helemaal niet uit: ver weg, via donkere wegen langs verraderlijke slootjes, en steevast een bar die dicht is als de partij is afgelopen. Niet dat ze in Utrecht niet gevaarlijk zijn: zie hier voor een voorbeeld uit 2015. Of dat ook op zaterdagen zo is, zullen we zien.

Rivierenland (via www.plaatsengids.nl)

Tot zover alle voorbeschouwingen. Mocht je één van de weinige Keresianen zijn die niet hoeft te spelen, kom dan gerust langs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *