Het derde houdt Haags team eronder

De tweede ronde was met alle teams thuis, en dat zijn er dit jaar 7. Een drukke bedoening, ook zonder het eerste en een  paar ander clubleden die vooruitgespeeld hadden ivm het prestigieuze Europese kampioenschap voor clubteams. Hun Albanese avonturen zijn elders op de site te lezen. Er bleven deze zaterdag 44 Keresianen en evenzovele tegenstanders over. Deze waren op de eerste verdieping van ons clubhonk verspreid in zalen rondom trap en lift. Het leidde tot veel dolende schakers, maar als je genoeg rondjes liep kwam je je eigen lokaal op een keer wel tegen. Dat was bij ons de Banki-zaal. Banki is een speer waarmee Nomaden hun bevolking op peil hielden. Een primitieve traditie die met de introductie van automatische geweren verloren ging, zo viel er te lezen.

Derde klasse is het niveau en de eerste ronde was gewonnen. Tegenstander was SHTV, waar niemand van gehoord had. Het blijkt een fusie te zijn van Haagse Toren en Vogelwijk, waarbij de laatste naam wel een belletje doet rinkelen. De S staat voor Schaakcombinatie. Een modaal team. Bij ons waren Marijn en Arend naar Albanië afgereisd, Hein Piet en algemeen reserve Tom namen hun honneurs waar. Op papier waren we sterker, maar niet dusdanig dat een wedstrijd vanzelf gaat. En zo startte het zeker niet. Het begin was stroef, het eind verliep soepel.

En bij Hein Piet deed het dat meteen al. Mat zetten is een belangrijk onderdeel van het spelletje en HP beheerst dat aspect uitstekend!

.
Het leek mij een goede aanleiding om remise aan te bieden. Ongelijke lopers en zware stukken. De computer gaf het als gelijk, maar eigenlijk stond ik best makkelijk en had mijn tegenstander het nauwkeurig moeten doen. Volgende keer maar wat strijdlustiger wezen.

De opstelling van de borden was zo dat onze vier witte borden aan de raamkant speelden en de zwarte aan de muurkant. Hierdoor viel het extra op dat de witte borden lekker liepen en de zwarte niet. André verspeelde met die kleur tempi met zijn dame, had ik het idee. In het aardige verslag van SHTV worden verslagen in 5 soorten opgedeeld. Ik hoor zeker bij de rondlopers die op basis van vluchtige, onregelmatige observaties een tekst fabuleren. Het kan heel anders gegaan zijn, maar André liep zeker achter de feiten aan en verloor te veel materiaal.

Simon had wit. Hij bleek tactisch bij de les. Zie het fragment met Simons opmerkingen.

.
Toen hadden we de 40 zetten gehad. Er waren nog vier partijen bezig die er vanuit onze optiek steeds beter uit begonnen te zien.
Jan Jaap maakte een niet al te solide remise. De dip is nog niet opgelost. Een sterk slot was er bij Tom. Hij licht toe hoe hij voor de winst ging. Strak gespeeld.

.
De laatste witspeler was Evert. Hoe hij Ton Bodaan het eindspel afnam is uitgebreid uit de doeken gedaan in het Haagse verslag. En dan was als laatste Wouter nog bezig tegen een andere Wouter. Het zag er lange tijd zorgwekkend uit en zijn manschappen moesten zich op de achterste rijen verschansen. De aanval liep echter vast en vooruitgeschoven pionnen werden zwaktes. Waardoor Wouter de partij naar zich toe trok en als enige zwartspeler een vol punt haalde.

De 6-2 was een wat geflatteerde zege. De volgende ronde wacht ons Woerden. Ook zij hebben twee keer gewonnen, waarvan deze ronde met liefst 7½-½ tegen een niet slechte tegenstander. Hopelijk was ook dat geflatteerd. We zullen in ieder geval alle zeilen moeten bijzetten.

Paul Keres 3 2074 SHTV 1990 6-2
Jan Jaap Janse 2078 Eduard van Dijk 2070 ½ – ½
Tom de Jong 2113 Luka Wink 2023 1 – 0
Bert Both 2086 Daniël van Loenen 2014 ½ – ½
Hein Piet van der Spek 2124 Maarten Stolte 2017 1 – 0
Wouter Langerak 2047 Wouter Noordkamp 2019 1 – 0
Simon Kronemeijer 2037 Hans Segers 1937 1 – 0
André Schenk 2093 Sander Pauw 1944 0 – 1
Evert van Heel 2014 Ton Bodaan 1895 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *