PK7 – Moira-Domtoren 3

Tekst: Ritsaert Pel

Voor de eerste keer in haar geschiedenis doet Paul Keres mee met zeven teams in de KNSB-competitie. Niet alleen een debuut voor Paul Keres maar ook voor sommige spelers in ons team die gewend zijn aan jarenlang meedoen in de regionale competities van SGS en SOS. Overigens waren
veel van die avonden best memorabel. Was het niet vanwege het keren met een te grote auto op de Lingedijk of door dichte mist (bijna op de tast) de speellocatie van de tegenstander vinden dan was het wel in de nazit. Maar er is een nieuw tijdperk aangebroken. Niet alleen wordt er overdag geschaakt ook lijken de competitieregels wat strakker te worden gehandhaafd met officiële arbiters. Hoe zou dat gaan?

Onze tegenstander Moira Domtoren 3 bracht veel jeugdspelers mee en gingen enthousiast de strijd met ons aan. Op papier waren we weliswaar iets sterker maar in de praktijk pakte dat niet helemaal zo uit. De start was niet zo best. John probeerde op het 8e bord het nodige maar liet zich verleiden tot te snel spel. En we stonden met een nul achter. Niet snel daarna moest ook Ti de vlag strijken die in een scherp spel (Traxler variant) helaas het onderspit moest delven. En we stonden met twee nul achter.

Gelukkig wisten we het tij weer te keren met overwinningen van Ritsaert en Ton en werd het 2-2. Het spel lag voor beide teams weer open. In de computeranalyse bleek Lichess zo vriendelijk om mijn 14e zet als blunder te kwalificeren terwijl ik zelf best tevreden was met mijn zet. Het zal wel iets zijn van er was een veel betere zet. Ik had de alternatieve zet ook wel afgewogen maar kennelijk niet zo hoog gewaardeerd als Lichess. Mijn partij tegen Ralf:

Ton wist met wit de overwinning te behalen tegen Rien Veerman.

 

21 Ke2 h6
22 Tah1 Tfe8
Door 22 ..Tfe8 creëert zwart een vluchtveld en gaat het loperoffer niet
op: 23 Lxh6??? gxh6 24 Txh6 Kf8 25 Th8 Pg8
23 g5 fxg5
24 Lxg5 Kf8
25 f6 Pg8
26 fxg7 Kxg7
(26 f7 loopt stuk op 26..Txe6)
27 Lxh6 Kf6
28 Te3 Pxh6
(28…Txe3??? 29 Lg5 Kf7 30 Th7)
29 Txh6 Ke7
30 Th7 Kd8
31 e7 Kc8
(31..Kd7 32 Lf5 Kd6 33 Te6 Kd7 34 Ta6 mat)
32 Lf5 zwart geeft op.

Dat speelde lekker zo met al die open lijnen en diagonalen. Peter van den Belt kwam een kwaliteit voor te staan. Tegen Mark en maakte het op fraaie wijze af. Helaas moest Jelle na een moeizame partij opgeven. En werd de partij van Gerard remise. De stand was gelijk 3,5 – 3,5. Hou zou het eerste bord het eraf brengen. De slotstelling van Peter Spannring staat hieronder.

 

Peter mocht zaterdag met zwart op bord 1 aantreden tegen Erwin de Kleijn (1755), hij is kennelijk bekend schaakvlogger. Jelle ging hem na mijn wedstrijd de hand schudden en vertelde dat hij zijn vlog volgde: https://www.youtube.com/@schaakvlogvanerwinenmax9186/videos. Peter Spannring had een ingewikkelde partij en kam aan het eind krap in zijn tijd te zitten. Het was minutenwerk en Peter kon met nog 1.20 minuten op de klok de partij over de streep trekken. ‘Ik kan mij herinneren dat ik gewonnen stond, maar met 4 minuten op de klok vergat ik de klok in te drukken, pas bij 1.30 over had ik het door, mijn wedstrijdleider had het toen al eerder door, maar mocht mij niets kenbaar maken.’ Kennelijk hebben we een patent op spannende wedstrijden. Het werd een remise en daarmee 4-4.

Na zo’n eerste ronde denk ik het gaat niet verkeerd en er zit zeker meer in. Omdat er bij de andere teams in onze klasse er nog een 4-4 is gespeeld zijn er nog genoeg kansen. We zullen wel aan de bak moeten omdat er bij de andere teams best wel een aantal zit die gemiddeld genomen een hogere rating hebben. We gaan er gewoon voor.

Paul Keres 7 Rating
 
Moira-Domtoren 3
Rating
Uitslag
Spannring, P. (Peter) 1808   Kleijn de, E. (Erwin) 1755 ½ – ½
Garderen van, A. (Ton) 1722   Veerman, R. (Rien) 1702 1 – 0
Halve, G.F.M. (Gerard) 1703   Graaf de, G.E.G.G. (Gerard) 1681 ½ – ½
Pel, R.J. (Ritsaert) 1696   Sterk, R. (Ralf) 1680 1 – 0
Vellema, J.J. (Jelle) 1678   Fokkinga, T. (Tijl) 1483 0 – 1
Belt van den, P.G.H. (Peter) 1654   Graaf de, M. (Mark) 1599 1 – 0
Jong de, T. (Ti) 1577   Haque, N. (Nishaaz) 1685 0 – 1
Rooy van, J. (John) 1523   Stok, J. (Joris) 1145 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1670   Gemiddelde Rating: 1591 4-4

4 thoughts on “PK7 – Moira-Domtoren 3

  1. Ik speelde nog Dxc3 in de slotstelling van hierboven, wat natuurlijk helemaal winnend was. In de hectische slotfase en in een vlaag van paniek dacht ik echter dat ik Pe4+ over het hoofd zag wat mijn dame zou vorken, toen heb ik maar snel remise aangeboden. Een paar seconden later ontdekte ik dat dit een monumentale blunder was omdat het paard niet naar e4 kan. Voordat ik mijn aanbod weer in wilde trekken (kan dat eigenlijk?) had mijn tegenstander uiteraard snel geaccepteerd en mij een hand gegeven. De meegereisde Max Valkenburg had al gauw het halfje opgeschreven en ik bleef verbouwereerd achter na deze bizarre fout. Mijn debuut bij Paul Keres zal ik in ieder geval niet zo snel vergeten.

    Groetjes,

    Peter S

  2. Sterk gespeeld Ritsaert! Ralf is op weg om heel sterk te worden, dus deze kan later eeuwigheidswaarde krijgen…

  3. Inderdaad een amusante hak- en zaagpartij van Ritsaert! Prima verslag ook, maar waarom dat ‘haar’ in ‘Voor de eerste keer in HAAR geschiedenis doet Paul Keres…’? Is Paul Keres opeens een vrouwtje geworden? Of omdat schaakvereniging een vrouwelijk woord is? Het lijkt me een typisch geval van onnodige ‘verharing’: het paard en haar staart. Er is niets tegen Paul Keres en ZIJN geschiedenis. Of: Voor de eerste keer in DE geschiedenis, als je het probleem wilt vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *