Schaakfilm(pje): de keuze van Jaap van der Tuuk

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

De oplettende kijker zal ontdekken dat Homer in de eerste partij van zijn vader slachtoffer wordt van het zgn.gekkenmat. Dat overkomt alleen ellendige prutsers zou je denken. Maar ook de wereldkampioen schaken overkomt het in de bloei van zijn carrière! Althans in de Amerikaanse televisie-detective wereld. In de geestige en toch vaak goedgedocumenteerde serie Columbo was onze morsige policesergeant de WK-kampioen (natuurlijk een louche Rus), die hij van een moord verdacht flink op de zenuwen aan het werken. Zo flink dat toen de schele detective (Peter Falk had een glazen oog) kwam loeren bij een door de Rus gegeven simultaan deze zich prompt in het gekkenmat stortte, zo werkt de Amerikaanse geest: een in het nauw gedreven grootmeester grijpt al gauw naar zijn f- en zijn g-pion. Onnodig te vertellen dat de 8-jarige tegenstander die keurig Dh4 mat vond een grote schaaktoekomst werd voorspeld. Geheel van de kook spoedde de grootmeester zich naar een zijuitgang om zijn zonden te overdenken, daarbij een twintigtal tegenstanders met twee grootmeesterlijke zetten zittend latend. Waarom staan we eigenlijk zo raar te kijken dat in VS een clown is gekozen? Moet nog gezegd dat in de Simpsons schaaktechnisch alles tip-top is, dus het kan wel…

 

 

One thought on “Schaakfilm(pje): de keuze van Jaap van der Tuuk

  1. Nog eem kleine aanvulling:de stem van Magnus Carlsen in deze geweldige aflevering schijnt van de echte Carlsen te zijn!Dat verklaart waarschijnlijk de expertise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *