Zaterdag: 60 uitspelende Keresianen

Komende zaterdag hebben we een nieuw record: dan spelen 60 (!) Keresianen tegelijk KNSB. Dat hadden we in ronde 2 ook al kunnen bereiken, maar die ronde werd er nogal wat vooruitgespeeld vanwege de Europacup. Dit soort smoezen hebben we nu niet, dus we gaan kijken waar die 60 spelers allemaal naartoe gaan.

Laten we beginnen met het 4e: in hun poule is een bijzondere stand ontstaan. Drie teams op kop met 3 uit 2 en 8,5 bordpunt: de zesjescultuur in optima forma. Twee van die teams treffen elkaar: ons vierde dus en BSG 2, het veteranenteam van de Bussumers. Een strijd van enthousiasme en ervaring, wie gaat daar bovendrijven?

Tom de Ruiter en Theo Slisser, de meest ervaren spelers van BSG 2 (foto Bart-Jan van Oel, uit de Gooi- en Eemlander)

En de reden dat we bij het vierde begonnen, is dat het 7e met hen meereist: die treffen BSG 3. Hun eerste KNSB-uitwedstrijd! Ook zij gaan dus naar het knusse denksportcentrum waar BSG al sinds jaar en dag speelt. En hebben we BSG 3 eerder getroffen? In elk geval het vierde, heel wat jaren geleden. Een krappe winst, waar we nu ook best tevreden mee zijn.

Een blik in de speelzaal (foto www.bsg-bussum.nl)

Gaan we door naar het 6e die uit moeten tegen SMB 1. SMB 1 – PK 6, geen gezicht. Ooit, toen uw verslaggever nog kon schaken, moest het eerste ertegen met een meesterklasseplek op het spel (niet gelukt, dat kwam pas een decennium later). En nu in de vijfde klasse? Het mooie is wel dat we de allersterkste Keresiaan kunnen treffen, die al jaren de kleuren van dit team verdedigt.

Guus

Door naar het 5e, die in de Noordhollandse poule heel wat leuke reisjes krijgen. Dit keer naar Zaandam, waar ze de HWP/ZSC combinatie treffen: twee Zaanse clubs hebben de krachten gebundeld. Een gecompliceerde toestand die hier wordt behandeld, overigens al eerder door Bert opgezocht. Zaandam kwam vorige week nog op de kaart door een heuse recordsimultaan, wat hier wordt beschreven.

De recordsimultaan (foto Ard Dekker, bron www.schaken.nl)

We maken een sprongetje naar het 3e. Die willen kampioen worden, maar het nabijgelegen Woerden ook, en die twee treffen elkaar zaterdag. Dat zijn ook de enige teams die nog alles gewonnen hebben, dus het is niet overdreven om dit als een belangrijke pot te zien. Woerden hebben we natuurlijk vaak getroffen, zij het in de onderbond: zie hier een leuk verslag van Jaap uit 2012 en hier iets recenters over de SGS-beker. Ze hebben spionnen in onze interne, en wij in de hunne! Zaterdag zien we wie het beste heeft gespioneerd.

Een ‘charmant plaatsje’ aldus Jaap (foto www.beleefwoerden.com)

Het 2e dan. Niet zo best uit de startblokken, in een poule zonder aanwijsbare degradatiekandidaten (wie is het Ajax van 1B?). En dan nu tegen Krimpen aan de IJssel, een lastige kluif: in 2022 een benauwde 5-5, het jaar ervoor een fikse pandoering. Wat gaat de nieuwe teamcaptain (het bestuur heeft alle vertrouwen, zo wordt gezegd) verzinnen?

PK2 – Krimpen in 2022 (foto: Alwin van Ee)

We sluiten af met het 1e. Die moeten zo onderhand op pad, want uit naar Zuid-Limburg, en Zuid is daar ook echt Zuid. Die zaten ons de voet dwars bij de promotiewedstrijd in 2021 en we verloren er eerder van in 2016 en 2009. Ik kan me ook nog wel wat winsten op hen herinneren, maar die zijn kennelijk niet beschreven. Maar in Albanië werd gewonnen! Nu ook?

De opwarmer

Tot zover de voorbeschouwing. Mocht ik interessante feitjes hebben gemist, voel je vrij om ze in de comments te vermelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *