Liveblog Albanie – Paul Keres 1 en 2 op de Europacup

Welkom op de liveblog! Van 1 t/m 7 oktober vindt de ECC (Europese Kampioenschappen voor teams) plaats in Albanië en Paul Keres doet mee met 2 teams. Op deze pagina houden we je op de hoogte van onze (schaaktechnische) bevindingen. Mocht je iets willen weten of een verzoek hebben voor de liveblog, dat horen we graag in de comments!

Indelingen, uitslagen en de stand is hier te volgen.
Livepartijen op lichess
Linkjes naar de live partijen vind je vanaf de homepage van het toernooi: https://clubcup2023.com/.

Zondag 8 oktober Einde liveblog

De Europacup zit erop! Via verschillende vlieg- en vaarroutes gaan de Keresianen weer terug. Het was een erg mooi event met een gezellige groep. Onder licht voorbehoud: Op donderdag 19 oktober geeft Hugo een Masterclass over de Europacup!

Zaterdag 7 oktober 20.00

In de laatste ronde zat het niet mee voor PK. Het eerste team maakte ternauwernood een gelijkspel. Het tweede team speelde op 4 borden. Arend speelde remise. 

Vrijdag 6 oktober 20.00

Elmer is vandaag op busavontuur geweest:

Met de bus in Albanië! Dagje hiken naar de Mount Tujanit bij de Dajti bergen en Tirana verkennen. Idee was om heen met de bus te gaan, terug met de taxi. Niet 1, maar 4 bussen bleken nodig te zijn om bij de kabelbaan te komen. Daar op de top begint dan de hike. Ik had de avond ervoor al geïnformeerd waar het busstation was. Nou ja busstation, gewoon langs de doorgaande autoweg. Geen vangrail, geen borden, razend verkeer, doch zeer vriendelijke mensen die uitleggen waar je moet zijn. En ja hoor, na 10 min. kwam bus nr. 1. Hier geen OVpay met contactloze kaartbetalingen, mobiel betalen, een app of in-en uitchecken. Gewoon lekker direct instappen. En handje contantje afrekenen bij een mannetje wat naar je toekomt. Zoeenvoudig kan het ook! Bus nr. 2 ging van Durrês naar een buitenwijk van Tirana. In deze bus struinde zowaar een bananenverkoper langs. Hartstikke handig als je de berg nog op moet! Bus nr. 3 gingv naar het centrum van Tirana, vlakbij Skanderbeg Square. Na instap vertrok ie gelijk, mooi! Onderweg groette de chauffeur wat bekenden en stak rustig een sigaret op. Geen probleem. Aan de andere kant van het bekende plein vertrok bus 4 ook weer direct. Ideale overstap. Bij bus bus 4 was de chauffeur kennelijk op weg naar huis, niet ver van de eindhalte parkeerde hij de bus in een straat en stond er een andere bus 4 klaar voor alle overgehevelde passagiers. Al met algenoten van het lokale openbaar vervoer, met de hartelijkheid van de mensen en juist het gebrek aan (te veel) orde en stramien in veel opzichten. En de Mount Tujanit? Geweldig! Net als Bunk Art waar Sander een mooi verslag van heeft gemaakt. Dat kan ik alleen maar beamen. Op de terugweg zei de taxichauffeur dat hij Albanië prachtig vindt, maar dat er in zijn optiek gebrek aan organisatie is. Gek genoeg kan het voor mensen, bij wie organisatie normaliter overwhelming is, juist soms prettig zijn als er even minder organisatie is. En vice versa.

  

Er werd ook nog geschaakt.

Zowel PK1 als PK2 verloren nipt met 2.5-3.5. In beide matches had er meer in gezeten. Arend won en komt daarmee op 4 uit 6! Als hij de laatste ronde (zaterdag) wint, haalt hij met 5 uit 7 een FM norm. Met zo’n norm behaal je de FM-titel als je 2100 (ipv 2300) Fide rating behaalt. Succes Arend!

Hugo versloeg ex-Nederlands kampioen Jan Smeets op  spectaculaire wijze!

 

 

 

Donderdag 5 oktober 20.00

Crisisberaad in het restaurant vanwege alle zieke spelers in het toernooi?!

Helaas waren Xander en Evert ziek en moesten we een bord leeglaten. PK1 won wel nipt van Zuid-Limburg.

PK2 genoot ervan om in de buurt van Magnus Carlsen te schaken. Op een aantal borden waren er kansen op meer. Branco won! De livepotjes: 

Donderdag 5 oktober 15.00

PK2 speelt live vandaag! Ze schaken tegen CE Le Cavalier Differdange uit Luxemburg dat op een vaste tafel (met liveboards) schaakt. In de gelederen bij de tegenstander een speler met “AIM” als titel. Dat blijkt: “Arena International Master (AIM) is achieved by a series of 150 bullet games, 100 blitz games or 50 rapid games with a performance rating of over 1700.” 

PK1 schaakt tegen Zuid Limburg. Tijd om te winnen!

Donderdag 5 oktober 09.00

Niet live, maar wel contextueel relevant: vorige week belandde ik (Sander) in Tirana en had daar een paar dagen om de stad te verkennen. 

Op het eerste gezicht lijkt Tirana een drukke, vieze en armoedige hoofdstad. Dat was zeker mijn impressie de eerste dag. Net aangekomen en onderweg naar mijn hostel liep ik langs drukke straten en vieze containers. Ja, ik zie dat ze leuke koffie en eettentjes hebben, maar is dat alles? Gelukkig valt er meer te beleven dan de genoegdoening van een kopje koffie of een lekker koud biertje. Het verblijf in het hostel is prettig. Al snel maak ik contact en leer ik Jim (31) uit Oss kennen. Een sociale jongen die (bijna) elk jaar teruggaat naar de Balkan. Hij houdt van het leven hier, de gemoedelijkheid en de sociale cohesie wat volgens hem in schril contrast staat met het robotachtige Nederland, niet geheel onze eigen schuld, want klimaat. Aldus Jim. Na twee biertjes en veel geouwehoer over het leven, schaken en ons onderwijs(klimaat) houdt hij het voor gezien. Dat betekent dat ik weer verder kan nadenken over wat ik ga spelen op 1.d4.

Slapen in een hostel betekent ook voor mij dat er altijd wel een snurker in de kamer aanwezig is. Helaas helpt mijn combi van oordopjes en noise-cancelling headphones niet om het geluid van het snurken te onderdrukken. Ik blijf nog even wakker dus. 

Mijn plan voor de tweede dag is om de Dajti berg te beklimmen – iets wat half gelukt is, maar daarover later meer. Noem het serendipiteit, onnozelheid, typisch of iets anders passends maar bij het kopen van mijn kaartje bleek het een kaartje te zijn voor de bunker (Ook wel BunkArt genoemd) in diezelfde wijk als de kabelbaan voor de Dajti berg. 

Met mijn suffe kop ben ik dus gewoon ergens in de rij gaan staan en kocht iets heel anders dan ik dacht te kopen. Ik wijt het aan de snurker en zal hem zodoende een rekening op zijn kussen leggen vannacht. Eigenlijk moet ik hem bedanken, want wat een fascinerend (en tragisch) uitje was dit. Iets wat mij ineens een saaie verplichte tijdsbesteding leek, greep me vast en liet me niet meer los. 

De uren die ik in de onverwachts grote bunker heb besteed, leerde ik over de geschiedenis van Albanië vanaf de Tweede Wereldoorlog. Het land dat toen in handen was van Italië tot 1943, vervolgens Duitsland en na de bevrijding een communistisch land werd onder leiding van Enver Hoxha. De leider (dictator?) die Albanië verder de armoede indrukte door heel het land vol te bouwen met ca 180.000 bunkers eind jaren 70/80. Toen het regime in 1991 viel bleek het land 50 jaar achter te lopen op haar buurlanden. Dat verklaart voor mij iets meer waarom Albanië is zoals het is. 

 

Nu weer terug naar het beklimmen van de Dajti berg. Dat viel tegen. De rit omhoog met de kabelbaan is leuk, maar daarna vond ik de omgeving inspiratieloos met een minigolfbaan, wat kermisattracties en speeltuinen. Er zou ook een hike zijn anderhalf uur dus die heb ik getracht te doen. Na even omhoog te klimmen en het pad te volgen (zie foto’s in het bos).

Kwam ik een bordje tegen met ‘Fhdj! Zone Dkdjsa!’ Ik kan geen Albanees (eigenlijk moet ik sqhip zeggen) dus zo klonk het voor mij. In ieder geval, één bordje met onbekende tekst laat mij niet uit het veld slaan. Het tweede bordje trouwens ook niet. Het derde bordje had weer andere tekst en toen besloot ik maar mijn Google Translate erbij te pakken. ‘Niet betreden. Militaire zone!’ – en toen draaide ik maar om. Ik weet wanneer ik niet welkom ben. 

Het nachtleven leeft hier. Toevallig is het International Film Festival Tirana (en ik maar denken dat het EK de highlight van de week is), waardoor ik me nu begeef in een opgemaakte wijk met allemaal muziek om me heen en leuke lichtjes. Het perfecte recept om na te denken wat ik ook alweer op 1. d4 ga spelen want het toernooi begint al over twee dagen. 

Leestip: het tragische verhaal over oorlogsheld Kostaq Stefa ontroerde me. Krankzinnig. Mocht je die naam (en het verhaal) nog niet kennen is dit een aanrader om eens over te lezen.

Terug naar het schaken. Om af te sluiten mijn partij van gisteren (Sander Boogaard [2118] – Ryszard Maciol [2142] 1-0):

Vooral fraai is de combinatie vanaf zet 30 (Pxd5!) en zet 34 (Dh6) waarmee ik op tijd mijn zwakte kan verdedigen.

Woensdag 4 oktober 20.00

PK1 verloor kansloos van de Vugar Gashimov Foundation uit Azerbeidzjan

PK2 behaalde een knappe 3-3!

 

Dinsdag 3 oktober 20.00

Het viel uiteindelijk mee met de zieken. PK had 12 borden bezet.

PK1 won met 4.5, PK2 met 5.5. Vooral de partij van Elmer was fraai:

De overwinningen werden uitgebreid bekeken

Dinsdag 3 oktober 9.00

Het is verdacht rustig in de ontbijtzaal. Een paar appjes van andere teams in de algemene teamleider groepsapp geven uitsluitsel weet Evert ons te melden: In de teamleiders app komen berichten binnen van meerdere teams met zieke spelers 😅

“My team only has 4 players and one of my players seems to have come down extremely sick, she says there is no chance she can play.”

“3 of our players are ill”

“Our team has 2 sick players and myself also in bed with stomach issues”

“1 of my players is ill as well. It seems many are ill 😬”

“Bloemendaalse SV has 3 players ill at the moment”.

“In my team we have 2 players very sick, a 14 year old boy got food poisoning and we had to call out a doctor…”

“Same story in our team, food poisoning”

“Afternoon there should be doctor. Yesterday was at least. But doctor had bad flu herself.”

“Is the dodgy tap water an anti cheating protocol to flush out anal beads?”

Helaas ook bij Paul Keres. Twee spelers lijken niet te kunnen schaken vandaag, meerdere mensen hebben een slechte nacht gehad. Was de Albanese baklava de boosdoener? De kipkluifjes of iets anders? Stay tuned!

Maandag 2 oktober 20.00

Bij PK1 haalden Hugo, Peter en Xander een verdienstelijke remise. Bij PK2 won nieuwkomer Marijn.De potjes van PK1:


 

Maandag 2 oktober 15.00

PK1 speelt tegen de ‘Turkissh Airlines Sports Club’. De partijen zijn live te volgen (zie de link bovenaan)
PK2 speelt tegen Chess Club Dardania uit Kosovo

Bo. 6 Turkish Airlines Sports Club Rtg FED 27   Paul Keres 1 Rtg FED
6.1 GM Donchenko, Alexander 2676 GER GM Ten Hertog, Hugo 2525 NED
6.2 GM Vallejo Pons, Francisco 2680 ESP FM Lombaers, Peter 2359 NED
6.3 GM Bluebaum, Matthias 2668 GER IM Kerigan, Demre 2360 TUR
6.4 GM Cheparinov, Ivan 2658 BUL IM Wemmers, Xander 2353 NED
6.5 GM Santos Latasa, Jaime 2650 ESP IM Ondersteijn, Niels 2370 NED
6.6 IM Gurel, Ediz 2514 TUR FM Rademakers, Evert 2256 NED
                   
Bo. 49   Chess Club Dardania Rtg FED 70   Paul Keres 2 Rtg FED
30.1 GM Bosiocic, Marin 2534 CRO CM Floor, Dirk 2166 NED
30.2   Saraci, Korab 2180 KOS FM Otte, Marijn 2154 NED
30.3   Krasniqi, Alban 2160 KOS   Boogaard, Sander 2118 NED
30.4 FM Hamiti, Gani 2124 KOS   Van De Lagemaat, Arend 2034 NED
30.5 FM Jashari, Ardian 2087 KOS   Van Veenendaal, Elmer 1998 NED
30.6   Saraci, Osman 2118 KOS   Titus, Branco 1981 NED

Met zeven man voor zes borden betekent voor beide teams dat er iemand op de bank moet zitten. Zo’n dag kan je liggend aan het zwembad doorbrengen, maar je kan ook de toerist uithangen. Vandaag gingen Paul en John, samen met Anne en Simone, kijken in het nabijgelegen Dürres, een van de oudste steden van Albanië.

Het amfitheater van Dürres

Mondriaan in Dürres

De live-partijen van PK1 werden uiteraard uitgebreid gevolgd.

Hoera, een toreneindspel

Zondag 1 oktober 19.00

PK1 wint met 5,5-0,5. PK2 verliest met 1-5. Arend won een mooie partij met openingsvoorbereiding van het zwembad!

Bo. 27   Paul Keres 1 Rtg FED 69   HSC Helsinki Street Chess Rtg FED 5½: ½
27.1 FM Lombaers, Peter 2359 NED IM Maki-Uuro, Miikka 2284 FIN 1 – 0
27.2 IM Kerigan, Demre 2360 TUR FM Verkasalo, Tommi 2205 MLT 1 – 0
27.3 IM Wemmers, Xander 2353 NED FM Kivisto, Mikko 2202 FIN ½ – ½
27.4 IM Ondersteijn, Niels 2370 NED   Sandvik, Thomas 1945 FIN 1 – 0
27.5 FM Rademakers, Evert 2256 NED   Papula, Niko 1888 FIN 1 – 0
27.6   Hommerson, Paul 2287 NED   Kelo, Kauko 1588 FIN 1 – 0
Bo. 70   Paul Keres 2 Rtg FED 28   MRU – ROSK Consulting Rtg FED 1-5
28.1 CM Floor, Dirk 2166 NED GM Pultinevicius, Paulius 2586 LTU 0 – 1
28.2   Cornelisse, John 2140 NED FM Klabis, Rokas 2419 LTU 0 – 1
28.3   Boogaard, Sander 2118 NED IM Sakalauskas, Vaidas 2344 LTU 0 – 1
28.4   Van De Lagemaat, Arend 2034 NED FM Vedrickas, Tautvydas 2329 LTU 1 – 0
28.5   Van Veenendaal, Elmer 1998 NED FM Indriunas, Matas 2326 LTU 0 – 1
28.6   Titus, Branco 1981 NED   Setkauskas, Vaidas 2239 LTU 0 – 1

Zondag 1 oktober 10.00

De indeling van de eerste ronde is bekend! De kans was groot dat het 1e en 2e team tegen elkaar moesten, maar dat is net niet gebeurd:

PK1 speelt tegen HSC Helsinki Street Chess en PK2 MR – ROSK Consulting

 

  69. HSC Helsinki Street Chess (RtgAvg:2111 / TB1: 0 / TB2: 0) Captain: Miikka Maki-Uuro
Bo.   Name Rtg FED FideID sex Games
1 IM Maki-Uuro, Miikka 2284 FIN 501344   0
2 FM Verkasalo, Tommi 2205 MLT 503070   0
3   Simola, Tuomas 2144 FIN 502073   0
4 FM Kivisto, Mikko 2202 FIN 5800803   0
5   Sandvik, Thomas 1945 FIN 503231   0
6   Papula, Niko 1888 FIN 505811   0
7   Kelo, Kauko 1588 FIN 516155   0
  28. MRU – ROSK Consulting (RtgAvg:2374 / TB1: 0 / TB2: 0) Captain: Tautvydas Vedrickas
Bo.   Name Rtg FED FideID sex Games
1 GM Pultinevicius, Paulius 2586 LTU 12809390   0
2 FM Klabis, Rokas 2419 LTU 12805246   0
3 IM Sakalauskas, Vaidas 2344 LTU 12800457   0
4 FM Vedrickas, Tautvydas 2329 LTU 12802654   0
5 FM Indriunas, Matas 2326 LTU 12812897   0
6   Setkauskas, Vaidas 2239 LTU 12803936   0

Om 15u starten de partijen.

 

 

Zaterdag 30 september

 

Alles staat klaar voor de opening van het toernooi

Nu al een typische setting: voorbereiden aan het zwembad

 

Vrijdag 29 september

Het Europese avontuur is gestart! Hugo, Peter, Demre, Xander, Niels, Evert, Paul, Dirk, John, Marijn, Sander, Elmer, Arend, Branco zullen het op de borden opnemen in Albanie, gesterkt door de support van Anne, Simone en later Lonneke en Jelle. Een grote delegatie reist op verschillende manieren. De grootste groep vliegt ’s ochtends vroeg vanaf Eindhoven. Maar daarnaast zijn er ook grotere avonturiers: Evert komt uit Oman, Sander is al in Tirana, Marijn komt later uit Wenen en Peter komt met de boot vanuit Bari.

De start van het ECC voor Branco 

Branco heeft het leven van een profschaker direct te pakken! Hij stond als eerste op (04.30), wandelde naar Utrecht CS en verrichte meteen een goede daad door ontbijt te kopen voor iemand die er om vroeg. Op het station werd duidelijk dat Branco geen cent extra aan Wizz air wilde betalen. Met alleen handbagage, een extra paar sokken in zijn jas en twee broeken over elkaar aan, was Branco er helemaal klaar voor! Uiteraard tot de douane waar Branco gefouilleerd moest worden. Branco: “Dat fouilleren viel wel mee, ze vroegen alleen of ik één broek uit wilde doen.” Branco is er klaar voor!

 

Het schaaktoernooi is duidelijk nog niet gereed

 

Het hotel waar we verblijven en schaken

One thought on “Liveblog Albanie – Paul Keres 1 en 2 op de Europacup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *