Veel meesters en matige polodiscipline

Een verslag van de wedstrijd Vianen DVP – Paul Keres 2 in klasse 1B

Onze eerste wedstrijd van het seizoen troffen we aan elk bord een tegenstander met een (vaak aanmerkelijk) hogere rating. Dat maak je niet vaak mee. Vianen DVP lijkt dan ook royaal favoriet te zijn voor de titel dit seizoen met 1 GM, 2 IM’s en 4 FM’s. Het was Captain John opgevallen dat wij daar een zeer matige polodiscipline tegenoverstelden. We hebben hele mooie rode PK2 polo’s maar alleen Raymond gaf het goede voorbeeld.

Alle partijen waren interessant om te volgen en we hebben onze huid zo duur mogelijk verkocht. Gaandeweg tekende zich echter een gelijkmatige overwinning af voor de club waar ik ruim 30 jaar heb gespeeld. Het werd 7-3.

Wij speelden met 3 invallers die met 50% uitstekend hebben gescoord. Hartelijk dank Branco, Paul en Sander!

Als club heb je het overigens heel goed voor elkaar als je zulke invallers kunt invliegen en er dan ook nog een aantal hele goede invallers ‘op de bank zitten’. Te meer als je je realiseert dat we dit jaar met 7 teams in de KNSB-competitie spelen.

Hierna enkele fragmenten ter lering en vermaak met in veel gevallen de fragmentselectie en toelichting door de speler zelf:

Paul Hommerson – FM Jermo Kooijmans


En daarmee hebben we onze enige winst van deze dag besproken.

Frank Lommers – GM Andrey Orlov

“Een wel hele mooie stelling, ook volgens Stockfish. Db3 is heel goed, c5, wat ik speelde, was ook goed. Het grote voordeel vervlakte door enkele matige zetten in opkomende tijdnood en een truc leidde direct tot remise. Wat is het toch moeilijk om genoeg tijd over te houden om varianten te blijven uitrekenen als het spannend en beslissend wordt.

In mijn voorbereiding zag ik dat Andrey een paar weken geleden in een rapidpartij tegen Anand remise had gespeeld. Ook dat maak je niet vaak mee.”

Raymond speelde de opening sterk en maakte vrij eenvoudig remise tegen de sterke en sympathieke FM Rainer Odendahl.

FM Ulrich Dresen – John Cornelisse


John was de enige zwartspeler die scoorde voor PK2.

Sander Boogaard – Mykyta Volkov

En weer een interessante, tweesnijdende, stelling. Deze keer bij Sander. “Lastige keuze. Door c4 te spelen halt ik de activiteit van mijn loper. Na Lxc6 bxc6 kan ik met b5 ook weer denken aan tegenkansen.” Het werd remise, inderdaad dankzij een gedekte vrijpion op b6.

Onze verliespartijen, waarvan 4 met zwart, kwamen met uitzondering van de partij van Evert vrij gelijkmatig tot stand. (Alle uitslagen zijn onderaan opgenomen.)

IM Willy Hendriks – FM Evert Rademakers

In deze interessante stelling ruilde Evert de lopers op f3. Stockfish stelt dat óók voor. De stelling die overblijft geeft wit een, zeker voorlopig, onaantastbaar paard op e4, midden op het bord. Het paard staat daar prachtig. En toch dacht ik ook gaandeweg de partij, ‘hoe sterk is dat paard?’ en daarmee de witte stelling. De zwarte loper dekt alle velden die het paard bestrijkt en zwaktes lijken beperkt. De computer geeft 0.0 na ruil op e4. De stelling bleef tot net voor de eerste tijdcontrole in evenwicht maar speelt wellicht makkelijker voor wit. Op zet 40 gaat Evert ogenschijnlijk voor meer dan een gelijkspel maar dat blijkt iets te optimistisch. Willy profiteert sterk, 1-0.

Na de wedstrijd hebben we gegeten bij hetzelfde restaurant als vorig jaar. Het was erg gezellig en hoogte- en dieptepunten wisselden elkaar in hoog tempo af.

Al met al een prima start van de competitie voor PK2. Met deze inzet, kwaliteit én gezelligheid, gaan er dit seizoen nog veel goede dagen, mét klinkende resultaten, volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *