Paul Keres 4 – Almere 2: De weg toch nog gevonden

Dit is de tweede helft van het verhaal van de wedstrijd Paul Keres 4 tegen Almere 2. Nadat de eerste drie partijen al op 23 September gespeeld waren en we 0,5 – 2,5 achter stonden, had Paul Keres 4 een lastige opdracht 3,5 uit 5 voor een gelijk spel of 4 uit 5 voor een winst te halen. Dat is zeker niet makkelijk ook als je tegenstander een iets lagere rating hebben gemiddeld. De verleiding om de tegenstander te onderschatten word daardoor alleen maar groter.

Op bord 1 kregen we versterking van Wan Fokkink die tegen Jacques Huijzer moest spelen. Hij kwam moeilijk uit de opening, zijn stukken stonden overall in de weg. Na een tijde had hij wel een weg gevonden om de stukken te ontwikkelen, maar toen was de stelling gelijk. 1/2-1/2

Op bord 5 speelde Pim Beers tegen Michel Kerkhof. Uit het opening kwam een gelijke stelling met een symmetrische pionstructuur op het bord. Michel veranderde nog de structuur en probeerde in een IQP positie winstkansen te creëren, maar zonder succes. Stokfish gaaf de hele partij een 0. 1/2-1/2

Op bord 6 had Jan Prins wit tegen Albert Kortendijk. Het leek eerst heel remiseachtig maar Jan wist zijn positie met kleine stappen te verbeteren. Naar zet 34 is het wel duidelijk dat wit voordeel heeft.

Meer ruimte, een prachtig paard op e5 en een actieve torren. Maar hoe verder? Het is niet makkelijk om dit te winnen. Belangrijk voor zwart is hier de loper te activeren en de witte stukken niet nog meer binnen te laten. a5-a4 is bijvoorbeeld een plan om het veld b5 voor de loper te hebben. Maar, zwart liet twee zetten later die witte torren op c8 en later nog naar g8, dat was te veel.

46.e4! Jan heeft nu een meerderheid op de koningsvleugel en de zwarte pion in het center is makkelijk te blokkeren. Er kwam 46…a4 47.g6 axb3 48.axb3 Lb5 49.Pd3 Lxd3? 50.Kxd3. Wit heeft alles blokkeert en kan nu rustig ermee beginnen pionnen te winnen. Dit toreneindspel was kansloos voor zwart. 1-0

Op bord 7 speelde Mark Gesman tegen Mark Uildriks. Mark stond al heel vroeg een pion achter met een slechtere stelling en moest toen ook nog een kwaliteit weggeven. Het zag er niet goed uit. Hij kwam uiteindelijk in een verloren eindspel uit waar wit twee verbonden vrijpionnen had en een extra kwaliteit. Duidelijk winnend tegen het paard en twee pionnen van Mark. Verassend bod zijn tegenstander remise aan. Of dat nou was omdat de tegenstander dacht dat de wedstrijd al gewonnen was of omdat hij de winst niet zag is niet zeker. Gelukkig voor ons was dit de reddende half punt om nog gelijk te eindigen. 1/2-1/2

Op bord 8 speelde Yuri Gassner tegen Jeroen Wieland. In een standard italiaans, verraste me mijn tegenstander me met een offer.

Ik moet zeggen dat ik het had aanzien komen omdat mijn tegenstander in deze positie 12min naadacht. Nog steeds had ik niet verwacht dat het echt op het bord zou komen. 17… Pxg2?. Ok goed, 18.Kxg2 is niet echt mogelijk omdat 18… Pf4 19.Kg1 Dxh3 20. Pe3 Te6 komt en wit heeft geen goeie verdediging tegen Tg6 (Computer geeft 21.Ph4 met een evaluatie van -7). Maar 18.Le3 is mogelijk en nu kwam de tweede verassing met 18… Phf4??. Na Pxe1 heeft wit twee stukken voor de torren en pion wat vaker beter is voor de kant met de twee stukken. En ook hier is dat iets beter voor wit, maar zwart kan nog vechten. Naar 18…Phf4?? heeft wit een hele stuk voor een pion en dat is niet genoeg. Er kwam 19. Lxf4 Pxf4 20. Pg1 Dg6 21. Pe3 en zwart heeft geen mogelijkheid om een anaal te creëren. In tijdnood gaf ik later de win nog weg.

De computer vind hier nog een remise met 31…hxg4! 32.Ne7 Kf7 33.Nxg6 g3! en als wit de pion neemt heeft zwart of een repetitie met schaak op g6/h6 of zwart wint zijn torren terug – de torren op d2 is niet gedekt – als de witte koning probeert in het center te lopen met Th2. Dus wit moet 34.Kh1 spelen en na 34…Txg6 35.Pe2 Th6 36.Kg1 Th2 37.Nxf4 Txd2 heeft zwart heeft genoeg activiteit en pionnen om remise te houden. Gelukkig zag mijn tegenstander dit niet met 3min op de klok en speelde 31…Kf7 32.Nh4 (Grappig, hier is de zelfde zet weer mogelijk 32…hxg4!) 32…Tg5 33.Ph3 Pxh3 34.Kxh3 en de zwarte aanval was voorbij. 1-0

Eindstand 4-4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *