Hands & Brains – Jaap vertelt

Op 15 juni organiseerde we voor het eerst een Hands & Brains avond. Foto’s en eindstanden volgen (de 12-jarige Ralf won met Niels). We vroegen deelnemer en recordkampioen, Jaap van der Tuuk voor een beschrijving van de avond:

Handen, hersens en sigaretten: Het werd hoog tijd Keres’ nieuwe locatie eens met een bezoek te treffen.

Alom wordt Tribes met de hoogste lof omhangen; ikzelf schrok een beetje omdat de uitgestorven gangen en zalen me beelden van The Shining opdrongen. En nog een andere associatie: met OZ speelde ik jaren geleden eens een eindje ten oosten van Utrecht (Veenendaal?) in een soortgelijk godverlaten pand, lege bedrijfskantine boven de bedrijfsruimten. Het betrof een pand van Philip Morris nl. Beneden zat een chagrijnige portier in een hokje en vroeg ons tot nader order onze pakjes Drum en Samson in te leveren (Beleid van Boven, U snapt het wel.) In de kantine lagen honderden pakjes Philip Morris Lucky Strike ed, je mocht je kortom vierkant de kanker roken, maar niet via de firma Niemeijer! Dit heeft mijn kijk op de wereld veranderd.

Wat ook een kanteling in de wereldschouwing teweeg heeft gebracht is het spelletje dat we bij Tribes op het menu hadden: Hands & Brains! Goeie naam voor een band. Het betreft hier een spel dat door een zieke, gespleten geest moet zijn geconstrueerd.

Twee spelers dienen hierbij één te worden, waarbij de één de hersentjes vertegenwoordigt en de ander de handjes. De hersentjes kondigen aan met welk stuk er gespeeld dient te worden, de handjes krijgen echter niet te horen welk stuk en welke zet. Zeggen is dus zogezegd aanraken.

Dat kan natuurlijk nooit goed gaan: de handjes doen niet wat de hersentjes denken en de hersentjes trekken zich niets van de handjes aan. Maar te vrezen is het moment dat deze mankementen zich in één persoon manifesteren. Afijn,een leerzame avond: wisten jullie bv. dat Niels in elke stelling g2- g4 wil doen? Gelukkig had ie af en toe geen handjes. En ik denk dat Nimzowitsj nu definitief dood is.

Hands & Brains, een gestoord spel, wie me een beetje kent mag me er voor wakker maken!

Jaap van der Tuuk

4 thoughts on “Hands & Brains – Jaap vertelt

 1. Dag Jaap, dank voor deze mooie beschrijving!

  Ik denk dat het godverlaten pand met lege bedrijfskantine boven de bedrijfsruimten in Zevenaar stond. Door mij ooit beschreven als de meest desolate plek ten westen van de Elbe. Gelukkig inmiddels afgebrand of ingestort.

 2. Zevenaar!Verdomd ja!En ook Philip Morris had ik mis,want het viel onder de Europese auspicieën van Peter Stuyvesant.Voorloper was sinds 1920 de sigarettenfabriek’Turmac’,waar turkse en macedonische tabak gemengd werd.Mij hoor je voorlopig niet meer klagen over Wikipedia.

 3. Ja, dat pand was in Zevenaar. Rond 1990 ben ik er ook geweest voor mijn werk.

  Heb toen nog een kennis van Goclub Utrecht geschoffeerd door te zeggen dat ik het de verschrikkelijkste plaats vond die ik ooit in Nederland had aangedaan. Bleek hij daar te zijn geboren en getogen.
  Heb nog slapjes geprobeerd uit te leggen dat de reden vooral de moeilijke bereikbaarheid van Zevenaar was.

  Van dat gedwongen roken heb ik geen weet. Waarschijnlijk was ik toen net gestopt met die gewoonte.

  PS: de fabriek heeft nu wel een andere bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *